Ομιλία Παπαδόπουλου στο Αιτωλικό

Ανακοίνωση του συνδυασμού “Κοινωνία Μπροστά”

Το Αιτωλικό υποδέχτηκε θερμά τον Πάνο Παπαδόπουλο και τον συνδυασμό Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ. Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και προσμονής για την επόμενη μέρα, η κεντρική πλατεία του Αιτωλικού γέμισε από κόσμο που ήρθε να υποδεχτεί το νέο απέναντι στο παλιό, τη δράση απέναντι στην αντίδραση. Συνεργάτες, φίλοι, πολίτες του Αιτωλικού ήταν όλοι εκεί με την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.Ο Πάνος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τους παρεβρισκομένους και έστειλε το μήνυμα της νίκης. Ανέλυσε με επιχειρήματα και εμπεριστατωμένες θέσεις τα προβλήματα που ταλανίζουν το Αιτωλικό και έδωσε το στίγμα της ανατροπής που θα φέρει Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Ο Πάνος Παπαδόπουλος περιέγραψε τις προτάσεις του για τα προβλήματα του Αιτωλικού ως εξής :
1. Ύδρευση Αιτωλικού
Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το μείζον ζήτημα της ύδρευσης του Αιτωλικού. Πρώτη προτεραιότητα της μελλοντικής δημοτικής αρχής θα είναι η ύδρευση του Αιτωλικού. Χρήματα θα βρεθούν αν ψάξουμε να τα βρούμε! Διεκδίκηση πολιτικής βούλησης χρειάζεται.
Η πρότασή μας για την ύδρευση εξειδικεύεται στα παρακάτω:
ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ
Κατάλληλη ειδική επεξεργασία, απολύμανση στην πηγή Κεφαλόβρυσου σύμφωνα με την επιστημονική πρακτική.Μέτρα προστασίας των γεωτρήσεων, δεξαμενών και τοποθέτηση κρουνών δειγματοληψίας για να υπάρχει ασφαλές δείγμα καταλληλότητας νερού.
Καθιέρωση από την ΔΕΥΑΜ μειωμένου τιμολογίου για τον πρώην Δήμο Αιτωλικού, όπως ο νόμος προβλέπει και πολλές άλλες ΔΕΥΑ εφαρμόζουν (π.χ. ΔΕΥΑ Αγρινίου) Προμήθεια ικανών ποσοτήτων πόσιμου νερού μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα σε εβδομαδιαία βάση που θα καλύπτει κατά προτεραιότητα τις βασικές ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων από πιστώσεις του Δήμου, λόγω εκτάκτων αναγκών που καθιστούν το πρόβλημα μόνιμο. Εκτίμηση δαπάνης για τον Δήμο σε ετήσια βάση περίπου 35.000 ευρώ. Διεκδίκηση έκτακτης χρηματοδότησης για αυτό.

Εντοπισμός, παρακολούθηση και αντιμετώπιση των μεγάλων καταναλώσεων νερού, σε σχέση με τον πληθυσμό γεγονός που δηλώνει ανεξέλεγκτη χρήση νερού, βλάβες στο δίκτυο Αιτωλικού με μεγάλες απώλειες και διαρροές που σε συνδυασμό με την εισροή υγρών αποβλήτων δημιουργούν πρόσθετη επιβάρυνση.Εκπόνηση ΑΜΕΣΑ υδρογεωλογικών μελετών για εντοπισμό πιθανών πηγών υδροληψίας. Κάτι τέτοιο κατά απαράδεκτο τρόπο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και προχωράμε στα τυφλά. Εξυγίανση του περιβάλλοντος χώρου των υδροληψιών, προστασία της ευρύτερης περιοχής καθώς και ανίχνευση πιθανών εστιών μόλυνσης και εξάλειψη αυτών.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ
Δημοπράτηση – ολοκλήρωση του έργου σύνδεσης των παλαιών παροχών με το νέο δίκτυο της πόλης που κατασκευάστηκε πριν πέντε (5) χρόνια στο νότιο και στο βόρειο τμήμα του νησιού, ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των διαρροών και της μόλυνσης του υφιστάμενου δικτύου.Διεκδίκηση ένταξης της προταθείσας λύσης μεταφοράς νερού από το Δίκτυο Μεσολογγίου και του Ευήνου και χρηματοδότησή του από Περιφερειακά, Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα κατά απόλυτη προτεραιότητα από τον Δήμο.Διάθεση τμηματικών πιστώσεων του Δήμου (ΣΑΤΑ, άλλες πηγές) ώστε από ίδιους πόρους να ξεκινήσει το έργο.

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ
ΚΑΘΑΡΟ, ΥΓΙΕΙΝΟ, ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

2. Βιολογικός Καθαρισμός Αιτωλικού
Λειτουργία στον βέλτιστο βαθμό του βιολογικού όσον αφορά τα οργανικά φορτία. Προσωρινή επέκταση του σωλήνα εκροής ώστε να μην εκρέει απευθείας στο υδάτινο σύστημα, αλλά στον απέναντι υφιστάμενο βάλτο.Συνεχής λειτουργία και παρακολούθηση του συστήματος χλωρίωσης.Ολοκλήρωση έργων για τα αντλιοστάσια ώτσε να σταματήσουν οι σχετικές υπερχειλίσεις.Άμεση αντιμετώπιση από τον ΤΟΕΒ και τον Δήμο του προβλήματος «στερνας» στάσιμων νερών στην εκροή των αντλιοστασίων στον οικισμό αθιγγάνων ανατολικά του Αιτωλικού.Αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης διάυεσης οικιακών αποβλήτων με την ολοκλήρωση και αντικατάσταση του Παλιού Δικτύου.

