Ανακοίνωση Κωστακόπουλου προς τους δημότες Θέρμου

O κ. Νίκος Κωστακόπουλος (Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δύναμη Συνεργασίας»), αναφορικά με τις διεργασίες των αυτοδιοικητικών εκλογών, ανακοινώνει τα εξής προς τους δημότες Θέρμου:

Αγαπητοί συνδημότες
Οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές – δημοτικές εκλογές ανήκουν πλέον στην ιστορία κι εσείς με την ψήφο σας κρίνατε ποιοι θα έχουν την τύχη του Δήμου στα χέρια τους την επόμενη δημοτική περίοδο.

Πρωταρχικά, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όσους με τιμήσατε με την ψήφο σας, να σας διαβεβαιώσω πως ο συνεχής, επίμονος και επίπονος αγώνας μου για την πρόοδο και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας συνιστά την έμπρακτη έκφραση της ευγνωμοσύνης μου για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο πρόσωπό μου και να δηλώσω πως θα συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο να υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, στην οποία επανεκλέχθηκα, εξαντλώντας κάθε δυνατότητά μου, για να ανταποκριθώ στην εντολή σας να σάς εκπροσωπώ επάξια στη δημοτική αρχή, χωρίς ιδιοτέλεια και με γνώμονα πάντα το όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Επιπλέον, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχατε στις εκλογές, ασχέτως προτίμησης σε συνδυασμούς και πρόσωπα, καθώς και όσους από εσάς με ακούσατε με υπομονή και προσοχή όλο αυτό το πυκνό σε εξελίξεις διάστημα που προηγήθηκε των εκλογών, με όλα τα παράδοξα που συνέβησαν και την εσκεμμένη παραπληροφόρηση, που αποτέλεσε κύριο «όπλο» της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Τέλος, να ευχαριστήσω όσους σταθήκατε υποψιασμένοι και δεν υποκύψατε στην «υψηλή» κριτική «του καφενείου», με την οποία κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, βρήκαν ευκαιρία, όπως γίνεται πάντα, να καταπιαστούν, κρίνοντας και κατακρίνοντας πρόσωπα και καταστάσεις με περισσή ευκολία.

Τώρα πια, με τη δέουσα χρονική απόσταση που έχει μεσολαβήσει από τις εκλογές, όλοι μας μπορούμε να κρίνουμε με μεγαλύτερη νηφαλιότητα όσα διαδραματίσθηκαν πριν τις εκλογές και να αναλογισθούμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας. ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Παρότι δεν ήταν στις προθέσεις μου, αναγκάζομαι να επανέλθω, για δεύτερη φορά μετά τη δημοσίευση της από 2-5-2014 ανακοίνωσής μου. Κι αυτό, καθώς αφενός η παραπληροφόρηση συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αλλά και μετεκλογικά και αφετέρου ό,τι διαδραματίζεται στα κοινά ενός τόπου καταγράφεται στην ιστορία του τόπου αυτού και γι’ αυτό πρέπει να περιγράφεται πολύπλευρα, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης αντικειμενικότητας στην καταγραφή, πόσο μάλλον που στην περίπτωση αυτή υπάρχουν και δημοσιευμένα κείμενα, όπου παρουσιάζονται αλλοιωμένα γεγονότα και εσφαλμένες κρίσεις για πρόσωπα και τακτικές.

Είμαι υποχρεωμένος, λοιπόν, για λόγους ιστορικής δικαιοσύνης και πολιτικής αξιοπρέπειας, να τοποθετηθώ «εφ’ όλης της ύλης» μέσω της ανακοίνωσής μου αυτής, η οποία αναφέρεται στις θέσεις μου σε σχέση με όσα καταμαρτυρεί ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Θ. Πορφύρης, στις δημοσιευμένες σχετικές ανακοινώσεις του, τόσο σε μένα όσο και σε όλους εμάς τους πρώην συνεργάτες του και υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής με τίτλο «Δύναμη Συνεργασίας» και επικεφαλής τον κ. Σ. Κωνσταντάρα, αλλά και σε όσα έχει διατυμπανίσει με διάφορους τρόπους τόσο ο ίδιος όσο και ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Θ. Κασόλας και κάποιοι παρασυρμένοι συνεργάτες του στην αμετροέπεια που επέδειξε στις εκλογές αυτές.

Δεν το έκανα προεκλογικά, γιατί δεν ήμουν διατεθειμένος να παρακολουθώ το σκηνικό της τεχνητής έντασης που στήθηκε από τον κ. Θ. Κασόλα καθώς και το γαϊτανάκι της άγονης αντιπαράθεσης που καλλιεργήθηκε από τον κ. Θ. Πορφύρη με στόχο την ενίσχυση του συνδυασμού του κ. Θ. Κασόλα. Δεν το έκανα, έστω κι αν αυτό με ζημίωσε ηθικά και πολιτικά, για να μη συμμετέχω στην πλήρη υποβάθμιση του επιπέδου της προεκλογικής αντιπαράθεσης που επέλεξαν οι παραπάνω, καθώς κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τις δικές μου αρχές. Επέλεξα αυτόν τον δύσκολο δρόμο, με σκοπό να απαντήσω μετά τις εκλογές και θα το έκανα, για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Το κάνω τώρα, που θεωρώ πως είναι ο πιο κατάλληλος χρόνος γι’ αυτό, καθώς αυτό είναι το χρονικό σημείο επίσημης λήξης των εκλογών, λόγω της ανακήρυξης πρόσφατα των εκλογικών αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο, κι επιπλέον έχει μεσολαβήσει ο απαραίτητος χρόνος για μια ψύχραιμη θεώρηση των πραγμάτων.

Δεν ήμουν ποτέ οπαδός της θεωρίας που επιβάλλει ο νικητής να χλευάζει τον ηττημένο και δεν θα το κάνω και τώρα. Μοναδικός στόχος μου είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια, να πληροφορηθούν οι συνδημότες μας με πληρότητα τις συνθήκες συμμετοχής μας στον συνδυασμό ευρύτερης αποδοχής και να αποκατασταθεί η υπόληψή μας στην κοινωνία, που έχει σπιλωθεί με όσα μάς έχουν προσάψει άδικα. Αυτό καθίσταται, μάλιστα, αναγκαίο ενόψει και της ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, όπου συμμετέχουμε, ώστε να δοθεί η πραγματική εικόνα της δράσης καθενός από τους παράγοντες της προεκλογικής αντιπαράθεσης και όχι το παραμορφωμένο είδωλό της που προβλήθηκε προεκλογικά.

