“Ο αρχοντοχωριάτης” του Μολιέρου από το 2ο ΓΕ.Λ. Μεσολογγίου

Το 2ο Γενικό Λύκειο Μεσολογγίου παρουσίασε για τρεις συνεχόμενες ημέρες την κωμωδία –μπαλέτο «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου σε ένα κατάμεστο Τρικούπειο. Η ανακοίνωση του σχολείου:

“Το σχολείο μας παρουσιάστηκε ενώπιον του κοινού, εκθέτοντας ένα από τα ποικίλα πνευματικά προϊόντα του κόπου των καθηγητών και μαθητών του. Για να γίνει πραγματικότητα η παράσταση αυτή, χρειάστηκαν πολλές ώρες και μέρες κόπου και υπομονής εκ μέρους των δύο υπευθύνων καθηγητριών –της κας Τριφιάτη Αφροδίτης και Τζιώτου Βαλσαμίνας – αλλά και εκ μέρους των μαθητών μας. Οι συμμετέχοντες μαθητές βίωσαν αυτή τη σχολική χρονιά ένα «εκπαιδευτικό ταξίδι» – ένα μάθημα πρωτότυπο και διαφορετικό. Διδάχτηκαν την ομαδικότητα, το πνεύμα επικοινωνίας, το κλίμα συνεργασίας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, την υπευθυνότητα, την ανάληψη πρωτοβουλιών και απέκτησαν θετική αυτοαντίληψη. Μέσα από τη μελέτη του Μολιέρου κατάλαβαν πόσο ο ναρκισσισμός, η ματαιοδοξία, η μεγαλομανία μπορεί να οδηγήσουν τον άνθρωπο στη γελοιότητα και μέσω αυτής στο τραγικό. Ο Μολιέρος τους έμαθε να υπολογίζουν στην αυθεντική δύναμη του ανθρώπου που πηγάζει από τον εαυτό του και όχι από την εξουσία και το χρήμα.

Έτσι, απολαύσαμε έναν υπέροχο Γιάννγη Μαντζουράτο –κ. Ζουρνταίν-να πασχίζει να απαλλαγεί από τη ρετσινιά της ταπεινής καταγωγής του και να πέφτει θύμα των εξαιρετικών στην απόδοσή τους Σοφίας Αχτύπη, Αλεξάνδρας Παπαθεοδώρου, Επαμεινώνδα Λύρου, Λουκίας Μυλωνά και Σπύρου Μπαρμπετάκη, οι οποίοι ως χοροδιδάσκαλος, μουσικοδιδάσκαλος, ξιφομάχος, δάσκαλος φιλοσοφίας και κ. Ντοράν, τον εκμεταλλεύονταν θωπεύοντας τη ματαιοδοξία του. Συμφωνήσαμε με τη φωνή της λογικής της Κωνσταντίνας Αρέτα, η οποία με πραγματική άνεση επί σκηνής έπαιζε το ρόλο της συζύγου του κ. Ζουρνταίν. Το γάργαρο γέλιο της Σπυριδούλας Ράπτη, ως απολαυστικής παρακόρης, ,μας παρέσυρε και μας. Ακόμα και σε μικρότερους ρόλους ήταν εξαιρετικοί οι Όλγα Μακρή και Κωνσταντίνα Μανιά –υπηρέτριες-, η Ιωάννα Ξεσφίγγη και Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου –ράφτρα και κάλφας -. Ο έρωτας ως υγιές αντίβαρο ήρθε να δώσει τη λύση με την ωραιότατη παρουσία των Δημήτρη Γκοργκόλη και Έλενας Τσίρκα (Κλεόν και Λουσίλ), οι οποίοι με τη βοήθεια του Χρήστου Παπαδημητρίου –εκπληκτικός στο ρόλο του παμπόνηρου Κοβιέλο-πέτυχαν το στόχο τους.

Οι χορεύτριες Αγγελική Θεοτοκάτου, Κωνσταντίνα Μανιά, Ιωάννα Νικολοπούλου, Σοφία Ρήγα και Ειρήνη Σπυροπούλου ήταν χάρμα οφθαλμών. Τέλος, υπό τους ήχους του πιάνου και του μπουζουκιού (Σοφία Τσίρκα και Παναγιώτης Κοτοφώλης) απολαύσαμε τον καλλικέλαδο Χριστόφορο Καραμούζα στο τραγούδι.

Ένα κράμα λόγου, μουσικής, τραγουδιών και χορού, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από το κοινό της πόλης μας και μας επιφόρτισε με την ευθύνη για μια νέα θεατρική παράσταση την καινούρια σχολική χρονιά”.