3. Λιμνοθάλασσα Αιτωλικού
Ενδεικτικές προτάσεις:
Εκβάθυνση του Διαύλου του Αιτωλικού για την βελτίωση του νερού προς και από το Μεσολόγγι – Πατραϊκό κόλπο.
Άρση αναχωμάτων στην κλείσοβα και διάνοιξη καμαρών των γεφυριών.
Τεχνητή άντληση νερού από την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου προς λιμνοθάλασσα Αιτωλικού για ανανέωση των υδάτων και την βελτίωση της αλατότητας.
Συστηματική παρακολούθηση και περαιτέρω μελέτη του φαινομένου της περιοδικής έκλυσης υδρόθεου το οποίο αποτελεί περιβαλλοντικό ρύπο, αιτία απώλειας αλιευμάτων, επικίνδυνη τοξική ουσία για την δημόσια υγεία των κατοίκων.
Υποβοήθηση αλιέων για την στήριξη του εισοδήματος τους με προγράμματα και δράσεις που αφορούν κυρίως αυτούς (π.χ. leader Αλιείας) Για μας οι άνθρωποι του μόχθου, της θάλασσας θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες μας!
Παράλληλες μορφές ανάπτυξης στην Λιμνοθάλασσα όπως ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός κλπ

4. Αποχέτευση Ακαθάρτων στον οικισμό πρόνοιας.
Προεργασία για σύνταξη σχετικής μελέτης
Προώθηση και ένταξη του σε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των αρμόδιων Υπουργίων

5. Γεφύρια Αιτωλικού
Σύνταξη οριστικής μελέτης στατικής επάρκειας των γεφυριών.
Υποβολή πρότασης απευθείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Δικτύου πόλεων και Δήμων με ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική αξία και κληρονομιά. Δεν το έψαξε κανείς. Εμείς να είσθε σίγουροι ότι θα το βρούμε και θα το υλοποιήσουμε.

6. Σχέδιο πόλεως
Ανατολική επέκταση του σχεδίου πόλεως
Αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως στο «νησί»
Επιτάχυνση διαδικασιων που καρκινονατούν την επέκταση.

7. Κατράκειο – Φάρος Πολιτισμού – Μουσεία της πόλης – Καλλιτεχνικά δρώμενα
Το Κατράκειο ως ΝΠΔΔ του Δήμου ζωντανεύει και παίρνει την θέση που του αξίζει. Εξειδικευμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός»
Ενδυνάμωση της παρουσίας, των ρόλων και της λειτουργίας των μουσείων της πόλης, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μελετών και δημιουργίας ελκυστικών κατασκευών, αναμνηστικών, αντιγράφων.
Διασύνδεση πολιτιστικών καλλιτεχνικών δρώμενων της περιοχής με σκοπό την περαιτέρω προβολή τους.Η ιστορική εξέλιξη του Αιτωλικού ως συνεκτικό στοιχείο της Ενιαίας ταυτότητας του Δήμου θα δημιουργήσει προστιθέμη αξία στην οικονομική ανάπτυξη που προσδοκούμε.

8. Αρδευτικός Αύλακας σε Σταμνά – Άγιο Ηλία
Υλοποίηση και χρηματοδότηση σχετικής μελέτης

9. Αποπεράτωση αποχέτευσης ακαθαρτων Κεφαλόβρυσου
Αντικατάσταση αντλιοστασίου
Ολοκλήρωση της αποχέτευσης ακαθαρτων του Κεφλοβρύσου που έμεινε στη μέση.

10. Εκτροπή αντλιοστασίου D6 προς Νεοχώρι
Έργο που κρίνεται απαραίτητο και πρέπει κυρίως από πόρους της περιφέρειας να χτηματοδοτηθεί από το ΣΕΣ 2014-2020 για εξυγίανση και προστασία της λιμνοθάλασσας

Επιτρέψτε μου να κάνω δύο κρίσιμες αναφορές. Η πρώτη αφορά την ένταση με την οποία εμφανίζεται αυτές τι μέρες – λόγω υψηλών θερμοκρασιών – η ανάπτυξη φυτοπλαγκτονικών οργανισμών που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια νερού στην περιοχή της Νίδοβας. Είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης της κυκλοφορίας των νερών στην περιοχή του Αιτωλικού που έχει οδηγήσει στην εκπόνηση μελετών για την άρση του αναχώματος από τον Πόρο μέχρι το Κατράκειο. Εδώ οι ευθύνες των αρμόδιων Αρχών, Δήμου και Περιφέρειας, για λήψη μέτρων, έστω και μικρή κλίμακας στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι σοβαρές. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι μπορούσαν να υλοποιηθούν:
1. Η μερική άρση του αναχώματος με την χρήση του υφιστάμενου εξοπλισμού των Δημοσίων Υπηρεσιών
2. Χωρίς το πλήθος των απαιτούμενων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, όπως η υπ’ αριθ. 203913/19-12-2013 εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ αναφέρει, διότι η περίπτωση αυτή θα μπορούσε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως αποτέλεσμα εκδηλωθείσας φυσικής καταστροφής, πράγμα το οποίο σημαίνει άμεση αδειοδότηση των απαιτούμενων έργων με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Άραγε ο Δήμος και η αρμόδια Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλ/νίας δεν το γνώριζε ή απλώς αδιαφόρησε;