Περί των διαδικασιών συγκρότησης του ψηφοδελτίου ευρύτερης αποδοχής
Πρωταρχικά, να δηλώσω στον κ. Θ. Πορφύρη ότι, προσπερνώντας την ανοίκεια φρασεολογία που χρησιμοποιεί στις σχετικές ανακοινώσεις του, η οποία, όπως κάθε χρήση του λόγου, εξάλλου, χαρακτηρίζει πρωταρχικά τον ίδιο που τη μεταχειρίζεται, αντιπαρέρχομαι τις ανυπόστατες κατηγορίες που εξακόντισε εναντίον μου και εναντίον των συνυποψηφίων μου – πρώην συνεργατών του μέσω των ανακοινώσεών του και απέδωσε με τους ευφάνταστους όρους περί απολογιών, πολιτικών εγκλημάτων, αυτομόλησης, λιποτακτών, αποστασιών, Ερινυών, Βρούτων, προδοσιών, δορυφόρων και άλλα παρόμοια. Τίποτα από όλα αυτά τα αποκυήματα φαντασίας δεν αφορά ούτε εμένα ούτε το σύνολο των πρώην συνεργατών του και συνυποψηφίων μου στο ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής. Γι’ αυτό, τα επιστρέφω στον κ. Θ. Πορφύρη, αν δεν απηχούν ονειροφαντασίες του, ως κατηγορίες που αφορούν τον ίδιο που τα επικαλέσθηκε και τα διατυμπάνιζε στην κοινωνία θίγοντας την πολιτική μας υπόσταση και την προσωπικότητά μας, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον τα ενστερνίστηκε και τα επικαλέσθηκε.

Ακόμη, πρέπει να δηλώσω ότι, παρόλο που θα ήθελα να το αποφύγω, δεν μπορώ παρά να αναφερθώ διεξοδικά σε κάποια κομβικής σημασίας στοιχεία των συζητήσεων που διεξήχθησαν στις συσκέψεις που αφορούσαν στη συγκρότηση συναινετικού ψηφοδελτίου, προκειμένου να αποδοθεί η πραγματικότητα, η οποία παρουσιάστηκε διαστρεβλωμένη από τον κ. Θ. Πορφύρη στην από 6-5-2014 ανακοίνωσή του και προβλήθηκε παραλλαγμένη με διάφορους τρόπους τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κ. Θ. Κασόλα και από κάποιους από τους παρασυρμένους στην αμετροεπή στάση του συνεργάτες του.

Κατ’ αρχήν, σε αντιδιαστολή με όσα υποστηρίζει ο κ. Θ. Πορφύρης στην παραπάνω ανακοίνωση σχετικά με τις διαδικασίες συγκρότησης συναινετικού ψηφοδελτίου με επικεφαλής τον κ. Θ. Κασόλα, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1. Η πρόταση να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου, το οποίο θα αποτελούσε το διάδοχο σχήμα της παράταξης του κ. Θ. Πορφύρη, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου από την ίδια παράταξη δεν έγινε μετά τη ναυάγηση της διαδικασίας συγκρότησης συναινετικού ψηφοδελτίου με επικεφαλής τον κ. Θ. Κασόλα, αλλά είχε προηγηθεί της διαδικασίας αυτής και δεν είχε διαζευκτικό χαρακτήρα, αλλά απευθύνθηκε διαδοχικά στα αναφερόμενα ως προτεινόμενα πρόσωπα, Ν. Κωστακόπουλο και Α. Πριόνα. Και με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως τον κ. Θ. Πορφύρη για την τιμητική πρόταση που μού απηύθυνε να ηγηθώ της παράταξης και να εκφράσω τη λύπη μου για το ότι λόγοι υπεράνω της θέλησής μου δεν μου επέτρεπαν να εξετάσω τη δυνατότητα περαιτέρω προώθησής της, όπως έχω εξηγήσει στην από 2-5-2014 ανακοίνωσή μου.
2. Η πρόταση στον κ. Θ. Κασόλα να ηγηθεί του συναινετικού ψηφοδελτίου δεν έγινε από εμένα ούτε υπήρξε σχετική απόφαση από την πλειοψηφία της παράταξης, αλλά έγινε από τον ίδιο τον κ. Θ. Πορφύρη και κάποιοι από εμάς, που εκπροσωπούσαμε μέρος μόνο της παράταξής του, την υποστηρίξαμε υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, όπως αναλυτικά αναφέρεται στην από 2-5-2014 ανακοίνωσή μου.
3. Μετά την κατάρρευση της προτεινόμενης από τον κ. Θ. Πορφύρη διαδικασίας συγκρότησης συναινετικού ψηφοδελτίου με επικεφαλής τον κ. Θ. Κασόλα δεν συνεχίστηκε καμιά αντίστοιχη προσπάθεια μεταξύ του κ. Σ. Κωνσταντάρα και του κ. Θ. Κασόλα. Αντιθέτως, μάλιστα, δεν υπήρχε καμιά προσέγγιση μεταξύ των δύο αυτών προσώπων και πολύ περισσότερο δεν είχε καμιά ανάμειξη κανένα από τα αναφερόμενα από τον κ. Θ. Πορφύρη πρόσωπα, Ν. Κωστακόπουλος και Ι. Καλημέρη, ως μεσολαβητές.

Κυρίως, όμως, θα επικεντρωθώ στο ουσιαστικότερο μέρος της διαφωνίας μας με τον κ. Θ. Πορφύρη, το οποίο αναφέρεται σε ουσιώδη στοιχεία των συζητήσεων που διεξήχθησαν στις συσκέψεις της Κυριακής των Βαΐων, τα οποία παραλείπονται από τον κ. Θ. Πορφύρη στην από 6-5-2014 ανακοίνωσή του, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αλλοιωμένη η πραγματικότητα. Αναφέρεται, λοιπόν, ο κ. Θ. Πορφύρης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή των Θ. Πορφύρη, Θ. Κασόλα, Ν. Κωστακόπουλου και Ι. Καλημέρη, αλλά δεν αναφέρει ότι αυτή έγινε σε συνέχεια άλλων συσκέψεων που είχαν προηγηθεί το περασμένο διήμερο για το ζήτημα της συγκρότησης συναινετικού ψηφοδελτίου, όπου εξετάστηκαν κυρίως τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια για το πρόσωπο του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο αυτό, στις οποίες ο κ. Θ. Πορφύρης είτε συμμετείχε αυτοπροσώπως είτε είχε πλήρη γνώση όσων συζητούνταν. Την ίδια ημέρα, μάλιστα, είχαν προηγηθεί άλλες δύο σχετικές συσκέψεις, αφενός με τον κ. Θ. Κασόλα και αφετέρου με τον κ. Σ. Κωνσταντάρα, με μεσολαβητές εμένα και την κ. Ι. Καλημέρη.Επιπλέον, ο κ. Θ. Πορφύρης περιορίζεται σε ένα μόνο σημείο από τα λεχθέντα σ’ αυτή, παρότι, όπως ο ίδιος αναφέρει, υπήρξε «μακρά συζήτηση» και δεν αναφέρει τίποτα για τα επίμαχα σημεία της διαφωνίας.

Γι’ αυτά, λοιπόν, έχω να αναφέρω τα εξής:
1. Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια για συγκρότηση συναινετικού ψηφοδελτίου με επικεφαλής τον κ. Θ. Κασόλα, η απαίτηση της κοινωνίας για το συναινετικό εγχείρημα γινόταν όλο και πιο πιεστική όσο πλησίαζε ο χρόνος των εκλογών λόγω και της πολυδιάσπασης των δυνάμεων. Στις σχετικές συζητήσεις συμμετείχε μεγάλος αριθμός εκλεγμένων και δημοτών και φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος και ο ίδιος ο κ. Θ. Πορφύρης που είχε προτείνει το συναινετικό ψηφοδέλτιο, ο οποίος συμμετείχε ενεργά, και πολύ σωστά, και το επίμαχο διάστημα που δρομολογήθηκε εκ νέου το συναινετικό ψηφοδέλτιο ως αναγκαστική λύση που επιβλήθηκε από την ίδια την κοινωνία. Η άποψη που κυριαρχούσε αναφορικά με τα πρόσωπο που θα έπρεπε να τεθεί επικεφαλής ήταν κοινή σε όσους είχαν εκφραστεί σχετικά και αναφερόταν στον κ. Σ. Κωνσταντάρα, που αποτελούσε το καταλληλότερο πρόσωπο στη συγκεκριμένη περίσταση γι’ αυτόν το ρόλο, πράγμα που ήταν σε γνώση όλων όσων συμμετείχαν σ’ αυτές τις διεργασίες και μετουσιωνόταν σε πολλαπλή παρότρυνση προς τον κ. Σ. Κωνσταντάρα να ηγηθεί μιας τέτοιας κίνησης.

