Οι προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού «Σύγχρονη Πόλη» του Γ. Τέγα

Ανακοίνωση του του συνδυασμού «Σύγχρονη Πόλη»

Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι ορατές, βρίσκονται μπροστά μας και μας καλούν να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες, που γεννά η σημερινή εποχή. Εμείς πιστεύουμε ότι, σ’ έναν κόσμο που μεταβάλλεται με απίστευτα γοργούς ρυθμούς, χρειαζόμαστε μία σύγχρονη διοίκηση, με ευέλικτους μηχανισμούς, αποτελεσματικότητα, ιδέες, φαντασία και δράση.Είμαστε ανοιχτοί σε όποιον δηλώνει πρόθυμος να διαθέσει τον εαυτό του στην κοινή μας μάχη. Στις κρίσιμες προκλήσεις των καιρών πρέπει όλος ο Δήμος Μεσολογγίου να είναι έτοιμος να πρωταγωνιστήσει στο ρόλο που ιστορικά έχει ταχθεί.

Οι κοινωνικές ομάδες, όλα τα δημιουργικά κύτταρα του Δήμου πρέπει να συμμετέχουν στη μάχη για να γίνει πράξη το κοινό μας όραμα. Γιατί όραμα της «Σύγχρονης Πόλης» είναι το όραμα κάθε δημότη. Αυτή ο Δήμος θα μας κάνει όλους περήφανους, αυτή είναι η πιο μεγάλη, η πιο ηχηρή, η πιο υπεύθυνη δέσμευσή μας. Τόλμη, φαντασία, δημιουργικότητα, ανθρωπιά, αλληλεγγύη. Μαζί θα αναδείξουμε τα προτερήματα των ανθρώπων της περιοχής μας.
Για την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Μεσολογγίου έγινε επεξεργασία από στελέχη του συνδυασμού και ειδικούς επιστήμονες για την σύνταξη ενός ρεαλιστικού σχεδίου που θα ενσωματώνει και θα κωδικοποιεί τους σύγχρονους τρόπους χρηματοδότησης και τις νέες οικονομικές πρακτικές, Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιωτική πρωτοβουλία θα έχουν το δικό τους διακριτό ρόλο σε αυτή τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε
Θα αξιοποιήσουμε και θα συνεργαστούμε με όλο το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που κατάγεται από το Μεσολόγγι, το Αιτωλικό και τις Οινιάδες καθώς και όλους τους συμπολίτες μας των γραμμάτων και των τεχνών, που δεν εντάχτηκαν σε κανένα Δημοτικό συνδυασμό. Θέλουμε μια πόλη που να γνωρίζει την ταυτότητά της. Που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, που βγαίνει έξω από τα στενά τοπικά όρια. Αναφερόμαστε σε ένα Δήμο με ποιότητα ζωής, που δεν θα αναπτύσσεται άναρχα. Που θα απελευθερώνει τις τοπικές πνευματικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις, και θα τους δίνει χώρο για να εκφραστούν.Ο Δήμος Μεσολογγίου χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μια Δημοτική Αρχή που να έχει όραμα και να είναι αποτελεσματική. Χρειάζεται μια νέα αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την άσκηση της τοπικής εξουσίας.Χρειάζεται μια Δημοτική Αρχή που θα ενδιαφέρεται, θα συμμετέχει, θα προγραμματίζει και θα αγωνίζεται με πάθος για τα συμφέροντα όλου του διευρυμένου Δήμου.
Οι πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν προκειμένου το Μεσολόγγι να καταστεί σε μια σύγχρονη πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι οι εξής:
• Να αναλαμβάνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία με συντονισμένες ενέργειες για να μην υπάρξουν απώλειες πόρων για τον Δήμο Μεσολογγίου στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
• Να θέσουμε στην πραγματική τους βάση τα θέματα, που σχετίζονται με τους δείκτες ευημερίας του Δήμου Μεσολογγίου (ΑΕΠ, εισοδήματα, ανεργία).
• Να καταθέτουμε έγκυρα στοιχεία και τεκμηριωμένες προτάσεις, ώστε να έχουμε υψηλή απορροφητικότητα των χρηματοδοτήσεων σε επίπεδο Περιφέρειας.
• Να διεκδικήσουμε δυναμικά και με πρόγραμμα την αποδοχή των προτάσεών μας από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχουμε εργαστεί με άξονα τις προγραμματικές κατευθύνσεις του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ώστε να έχουμε εξασφαλισμένους πόρους.
Έχουμε καταφέρει να διαγνώσουμε στόχους εφικτούς και υλοποιήσιμους. Προτεραιότητές μας είναι:
• Η καθημερινότητα του Δημότη – ο φωτισμός – η καθαριότητα και η ενεργειακή διαχείριση των απορριμμάτων.
• Ο Δήμος θα είναι στην υπηρεσία του πολίτη, με τη δημιουργία γραμμής επικοινωνίας και τη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών, ώστε να υπάρχει άμεση εξυπηρέτηση στα αιτήματα των δημοτών.
• Συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού, αναδιάρθρωση οργανογράμματος Υπηρεσιών ώστε να εξασφαλίζει στους εργαζόμενους αξιοκρατία και διαφάνεια.
• Συνεργασία του Δήμου με τα ΤΟΕΒ της περιοχής για την σωστή Διαχείριση του υδάτινου Δυναμικού.
• Ορθολογική διαχείριση των τελών ύδρευσης με κοινωνικά κριτήρια.
• Ανασυγκρότηση και επαναλειτουργία των Δημαρχείων Αιτωλικού και Οινιαδών.και επαναπροσδιορισμός Δημοτικών τελών.
• Αναβάθμιση διατήρηση και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς – Καθιέρωση Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλελλήνων στο Μεσολόγγι. Αξιοποίηση του Μουσείου Κατράκη (Στο Δ.Σ. Ο Δήμαρχος)
• Αξιοποίηση θαλασσίου μετώπου: Αιτωλικό -Τουρλίδα – Λούρος – Διόνι.
• Η αύξηση της απασχόλησης και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας
• Λήψη μέτρων για την καλύτερη προστασία του οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας και την καλύτερη διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων της
• Εξυγίανση της ΔΕΥΑΜ με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών
• Ανάληψη δράσεων για την τρίτη ηλικία
• Κατάρτιση πρότασης για τους όρους δόμησης αλλά και για τον χωροταξικό σχεδιασμό της πόλης(χρήσεις γης, χώρους άθλησης, πράσινο, πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις κ.λ.π.)
• Ισχυροποίηση του ΤΕΙ Μεσολογγίου
• «Μείωση» των αποστάσεων μεταξύ της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων