Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Ελλάδα, αλλά αντέχει το κυβερνητικό μπλοκ

Η «Πελοπόννησος της Κυριακής» δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο την πρώτη έρευνα της εταιρείας DATA RC για την πρόθεση ψήφου και την εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.Η έρευνα αφορά τόσο το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, όσο και την κάθε περιφερειακή ενότητα ξεχωριστά, με συσπειρώσεις κομμάτων και συγκριτικά στοιχεία με προηγούμενες εκλογές.

Στην ευρωκάλπη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη μέτρηση της DATA, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πρώτη θέση, αλλά ταυτόχρονα το κυβερνητικό μπλοκ εμφανίζεται να διατηρεί δυνάμεις που του επιτρέπουν να συνεχίσει.Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,6%, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 19,6%, στην τρίτη θέση είναι η Χρυσή Αυγή με 7,9%, στην τέταρτη το «Ποτάμι» με 6,6%, έπεται η «Ελιά» με 6,2% και ακολουθούν μικρότερα σχήματα, ενώ η κάθε λογής αδιευκρίνιστη ψήφος αθροίζεται στο 19,9%.Η εκτίμηση ψήφου φέρνει στην πρώτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ με 32%, στη δεύτερη τη Νέα Δημοκρατία με 24,5% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 9,8%, το «Ποτάμι» με 8,3%, η «Ελιά» με 7,8% και ούτω καθεξής.

Ανάλυση του Δ. Σ. Αβραμίδη
Το πρώτο που κοιτάζουμε σε μια δημοσκόπηση είναι η πρόθεση ψήφου. Από εκεί λοιπόν μαθαίνουμε ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,6%, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 19,6%, στην τρίτη θέση είναι η Χρυσή Αυγή με 7,9%, στην τέταρτη το «Ποτάμι» με 6,6%, έπεται η «Ελιά» με 6,2% και ακολουθούν μικρότερα σχήματα, ενώ η κάθε λογής αδιευκρίνιστη ψήφος αθροίζεται στο 19,9%.Ακόμα πιο ενδιαφέροντα γίνονται τα ευρήματα εφόσον τα αναγάγουμε επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, οπότε προκύπτει μια εκτίμηση ψήφου που φέρνει στην πρώτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ 32%, στη δεύτερη τη Νέα Δημοκρατία με 24,5% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 9,8%, το «Ποτάμι» με 8,3%, η «Ελιά» με 7,8% και ούτω καθεξής.

Αν τώρα συγκρίνουμε τα ευρήματα της μέτρησης της DATA RC για τη Δυτική Ελλάδα, με αντίστοιχη πανελλήνια μέτρηση της Metron, προκύπτουν μερικές ιδιαιτερότητες/αποκλίσεις της Δυτικής Ελλάδας σε σχέση με όλη τη χώρα.Η Νέα Δημοκρατία στα μέρη μας είναι χαμηλότερα, περίπου τέσσερις μονάδες, σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο της, ενώ αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου τέσσερις μονάδες, κι αυτός, πάνω από την εθνική του επίδοση. Η «Ελιά», η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, είναι ελαφρώς ψηλότερα από την εθνική τους επίδοση, ενώ το «Ποτάμι», η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ βρέθηκαν χαμηλότερα από τους εθνικούς μέσους όρους τους.

Αν πάλι δοκιμάσουμε μια σύγκριση της εκτίμησης ψήφου στις προσεχείς ευρωεκλογές με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να καταγράφει απώλειες, σχεδόν τεσσάρων μονάδων ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδη της τάξεως των τρισήμισι μονάδων. Σημαντικές απώλειες έχει και η «Ελιά» (σχεδόν επτά μονάδες), η ΔΗΜΑΡ που από το 5,6% των βουλευτικών εκλογών βρίσκεται στο 1,6% της εκτίμησης ψήφου στις ευρωεκλογές καθώς και οι ΑΝΕΛ που από το 6,1% βρέθηκαν στο 2,5%. Αντιθέτως, κέρδη καταγράφουν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ για το «Ποτάμι» δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι συσπειρώσεις των κομμάτων
Η Νέα Δημοκρατία έχει χαμηλή συσπείρωση (58,1%) με σημαντικότερες απώλειες προς το ΣΥΡΙΖΑ και την αδιευκρίνιστη ψήφο ενώ καταγράφει εισροές από τους ΑΝΕΛ, τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί υψηλή συσπείρωση (71,3%) με απώλειες προς τη Χρυσή Αυγή και το «Ποτάμι» και εισροές από ΝΔ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ.Ενδιαφέρουσες, καθ’ ότι πρωτοεμφανιζόμενο, είναι οι πηγές του «Ποταμιού». Αυτοί που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν «Ποτάμι» προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ενώ η ΔΗΜΑΡ βλέπει σχεδόν τον έναν στους πέντε ψηφοφόρους της να μετακομίζουν στο «Ποτάμι».Εξάλλου αξίζει να ρίξουμε μια ματιά και ανά νομό. Η Νέα Δημοκρατία είναι ισχυρή στην Αιτωλοακαρνανία και αδύναμη στην Αχαΐα, ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.Αν συνοψίσουμε τα ευρήματα και παρά τις αποικίσεις που διατηρεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, επιτρέπονται μερικά βασικά συμπεράσματα.Δεν προκύπτει καθαρός νικητής αφού τα ευρήματα δίνουν κάτι σε όλους. Στον ΣΥΡΙΖΑ την πρωτιά, αλλά όχι τη μεγάλη νίκη. Στο κυβερνητικό μπλοκ δίνεται πραγματικός λόγος για να συνεχίσει. Η Χρυσή Αυγή παρά την ασφυκτική διεκδικεί την τρίτη θέση, το «Ποτάμι» εισβάλλει ορμητικά και η ΔΗΜΑΡ μάλλον μας αποχαιρετά.

πηγή : pelop.gr