Η παρότρυνση αυτή, λοιπόν, ώθησε τον κ. Σ. Κωνσταντάρα να προχωρήσει από το Σάββατο του Λαζάρου στη διερεύνηση των προθέσεων Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων και Εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων και άλλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων και των αρχηγών των δύο υπό κατάρτιση ως εκείνη τη στιγμή συνδυασμών κ. Κ. Μαραγιάννη και κ. Γ. Κοντογιάννη, σχετικά με την πιθανότητα συμμετοχής τους σε συναινετικό ψηφοδέλτιο με τον ίδιο επικεφαλής. Οι επαφές συνεχίστηκαν τόσο την ίδια ημέρα όσο και την επόμενη, Κυριακή των Βαΐων, όπου δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην κίνηση αυτή πολλά από τα άτομα που προσεγγίστηκαν, μεταξύ των οποίων και βασικά στελέχη της παράταξης του κ. Θ. Πορφύρη που δεν είχαν τοποθετηθεί ως τότε σε κανέναν από τους υπό συγκρότηση συνδυασμούς. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι προαναφερόμενες συσκέψεις με στόχο την περαιτέρω προώθηση του εγχειρήματος, κι εδώ υπήρξε η συμμετοχή η δική μου και της κ. Ι. Καλημέρη.

2. Στη σύσκεψη, λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, ο κ. Θ. Πορφύρης επεσήμανε, κατά την έναρξη της συζήτησης, σε μένα και στην κ. Ι. Καλημέρη, που συμμετείχαμε στις προηγούμενες δύο συσκέψεις με τον κ. Θ. Κασόλα και τον κ. Σ. Κωνσταντάρα, ότι θα έπρεπε να είχαμε απαιτήσει από τον κ. Σ. Κωνσταντάρα να αποδεχθεί την εναλλασσόμενη δημαρχιακή θητεία διαρκούσης της δημοτικής περιόδου, με παραίτηση του Δημάρχου στο ήμισυ της θητείας του και εκλογή από το Δημοτικό Συμβούλιο ενός μέλους του ως νέου Δημάρχου, το οποίο θα έπρεπε να προέρχεται από την πρώην παράταξη του κ. Θ. Πορφύρη, έτσι ώστε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των πρώην παρατάξεων στις οποίες ηγούνταν ο κ. Σ. Κωνσταντάρας και ο κ. Θ. Πορφύρης. Η θέση αυτή του κ. Θ. Πορφύρη μας προκάλεσε έκπληξη, καθώς, εκτός του ότι δεν ήταν ορθή πολιτικά, δεν είχε τεθεί από τον κ. Θ. Πορφύρη πριν τη σύσκεψη με τον κ. Σ. Κωνσταντάρα. Είναι, βέβαια, προφανές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υιοθετούσαμε μια τέτοια άποψη ως όρο διαπραγμάτευσης, όποτε κι αν αυτή είχε τεθεί. H συζήτηση συνεχίστηκε, με τη συμμετοχή πλέον και του κ. Θ. Κασόλα, και, με δεδομένη την επίμονη άρνηση του κ. Θ. Κασόλα να αποδεχθεί ως επικεφαλής τον κ. Σ. Κωνσταντάρα, η οποία είχε εκφραστεί και στη σύσκεψη που είχε προηγηθεί νωρίτερα στο γραφείο του, διερευνήθηκε η περίπτωση αναζήτησης άλλου προσώπου για το ρόλο αυτόν, το οποίο να είναι αποδεκτό και από τον κ. Θ. Κασόλα. Εκεί, λοιπόν, υπήρξε διχογνωμία αναφορικά με τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, εκφράστηκε, τόσο από μένα όσο και από την κ. Ι. Καλημέρη, όχι μόνο εκείνη την ημέρα αλλά και τις δύο επόμενες, η άποψη ότι δεν ήταν δυνατό να συνεχίσουμε «τη συζήτηση με τον κ. Κωνσταντάρα για την εξεύρεση υποψηφίου κοινής αποδοχής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Θ. Πορφύρης. Κι αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ανήθικο πολιτικά και θα συνιστούσε εμπαιγμό διαδικασιών και προσώπων, καθώς είχε δρομολογηθεί ήδη το συναινετικό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον κ. Σπ. Κωνσταντάρα. Η δρομολόγηση αυτή των πραγμάτων, μάλιστα, βρισκόταν σε αντιστοίχιση με τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και γι’ αυτό κάθε πιθανή απόπειρα για σταμάτημα της κίνησης αυτής θα έβρισκε αντιμέτωπη την κοινωνία. Επιπλέον, ακόμη κι αν προτεινόταν ως επικεφαλής άλλο πρόσωπο στις δεδομένες συνθήκες, θα ήταν αδύνατο να συγκροτηθεί αξιόμαχο ψηφοδέλτιο στο ασφυκτικό χρονικό διάστημα των 15 ημερών που απέμεναν έως την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των ψηφοδελτίων. Κι αν αυτό επιτυγχανόταν, πράγμα απίθανο, θα συνιστούσε καρικατούρα της συναινετικής διαδικασίας.

3. Ήταν προφανές ότι ο κ. Θ. Πορφύρης, πιεζόμενος αφόρητα από την ανυποχωρητικότητα του κ. Θ. Κασόλα στο να αποδεχθεί τον κ. Σ. Κωνσταντάρα επικεφαλής του συναινετικού ψηφοδελτίου, επιζητούσε τη διεξαγωγή προσχηματικού διαλόγου με τον κ. Σ. Κωνσταντάρα, με προφανή στόχο τη ναυάγηση του εγχειρήματος. Είμαι υποχρεωμένος, βέβαια, να συμφωνήσω με τον κ. Θ. Πορφύρη στην παραδοχή του ότι «αποδείχθηκε λανθασμένη επιλογή» του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του, να τεθούν «μεσολαβητές» ο «κ. Κωστακόπουλος και η κ. Καλημέρη» στις συσκέψεις της Κυριακής των Βαΐων.

Έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Θ. Πορφύρης ότι, όπως δεν είχαμε διαπραγματευτεί ποτέ ούτε και με τον ίδιο, δεν διαθέταμε το στοιχείο της καταλληλότητας, όπως ο ίδιος το εννοούσε, για να διαπραγματευτούμε και με τον κ. Σ. Κωνσταντάρα. Κι αυτό, γιατί ήμασταν τα πιο ακατάλληλα πρόσωπα για να συμμετάσχουμε ως πρωταγωνιστές σε έναν προσχηματικό διάλογο «για την εξεύρεση υποψηφίου κοινής αποδοχής», που θα κατέληγε σε εμπαιγμό προσώπων και θεσμών. Δεν αποδεχθήκαμε τον ρόλο αυτόν, καθώς κάτι τέτοιο δεν συνάδει με το δικό μας αξιακό σύστημα. Αρνηθήκαμε να καταστούμε συμπρωταγωνιστές στο υπό απαίτηση «πολιτικό έγκλημα» εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, που συνιστούσε η απαίτηση κατάτμησης της δημαρχιακής θητείας, κι ας μάς μέμφεται γι’ αυτό ο κ. Θ. Πορφύρης. Έπρεπε να σκεφθεί τι είναι «πολιτικό έγκλημα», η δική μας στάση ή οι δικές του παραινέσεις και παλινωδίες;

4. Το ίδιο βράδυ, εντωμεταξύ, ο κ. Θ. Κασόλας δημοσίευσε την ανακοίνωση υποψηφιότητάς του ως Δημάρχου, τερματίζοντας έτσι από την πλευρά του τη συζήτηση για τη συναινετική διαδικασία, και παρά τις σχετικές παραινέσεις, τις δικές μου και της κ. Ι. Καλημέρη, τόσο στη συζήτηση που συνεχίστηκε στο Γραφείο του, μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο, όσο και στη σύσκεψη που είχε γίνει στον ίδιο χώρο το μεσημέρι, στην οποία έχω αναφερθεί στην από 2-5-2014 ανακοίνωσή μου, για τη συμμετοχή του ιδίου και των εν δυνάμει υποψηφίων του συνδυασμού του στο συναινετικό ψηφοδέλτιο, εφόσον φυσικά συμφωνούσαν ανάλογα και οι επικεφαλής των άλλων δύο υπό συγκρότηση συνδυασμών.

Έτσι, μετά τις απανωτές συσκέψεις της Κυριακής των Βαΐων, βρεθήκαμε, τόσο εγώ όσο και η κ. Ι. Καλημέρη, συμπιεσμένοι ανάμεσα σε έναν διμέτωπο πολιτικό εκβιασμό, ο οποίος μάς ασκούνταν αφενός από τον κ. Θ. Κασόλα, με τη δημοσίευση της ανακοίνωσης υποψηφιότητάς του ως Δημάρχου, και αφετέρου από τον κ. Θ. Πορφύρη, με την απαίτησή του για διεξαγωγή προσχηματικού διαλόγου.

Δεν ήταν δυνατό, βέβαια, να υποκύψουμε σε τέτοιου είδους εκβιαστικές λογικές. Εδώ προέκυψαν και κάποια βασανιστικά ερωτήματα που κληθήκαμε να απαντήσουμε στον εαυτό μας, τόσο εγώ όσο και η κ. Ι. Καλημέρη, που μάς έλαχε, λόγω της πεποίθησής μας ότι ανταποκρινόμαστε στο κοινό αίσθημα και στη θέληση του συνδυασμού μας, να συμμετέχουμε στις συσκέψεις της Κυριακής των Βαΐων ως μεσολαβητές για την προώθηση του συναινετικού εγχειρήματος, στο οποίο υποτίθεται πως πιστεύαμε όλοι στον συνδυασμό του Δημάρχου καθώς και ο ίδιος ο κ. Θ. Πορφύρης, που το είχε προτείνει.

Γιατί δεν απαιτούσε ο ίδιος ο κ. Θ. Πορφύρης από τον κ. Σ. Κωνσταντάρα την αποδοχή των όρων που έθετε σε μας να του μεταφέρουμε και αξίωνε από εμάς να το κάνουμε; Γιατί έπρεπε να αναλάβουμε εμείς, εγώ και η κ. Ι. Καλημέρη, την ευθύνη για την αναστροφή της διαδικασίας συγκρότησης συναινετικού ψηφοδελτίου, η οποία είχε ήδη δρομολογηθεί, χωρίς δική μας, μάλιστα, πρωτοβουλία, τη στιγμή που το ψηφοδέλτιο αυτό γινόταν αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας;

Πώς νομιμοποιούμασταν εμείς να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία, θέτοντας απέναντί μας την κοινωνία;
Ήταν προφανές ότι συνέχιση του διαλόγου σ’ αυτό το πλαίσιο θα είχε ως αποτέλεσμα αφενός τον καταμερισμό της ευθύνης του ναυαγίου των διαδικασιών στον κ. Σ. Κωνσταντάρα, πράγμα άδικο και πολιτικά ανεπίτρεπτο, και αφετέρου την καταβαράθρωση της πολιτικής αξιοπιστίας μας. Επιπλέον, αποκλείστηκε υποψηφιότητά μας υπό συνθήκες πολιτικού εκβιασμού με τον συνδυασμό του κ. Θ. Κασόλα. Όπως είχαν διαμορφωθεί τα πράγματα, το μόνο δίλημμα που είχαμε πλέον να αντιμετωπίσουμε ήταν αν θα επιλέξουμε να μείνουμε εκτός ψηφοδελτίων ή αν θα συνταχθούμε με τη θέληση της κοινωνίας.

Έτσι, μετά από περίσκεψη, επικράτησε η άποψη να συνταχθούμε με το συναινετικό ψηφοδέλτιο, στο οποίο είχε ήδη προσχωρήσει το σύνολο σχεδόν των Δημοτικών Συμβούλων και των Προέδρων και Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων, και αφού αρνήθηκε να προσχωρήσει σ’ αυτό και ο κ. Θ. Κασόλας και οι εν δυνάμει υποψήφιοι του υπό συγκρότηση συνδυασμού του και παρά τις σχετικές εκκλήσεις μας γι’ αυτό. Η οριστική απόφασή μας λήφθηκε τη Μ. Τρίτη, όταν την επισημάναμε και στον κ. Θ. Πορφύρη, αφού είχαν προηγηθεί σχετικές τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Θ. Πορφύρη, και όχι τη Μ. Δευτέρα και μάλιστα απροειδοποίητα και αναιτιολόγητα, όπως ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή του ο κ. Θ. Πορφύρης.

Η άρνηση συμμετοχής του κ. Θ. Κασόλα στο δημιουργούμενο νέο ψηφοδέλτιο μπορεί να στέρησε απ’ αυτό τον όρο «συναινετικό», και γι’ αυτό τού αποδόθηκε από εμάς τους ίδιους ο όρος «ευρύτερης αποδοχής», αλλά δεν έλειψε ο συναινετικός χαρακτήρας του, αν κριθεί από το εύρος της εκπροσώπησης που κάλυπταν τα άτομα που συμμετείχαν ως υποψήφιοι σ’ αυτό, τόσο σε επίπεδο πολιτικής τοποθέτησης, αφού οι υποψήφιοι ανήκαν σε διαφορετικά πολιτικά κόμματα, όσο και σε επίπεδο τοπικών συσχετισμών, αφού αυτοί προέρχονταν και από τις δύο πρώην δημοτικές παρατάξεις. Η αναλογία και μόνο του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων που συμμετείχαν ως υποψήφιοι σ’ αυτό, 5 από τον πρώην συνδυασμό του κ. Θ. Πορφύρη και 6 από τον πρώην συνδυασμό του κ. Σ. Κωνσταντάρα, αποτελεί ικανό στοιχείο επιβεβαίωσης του συναινετικού χαρακτήρα του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου.

