Η θέση Κατσανιώτη για τις συμβάσεις για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων

Ανακοίνωση του συνδυασμού “Μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας”

Με την ευκαιρία της υπογραφής των συμβάσεων για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις περιοχές του Πατραϊκού και του Κατακόλου, από το Γραφείο Τύπου του υποψηφίου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Κατσανιώτη, ανακοινώνονται τα εξής:

Είναι προφανές ότι ένα νέο τοπίο μπορεί να διαμορφωθεί στη Δυτική Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, αρκεί η Περιφέρεια να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και να θέσει συγκεκριμένους στόχους που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες μίας βιώσιμης ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες.Οι έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό και το Κατάκολο πέρα από αυτές καθεαυτές τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας που θα προσφέρουν, δημιουργούν ένα θετικό επενδυτικό κλίμα στην περιοχή, που σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση κάποιων σημαντικών υποδομών, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, μπορούν να δημιουργήσουν «εύφορο έδαφος» για προσέλκυση και άλλων επενδύσεων. Στόχος του Ανδρέα Κατσανιώτη, ως αυριανού Περιφερειάρχη είναι η πλήρης εκμετάλλευση του θετικού κλίματος και η τάχιστη δυνατή προώθηση της ολοκλήρωσης και άλλων υποδομών, όπως η νέα σιδηροδρομική γραμμή και το εμπορευματικό λιμάνι της Πάτρας. Επίσης, στην κορυφή της ατζέντας διεκδίκησης τίθεται εκ νέου το ζήτημα της γραμμής φυσικού αερίου, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πλέον μπορεί να εξεταστεί υπό νέες και πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Πέραν τούτου, τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να ανακύψουν από την φορολόγηση των κοιτασμάτων που θα ανακαλυφθούν, δεν είναι διόλου αμελητέα. Και οδηγούν στην άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός τοπικού στρατηγικού σχεδίου για διοχέτευση αυτών των κονδυλίων στην κοινωνία, ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής. Προτού όμως φτάσουμε στο σημείο να συζητήσουμε για τα όποια μελλοντικά έσοδα προκύψουν, οφείλουμε να αναδείξουμε τρία σημαντικά ζητήματα, αμέσου ενδιαφέροντος:Το πρώτο αφορά την «παραγωγή» ειδικευμένων επιστημόνων και τεχνικού προσωπικού στον τομέα υδρογονανθράκων, όπου θα υπάρξει πολύ σημαντική ζήτηση τα επόμενα χρόνια. Η Δυτική Ελλάδα μπορεί να έχει το πλεονέκτημα να δημιουργήσει τέτοια στελέχη, δίνοντας επαγγελματική διέξοδο σε εκατοντάδες νέες και νέους, και παράλληλα, ενισχύοντας τα ακαδημαϊκά της ιδρύματα.

Άμεσος στόχος του Ανδρέα Κατσανιώτη είναι μέσα από κοινή διαβούλευση με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο πλέγμα προτάσεων προς το Υπουργείο Παιδείας για την δημιουργία συγκεκριμένων τμημάτων, ειδικοτήτων και μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής, με στόχο την παραγωγή ειδικευμένων στελεχών στον τομέα των υδρογονθράκων, τα οποία μάλιστα θα μπορούν να απορροφούνται άμεσα από τις εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται στην περιοχή.Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των τουριστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλει να δημιουργήσει ειδικό εποπτικό μηχανισμό για την τήρηση της νομοθεσίας και τη συνεργασία με τους επενδυτές, ώστε η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων να μην οδηγήσει σε περιβαλλοντική και τουριστική υποβάθμιση. Στον διεθνή χώρο υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα από τα οποία πρέπει να αντληθούν γνώσεις. Στα πλαίσια της νέας εξωστρέφειας της Περιφέρειας, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις και επιμορφώσεις στελεχών της Δυτικής Ελλάδας από αντίστοιχες Περιφέρειες κρατών της Ευρώπης και των ΗΠΑ.Το τρίτο, και επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα, είναι η διασφάλιση της παρουσίας εργαζομένων από την περιοχή στις επιχειρήσεις υδρογονανθράκων. Ο Ανδρέας Κατσανιώτης, στοχεύει σε άμεση επαφή με τα επενδυτικά κονσόρτσιουμ, ώστε να διασφαλιστεί η εκπαίδευση και παρουσία εργαζομένων από την περιοχή στις έρευνες, κάτι που εκτιμάται ότι θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Εν κατακλείδι, ο συνδυασμός «Μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας», χαιρετίζει την υπογραφή των συμβάσεων και πιστεύει πως ένα ελπιδοφόρο μέλλον ξεκινάει. Αυτό το μέλλον θα αντιμετωπιστεί με δυναμισμό, εξωστρέφεια και συγκεκριμένο σχέδιο από τον Ανδρέα Κατσανιώτη, ως νέου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.