«Στοπ» στα έργα περιμετρικά του Πάρκου

Έργα δρομολογημένα, δημοπρατημένα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Τα έχουμε ακούσει πολλές φορές… τα περί εξασφαλισμένης χρηματοδότησης, όμως η πραγματικότητα δεν είναι πάντοτε τέτοια…

ανάπλαση περιμετρικών οδών πάρκουΜια τέτοια περίπτωση και αυτή του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ – ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΩΝ ΟΔΩΝ ΠΑΡΚΟΥ» που χρηματοδοτείται και για το οποίο υπογράφτηκε με τον ανάδοχο εργολάβο σύμβαση ύψους 1.565.776,57 ευρώ. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται την άνοιξη, αλλά πολύ γρήγορα σταμάτησε… Ο ανάδοχος του έργου, σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του ΑγρίνιοCulture.gr, πριν λίγες μέρες υπέβαλε Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών, η οποία και έγινε δεκτή από το δήμο Αγρινίου, αφού η 2η πιστοποίηση του έργου ποσού 74.092,00€ που υποβλήθηκε από τον ανάδοχο την 11/04/2014, δεν έχει εξοφληθεί έως σήμερα, δηλαδή, για χρονικό διάστημα πέραν των 2 μηνών και έτσι ο ανάδοχος σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 53 του Ν.3669/08 υπέβαλλε Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών.

Οι λόγοι για τους οποίους δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα για τις βεβαιωμένες εργασίες στον εργολάβο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί, αλλά πιθανά να πρόκειται για γραφειοκρατική καθυστέρηση που επέφερε η διαξαγωγή των εκλογών. Πάντως το τελευταίο διάστημα εργασίες δεν εκτελούνται και οι κάτοικοι της περιοχής του πάρκου κυρίως στην οδό Καζαντζάκη, δυσανασχετούν τόσο όσον αφορά τη πρόσβαση στα σπίτια τους, όσο και για τις συνθήκες που δημιουργεί η διακοπή των εργασιών (σκόνη κτλ). Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως ακόμη και αν η διακοπή των εργασιών διαρκέσει λίγο, ο συμβατικός χρόνος περαίωσης του έργου είναι ούτως ή άλλως μικρός αφού μέχρι το τέλος του έτους το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή σε έξι μήνες από σήμερα…

Υπενθυμίζεται ότι έργο αυτό προβλέπει τις παρακάτω εργασίες:
• Εργασίες οδοποιίας στις οδούς γύρω από το Πάρκο (οδός Ελευθερίου Βενιζέλου, Καζαντζάκη, Σαμώτη και Ξενοπούλου) με κατασκευή νέων πεζοδρομίων, διαμόρφωση δύο λωρίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων με νέα άσφαλτο, πλήρης ηλεκτροφωτισμός, φρεάτια ομβρίων και σήμανση. Στις οδούς Σαμώτη και Καζαντζάκη θα κατασκευαστεί νέο δίκτυο αποχέτευσης και νέος αγωγός ύδρευσης με τα αντίστοιχα φρεάτια. Επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου θα δημιουργηθούν 29 θέσεις στάθμευσης, και οι θέσεις που δεσμεύονται για ΤΑΞΙ θα μεταφερθούν απέναντι από το Πάρκο.
• Εργασίες διαμόρφωσης του κόμβου της Ελευθερίου Βενιζέλου όπου υπάρχουν φανάρια, με τη διαμόρφωση 3 λωρίδων κυκλοφορίας για την ομαλή κίνηση των αυτοκινήτων.
• Εργασίες στην υπάρχουσα πλατεία απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
• Δημιουργία χώρου SKATE έναντι του γηπέδου του Παναιτωλικού εμβαδού 559 μ2 περίπου, πλήρως ηλεκτροφωτισμένο.
• Δημιουργία χώρου πρασίνου στο ΚΧ 22Γ συνολικού εμβαδού 587 μ2. Σημειώνεται εδώ ότι σε μεγάλο τμήμα των πεζοδρομίων στις οδούς γύρω από το Πάρκο θα φυτευτούν 225 δένδρα και σύστημα αυτόματου ποτίσματος.