Η στάση των «πρώην πρωταγωνιστών της συναίνεσης»
Εδώ έρχεται και ο προβληματισμός ως λογική συνέχεια των εξελίξεων. Η συμμετοχή τόσων ανθρώπων στις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση συναινετικού ψηφοδελτίου, μη εξαιρουμένου και του κ. Θ. Πορφύρη, σημαίνει πως αποδέχονταν την πιεστική αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο. Κι αφού ο κ. Σ. Κωνσταντάρας ήταν το πρόσωπο που συγκέντρωνε τη μέγιστη αποδοχή για το ρόλο του επικεφαλής του ψηφοδελτίου αυτού, όπως προέκυπτε από τις θέσεις τόσο των εκλεγμένων και από τις δύο παρατάξεις όσο και της ίδιας της κοινωνίας, ποιος ήταν ο λόγος να μην διεξαχθούν οι συζητήσεις σ’ αυτό το πλαίσιο; Και με ποια ηθική νομιμοποίηση μπορούσε οποιοσδήποτε να εξαιρέσει τον κ. Σ. Κωνσταντάρα από τα πρόσωπα που θα προτείνονταν να ηγηθούν του συναινετικού ψηφοδελτίου και μάλιστα οπισθοδρομώντας μια διαδικασία ήδη δρομολογημένη, την οποία, εξάλλου, δεν την ξεκίνησε μόνος του ο κ. Σ. Κωνσταντάρας;

Η λογική λέει πως ο κ. Θ. Πορφύρης και ο κ. Θ. Κασόλας, ως «πρώην πρωταγωνιστές της συναίνεσης», θα έπρεπε να πρωταγωνιστήσουν και σ’ αυτή τη φάση της συναινετικής διαδικασίας, καθώς αμφότεροι είχαν παίξει πρωτεύοντα ρόλο το προηγούμενο διάστημα γι’ αυτό το σκοπό, ο πρώτος ως προτείνων το συναινετικό ψηφοδέλτιο και ο δεύτερος ως αποδέκτης της πρότασης να ηγηθεί αυτού. Είναι άξιο απορίας, πώς είναι δυνατό ο κ. Θ. Κασόλας να αρνείται να συμμετάσχει στο συναινετικό ψηφοδέλτιο, έστω και χωρίς τον ίδιο επικεφαλής, αφού κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό;

Ποιος ήταν ο στόχος του κ. Θ. Πορφύρη, που πρότεινε το συναινετικό ψηφοδέλτιο; Η ανταπόκριση αυτού του ψηφοδελτίου στις ανάγκες του τόπου ή η προσχηματική επίκληση της συναινετικής διαδικασίας με στόχο την επιβολή της δικής του πρότασης ή, διαφορετικά, τη διάσπαση του αντιπάλου;

Ποιος ήταν ο στόχος του κ. Θ. Κασόλα, όταν έκανε δεκτή την πρόταση να ηγηθεί του συναινετικού ψηφοδελτίου; Εάν στόχος του ήταν η ανταπόκρισή του στην κοινωνική αναγκαιότητα, θα συμμετείχε σ’ αυτό ανεξάρτητα από το αν θα ήταν ο ίδιος επικεφαλής ή όχι. Αφού δεν το έκανε, αυτό προφανώς δείχνει ότι στόχος του ήταν η αυτόματη αναρρίχησή του στο κορυφαίο αξίωμα του τόπου του και βρήκε την ευκαιρία να τον πετύχει, όταν του προτάθηκε να ηγηθεί αυτού του ψηφοδελτίου. Το στοιχείο αυτό δεν καταδεικνύει ιδιοτελή κίνητρα; Και γιατί θα έπρεπε η κοινωνία να στοιχηθεί πίσω από μια τέτοια αξίωση;

Οι εξελίξεις, δυστυχώς, μαρτυρούν ότι η επίκληση της συναινετικής διαδικασίας και από τα δύο προαναφερόμενα πρόσωπα ήταν προσχηματική και υπέκρυπτε διαφορετικές σκοπιμότητες από τη διακηρυγμένη στόχευση περί ανταπόκρισης της συναινετικής πρότασής τους στην κοινωνική αναγκαιότητα. Οι μάσκες έπεσαν, όταν το συναινετικό ψηφοδέλτιο συγκροτούνταν.

Ο κ. Θ. Κασόλας και ο κ. Θ. Πορφύρης, αυτοί που, όπως οι ίδιοι διατείνονταν στις ανακοινώσεις τους, διακατέχονται από «ειλικρίνεια, συνέπεια, σταθερότητα και εντιμότητα», «στα λόγια και στις πράξεις», όταν ήρθε η ώρα να δώσουν εξετάσεις «αξιοπιστίας», έγιναν «αποστάτες» από τον στόχο της συγκρότησης συναινετικού ψηφοδελτίου, «προδότες» της ιδέας της συναίνεσης, για την υλοποίηση της οποίας όφειλαν να πρωτοστατήσουν, και «λιποτάκτες» από την κοινή προσπάθεια για την πρόοδο.

Το παράδοξο, μάλιστα, είναι ότι βρέθηκαν να καταγγέλλουν ως «αποστάτες» και «προδότες» εμάς, που ακολουθήσαμε τη γραμμή που χάραξε ο κ. Θ. Πορφύρης για συγκρότηση συναινετικού ψηφοδελτίου και είχε αναλάβει να υλοποιήσει ως επικεφαλής αυτού ο κ. Θ. Κασόλας. Μας αποκάλεσαν και «λιποτάκτες». Αλήθεια, από ποια «μάχη» λιποτακτήσαμε; Μήπως από τη μάχη υπεράσπισης των προσωπικών στόχων του κ. Θ. Κασόλα ή αυτή που θα γινόταν «για την τιμή των όπλων», όπως υποστήριζε ο κ. Θ. Πορφύρης; Εμείς, πάντως, δεν αντιληφθήκαμε ούτε ποιος ήταν ο εχθρός ούτε για ποια τιμή έπρεπε να πολεμήσουμε, καθώς ως εχθρό στην ενασχόλησή μας με τα κοινά αναγνωρίζουμε μόνο τα προβλήματα του τόπου και τη μόνη μάχη που αποδεχόμαστε είναι αυτή που γίνεται για την επίλυσή τους.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα και των άλλων συνυποψήφίων μου της πρώην παράταξης του κ. Θ. Πορφύρη, επιστρέφω, λοιπόν, στον κ. Θ. Πορφύρη και στον κ. Θ. Κασόλα τους υποτιμητικούς αυτούς χαρακτηρισμούς, καθώς και όλους τους παρόμοιους, τους οποίους απηύθυναν σε όλους εμάς τους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής που προερχόμαστε από την πρώην παράταξη του κ. Θ. Πορφύρη, και τους αποδίδω στους ίδιους αυτούς που τους ενστερνίστηκαν και τους επικαλέστηκαν καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον έπραξε το ίδιο.

Αυτά, βέβαια, δεν απαλλάσσουν των ευθυνών της και την άλλη πλευρά, καθώς, όπως έχω δηλώσει και στην από 2-5-2014 ανακοίνωσή μου, οι ευθύνες επιμερίζονται και στον κ. Σ. Κωνσταντάρα και στον πρώην συνδυασμό του, κυρίως τόσο για την έλλειψη στρατηγικής εκ μέρους τους στον χειρισμό της πρότασης που απευθύνθηκε αρχικά από τον κ. Θ. Πορφύρη για συναινετικό ψηφοδέλτιο όσο και για τη μη ξεκάθαρη στάση από την αρχή για το αν αποδέχονται ή όχι ως επικεφαλής τον κ. Θ. Κασόλα. Αυτό, όμως, ως στοιχείο δεν αρκεί για να αποτελέσει επαρκή αιτιολογία μη προώθησης του συναινετικού εγχειρήματος, έστω και την ύστατη ώρα που διαφαινόταν εφικτή η πιθανότητα υλοποίησής του.

Η στόχευση και τακτική των «διασπαστών της δημοτικής ενότητας»
Από το σημείο, βέβαια, της δημοσίευσης από τον κ. Θ. Κασόλα της ανακοίνωσης υποψηφιότητάς του ως Δημάρχου, το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, τη στιγμή που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη συγκρότηση συναινετικού ψηφοδελτίου, κατέστη πασιφανές ότι άρχισε να εκτυλίσσεται το χρονικό του παραλογισμού από την πλευρά τόσο του υποψηφίου Δημάρχου κ. Θ. Κασόλα όσο και του απερχόμενου Δημάρχου κ. Θ. Πορφύρη, που έμελλε να αποτελέσει «όνειδος στη Δημοτική ζωή του Θέρμου», σύμφωνα με τη σχετική αναφορά του κ. Θ. Πορφύρη στην ανακοίνωσή του, αλλά με αντιστροφή της ευθύνης σε σχέση με όσα ο ίδιος υποστηρίζει.

Ο κ. Θ. Κασόλας, μαζί με κάποιους παρασυρμένους στην ανερμάτιστη λογική του συνεργάτες του, κατέστρωσε ένα σχέδιο προσαρμοσμένο στη λογική της λασπολογίας και των εκβιαστικών τακτικών. Πρωταρχικά, ο κ. Θ. Πορφύρης θα προέβαινε, προφανώς μετά από εκβιαστική απαίτηση, στη δημοσίευση ανακοίνωσης καταδίκης όσων μελών της παράταξής του συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής και θα ασκούσε κάθε είδους πίεση τόσο για τη στελέχωση του συνδυασμού όσο και για την εκλογική του δυναμική. Επιπλέον, θα επιστρατευόταν η διάχυση σκληρών χαρακτηρισμών για τους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής που προέρχονταν από την παράταξη του κ. Θ. Πορφύρη καθώς και διαστρεβλωμένων πληροφοριών περί αποστασιών και άλλα τέτοια εφευρήματα απλοποιημένης λογικής και εύκολης αποδοχής από μερίδα απληροφόρητων πολιτών, έτσι ώστε ο κ. Θ. Κασόλας από θύτης της δημοτικής ενότητας να παρουσιαστεί θύμα μιας «κατά φαντασίαν» πλεκτάνης εναντίον του.

Προφανής στόχος του κ. Θ. Κασόλα ήταν η τεχνητή όξυνση του κλίματος, η οποία συνιστούσε το μοναδικό στοιχείο που θα μπορούσε να εγγυηθεί αφενός τη δυνατότητα αυτόνομης καθόδου στις εκλογές, ανεξαρτήτως εκλογικού ποσοστού που θα επιτυγχανόταν, και αφετέρου την αποτροπή στη συνέχεια κατά το δυνατό της εκλογικής καταβαράθρωσης του συνδυασμού του, αφού το εγχείρημα δεν είχε κοινωνική βάση και φυσικό ήταν να συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Έτσι, οι αναληθείς πληροφορίες, συνοδευόμενες από μια κατάπτυστη φρασεολογία, που διακινήθηκαν σωρηδόν, τόσο από τον κ. Θ. Πορφύρη όσο και από το περιβάλλον του κ. Θ. Κασόλα, για τους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής που προέρχονταν από την παράταξη του κ. Θ. Πορφύρη, αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η θεωρία της υποτιθέμενης θυματοποίησης του κ. Θ. Κασόλα και προκάλεσαν την όποια συμπάθεια στο εκλογικό σώμα για τον άνθρωπο που … δήθεν αδικήθηκε κατάφωρα από το υποτιθέμενο … «συνωμοτικό παρασκήνιο» που στήθηκε σε βάρος του!!!

Σ’ αυτό το σαθρό οικοδόμημα του ψεύδους και της συκοφαντίας στηρίχθηκε η προεκλογική τους τακτική, η οποία διεξήχθη με περισσή αυταπάρνηση, ειδικά μάλιστα από κάποιους, ευτυχώς λίγους, «ορθόδοξους πιστούς» συνοδοιπόρους του κ. Θ. Κασόλα στον αδιέξοδο δρόμο της ανερμάτιστης λογικής του, υπηρετώντας αρκετά αποδοτικά τον παραπάνω στόχο.

Ο κ. Θ. Πορφύρης, συγχρόνως, διέπραξε ένα μέγιστο σφάλμα για την υστεροφημία του ως δημόσιο πρόσωπο. Αντί να προσπαθήσει να συνεφέρει τον κ. Θ. Κασόλα, αποδύθηκε σε έναν αγώνα να πείσει για την «καθαρότητά του» από το υποτιθέμενο «συνωμοτικό παρασκήνιο», υπερθεματίζοντας στην ανερμάτιστη λογική που επικράτησε στο περιβάλλον του κ. Θ. Κασόλα. Η δημοσίευση και μόνο των από 17-4-2014, 1-5-2014 και 6-5-2014 ανακοινώσεών του, οι οποίες θα παραμείνουν ως μνημεία πολιτικού παραλογισμού στην πολιτική ζωή του τόπου, λόγω των πάμπολλων κατάπτυστης φρασεολογίας αναφορών που περιέχονται σ’ αυτές, αρκεί να πείσει για την ορθότητα του ισχυρισμού.

Παράλληλα, ο κ. Θ. Πορφύρης, υπηρέτησε με υπερβάλλοντα ζήλο το σχέδιο για την αποτροπή της καταβαράθρωσης του ψηφοδελτίου του κ. Θ. Κασόλα, καθώς, λειτουργώντας «αντ’ αυτού» και φερόμενος ως «βασιλικότερος του βασιλέως», μεταχειρίστηκε κάθε είδους τακτική τόσο για τη στελέχωση όσο και για την εκλογική στήριξη του ψηφοδελτίου του κ. Θ. Κασόλα, πράγμα που έκανε σε πολλές περιπτώσεις με τρόπο που υπερέβαινε τα παραδεκτά ήθη. Παρατηρήσαμε, για παράδειγμα, τον κ. Θ. Πορφύρη να λοιδωρεί πρώην συνεργάτες του δημοσίως, ακόμη και ενώπιον συγγενικών τους προσώπων, ή να περιέρχεται, εποχούμενος μαζί με υποψήφιο Εκπρόσωπο Τοπικής Κοινότητας από τον συνδυασμό του κ. Θ. Κασόλα, σε αγροτική περιοχή, όπου ουδέποτε άλλοτε στη μακρόχρονη δημαρχιακή του θητεία είχε εμφανιστεί, για να εξετάσει την πορεία παρέμβασης συντήρησης αγροτικού δρόμου που υλοποιούνταν παραμονές των εκλογών, ενώ εκκρεμούσε ως αίτημα ολόκληρη τη δημοτική περίοδο, με προφανή σκοπό, βέβαια, την υφαρπαγή των ψήφων των «εξυπηρετούμενων» και στη συνέχεια να επισκέπτεται μαζί με τον υποψήφιο σπίτια υπερήλικων δημοτών, προκειμένου να αποσπάσει την ψήφο τους για τον συνδυασμό του κ. Θ. Κασόλα, με τελικό στόχο να ζημιώσει εκλογικά συγκεκριμένο πρώην συνεργάτη του και υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο ευρείας αποδοχής προερχόμενο από την περιοχή αυτή, όπως ο ίδιος διατεινόταν.

Κρίνοντας, μάλιστα, «εξ’ ιδίων τα αλλότρια», ο κ. Θ. Πορφύρης, κατηγόρησε εμάς για την εφαρμογή τέτοιων μεθόδων. Δυστυχώς για τον ίδιο, τα πράγματα τον διαψεύδουν, καθώς κάτι τέτοιο δεν συνάδει με το δικό μας αξιακό σύστημα, αφού ουδέποτε αποκαλύψαμε «μυστικά» και «ονόματα του συνδυασμού του κ. Κασόλα», όπως ο ίδιος αναφέρει στην από 6-5-2014 ανακοίνωσή του, κι ακόμη, δεν παροτρύναμε πρόσωπα, που το προηγούμενο διάστημα είχαν προσεγγιστεί για να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του κ. Θ. Κασόλα και είχαν ανταποκριθεί είτε θετικά είτε αρνητικά, να θέσουν υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής, κι αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλα τα εμπλεκόμενα σχετικά πρόσωπα.

Οι στόχοι του κ. Θ. Πορφύρη κινούνταν σε δύο κατευθύνσεις. Επιθυμία του ήταν αφενός να αποτρέψει την εκλογή των πρώην συνεργατών του και υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής και αφετέρου να μειώσει όσο το δυνατό περισσότερο το ποσοστό της εκλογικής επιτυχίας του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου, του οποίου ηγούνταν ο έως πρότινος αντίπαλός του κ. Σ. Κωνσταντάρας, ώστε να καταστεί συγκρίσιμο με το ποσοστό που πετύχαινε ο συνδυασμός του στις προηγούμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το οποίο ήταν οριακά υψηλότερο από το αντίστοιχο του συνδυασμού του κ. Σ. Κωνσταντάρα.

Οι στόχοι του κ. Θ. Κασόλα επιτεύχθηκαν ως ένα βαθμό. Κατ’ αρχήν, ο συνδυασμός του κ. Θ. Κασόλα στελεχώθηκε σε ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο του ελάχιστου απαιτούμενου, έστω και με σοβαρές ελλείψεις υποψηφίων (31 λιγότερους, δηλαδή 77 αντί των 108 του πλήρους ψηφοδελτίου), παρόλο που χρειάστηκε να «επιστρατευτούν» σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και δύο άτομα από την ίδια οικογένεια για να τεθούν ως υποψήφιοι στο γενικό ψηφοδέλτιο ή στις Τοπικές Κοινότητες, και η λάσπη που εκτοξεύτηκε θόλωσε αρκετά τα νερά κι έτσι έγινε κατορθωτό να «αλιευτεί» σεβαστός αριθμός πολυπόθητων ψήφων.

Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό του 42,06 % που υπολείπεται ο συνδυασμός του κ. Θ. Κασόλα από αυτόν του κ. Σ. Κωνσταντάρα (26,19 % ο συνδυασμός του κ. Κασόλα έναντι 68,25 % του συνδυασμού του κ. Σ. Κωνσταντάρα) και αντιστοίχως ο αριθμός των 2.494 ψήφων που αντιστοιχεί στη διαφορά ψήφων των δύο συνδυασμών (1.553 ψήφοι ο συνδυασμός του κ. Θ. Κασόλα έναντι 4.047 ψήφων του συνδυασμού του κ. Σ. Κωνσταντάρα), αποτελούν τους πλέον αψευδείς μάρτυρες της αποτυχίας του στόχου του κ. Θ. Κασόλα για αποτροπή της καταβαράθρωσης του συνδυασμού του.

Σ’ αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι ο συνδυασμός του κ. Θ. Κασόλα εξέλεξε μόνο 3 Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων από τους 13 συνολικά που εκλέγονται στον Δήμο και αφορούν στις Κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων και κανέναν από τους 10 Προέδρους των τριμελών Τοπικών Συμβουλίων που εκλέγονται στον Δήμο και αφορούν στις Τοπικές Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων, κι ακόμη, δεν εξέλεξε κανέναν Σύμβουλο στα 5 τριμελή Τοπικά Συμβούλια από τα 10 συνολικά στον Δήμο, μεταξύ των οποίων και στο χωριό καταγωγής του κ. Θ. Κασόλα, την Ανάληψη, αφού δεν συγκέντρωσε το εκλογικό μέτρο σε καμία από αυτές τις Τοπικές Κοινότητες.

Αντίθετα, δεν επιτεύχθηκε κανένας από τους στόχους του κ. Θ. Πορφύρη. Αναφορικά με τον στόχο της επίτευξης συγκρίσιμων ποσοστών με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το ποσοστό του 42,06 % που προηγήθηκε ο συνδυασμός ευρύτερης αποδοχής από αυτόν του κ. Θ. Κασόλα, που ο κ. Θ. Πορφύρης στήριξε με κάθε μέσο, είναι 263 φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό του 0,16% που ο συνδυασμός του κ. Θ. Πορφύρη προηγήθηκε του συνδυασμού του κ. Σ. Κωνσταντάρα στις εκλογές του 2006 και 62 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό του 0,68 % που ο κ. Θ. Πορφύρης προηγήθηκε του κ. Σ. Κωνσταντάρα στις εκλογές του 2010. Όσο για τον στόχο της εκλογικής αποτυχίας όσων υποψηφίων με το ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής προέρχονταν από τον συνδυασμό του, και ειδικά εκείνων τους οποίους ο ίδιος έθεσε στο στόχαστρό του, αντιπαλεύοντάς τους με κάθε μέσο, ώστε να μην εκλεγούν είτε στο γενικό ψηφοδέλτιο είτε στις Τοπικές Κοινότητες, υπήρξε πλήρης αποτυχία, αφού αυτοί εκλέχθηκαν πανηγυρικά στο σύνολό τους.

Έτσι, ο κ. Θ. Κασόλας και ο κ. Θ. Πορφύρης, οι «πρώην πρωταγωνιστές της συναίνεσης» κατέληξαν σε «διασπαστές της δημοτικής ενότητας», σπέρνοντας τη διχόνοια στην κοινωνία και αδικώντας κατάφωρα τα άτομα που χαρακτηρίστηκαν ως αποστάτες, προδότες, και άλλα παρόμοιας λογικής εφευρήματα και χρησιμοποιήθηκαν ως εξιλαστήρια θύματα. Ίσως σκέφθηκαν οι προαναφερόμενοι ότι στον πόλεμο και στην πολιτική ο σκοπός …αγιάζει τα μέσα και την ιστορία τη γράφουν οι νικητές. Μόνο που εδώ οι νικητές βρίσκονται στην απέναντι πλευρά και οι νικημένοι θα πρέπει να απολογηθούν για τη διχόνοια που σκόρπισαν στην κοινωνία και είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε επανορθωτικές κινήσεις.

Όλα αυτά καταδεικνύουν την έλλειψη κοινωνικής αποδοχής του εγχειρήματος του κ. Θ. Κασόλα, το οποίο δεν διέθετε αντίστοιχη κοινωνική βάση για να στηριχθεί. Η ηχηρή απάντηση που δόθηκε στην κάλπη, εξάλλου, αποτελεί τον μεγαλύτερο κόλαφο της κοινωνίας στις μεθοδεύσεις του κ. Θ. Κασόλα και του κ. Θ. Πορφύρη και συγχρόνως συνιστά επιβράβευση του συναινετικού εγχειρήματος.

Η απόκρυψη της αλήθειας από τους «ενορχηστρωτές της διχόνοιας»

Αυτή είναι η ωμή αλήθεια, η οποία εντέχνως αποκρύφτηκε από τον κ. Θ. Κασόλα και από τον κ. Θ. Πορφύρη, τους «ενορχηστρωτές της διχόνοιας», με την εφαρμογή της τακτικής αφενός να αναφέρουν τη μισή αλήθεια, η οποία είναι χειρότερη από το ψέμα, και αφετέρου να προβάλλουν ως πραγματικότητα γεννήματα της ονειροφαντασίας τους, με στόχο να φανατίσουν το εκλογικό σώμα.

Ο κ. Θ. Πορφύρης, μάλιστα, επιτέθηκε στους πρώην συνεργάτες του και υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής, έτσι ώστε να υπηρετήσει αποτελεσματικά τον στόχο του κ. Θ. Κασόλα για τεχνητή ένταση και να εμφανιστεί ο ίδιος αμόλυντος από το «συνωμοτικό παρασκήνιο» και τις «σκοτεινές και πονηρές διαβουλεύσεις» στις οποίες δήθεν πήραν μέρος οι …«αυτομολήσαντες» συνεργάτες του, οι οποίοι «συμμετείχαν ως φαίνεται στο σχέδιο πλεκτάνη…» και «με περισσή δειλία εγκατέλειψαν την παράταξή τους, ονομάζοντας την προδοτική τους φυγή, συναίνεση» και συνωστίστηκαν ως «γενίτσαροι» και «μνηστήρες» για «τρεις θώκους», δηλώνοντας «δουλική υποταγή στον αρχηγό». Έτσι, …αποκάλυψε ότι οι συνεργάτες του μετουσιώθηκαν σε …«προδότες» και ο αντιδήμαρχός του ήταν …«Βρούτος», όταν, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά, περιέλαβε τους όρους αυτούς στην από 1-5-2014 ανακοίνωσή του, μη λογαριάζοντας την παραδεγμένη αρχή ότι πίσω από βαρύγδουπες εκφράσεις υποκρύπτονται ανύπαρκτες πραγματικότητες.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάστηκε από τους προαναφερόμενους. Πώς είναι δυνατό να αμφισβητείται ο συναινετικός χαρακτήρας του ψηφοδελτίου ευρύτερης αποδοχής, όταν η συντριπτική πλειοψηφία της παράταξης του κ. Θ. Πορφύρη τάχθηκε μ’ αυτό, αφού οι 5 Δημοτικοί Σύμβουλοι, από τους 7 της πρώην παράταξής του που έθεσαν υποψηφιότητα, συμμετείχαν ως υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής, όπως και άλλοι 6 της πρώην παράταξης Κωνσταντάρα; Το ίδιο δεν επιβεβαιώνεται, όταν 15 Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων από τους 21 συνολικά που έθεσαν υποψηφιότητα, χωρίς να συνυπολογιστούν και άλλοι της πρώην παράταξης Πορφύρη που τέθηκαν υποψήφιοι στις Τοπικές Κοινότητες, συμμετείχαν επίσης ως υποψήφιοι στο ίδιο ψηφοδέλτιο; Όλοι αυτοί ήταν συνωμότες και λιποτάκτες; Από πότε, αλήθεια, οι οπαδοί των πλειοψηφιών θεωρούνται συνωμότες και λιποτάκτες και των μειοψηφιών αγωνιστές;

Και γιατί δεν έγιναν όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί και για τους υποψήφιους που προέρχονταν από τους άλλους δύο υπό συγκρότηση συνδυασμούς; Αν ο επικεφαλής προερχόταν από την πρώην παράταξη του κ. Θ. Πορφύρη, θα έπρεπε να χαρακτηριστούν όλοι αυτοί παρόμοια απ’ τους άλλους;
Αν είναι έτσι, τότε προς τι το συναινετικό εγχείρημα εκ μέρους του κ. Θ. Πορφύρη και του κ. Θ. Κασόλα;

Περί των λοιπών που μού καταμαρτυρεί ο κ. Θ. Πορφύρης
Αναφορικά με τα λοιπά ανάξια λόγου που μού καταμαρτυρεί στην από 6-5-2014 ανακοίνωσή του ο κ. Θ. Πορφύρης, έχω να επισημάνω για τα σημαντικότερα απ’ αυτά τα εξής:
1. Για τους «μυστικούς δείπνους» και τις «διεργασίες» αντικατάστασής του, που «γνώριζε και κει γνώρισε» ορισμένους «φίλους και φίλες», όπως ισχυρίζεται ο κ. Θ. Πορφύρης, να του θυμίσω ότι καμία σχετική διεργασία αυτού του είδους δεν ήταν μυστική και όλες αποτελούσαν συνέπεια των επανειλημμένων ανακολουθιών του ιδίου του κ. Θ. Πορφύρη αναφορικά με τις δημόσιες δεσμεύσεις του για μη επανακάθοδό του ως υποψηφίου Δημάρχου, τις οποίες αναιρούσε στις επόμενες εκλογές, πλην της τελευταίας αντίστοιχης δέσμευσής του, την οποία και τήρησε, υπό τις πολύ διαφορετικές, βέβαια, συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το γεγονός και μόνο ότι στις εκλογές του 2010 τόσο εγώ όσο και ο κ. Θ. Πορφύρης βρεθήκαμε αντιμέτωποι στη διεκδίκηση της στήριξης του πολιτικού φορέα που ανήκουμε αμφότεροι για την κάθοδό μας στη θέση του υποψηφίου Δημάρχου, αρκεί για να επιβεβαιώσει το ότι δεν υπήρχε καμιά μυστικότητα στις αντιπαραθέσεις μου με τον κ. Θ. Πορφύρη, οι οποίες έλαβαν χώρα στο φως του ήλιου και όχι στο ημίφως των κεριών.
2. Όσο για την αμφισβήτηση του κ. Θ. Πορφύρη της ανιδιοτέλειάς μου αναφορικά με την προσφορά μου στον Δήμο, επισημαίνω ότι από τα 16 χρόνια που είμαι Δημοτικός Σύμβουλος, εκ των οποίων 12 με τον συνδυασμό του, τα 4 κατείχα αθροιστικά τα αξιώματα του Αντιδημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν υπήρξε καμιά ευνοϊκή μεταχείρισή μου στο θέμα των αξιωμάτων, τα οποία κατανέμονταν από τον κ. Θ. Πορφύρη σε όλους ανεξαιρέτως τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής του στη βάση της λογικής για τήρηση ισορροπιών χωρίς αξιολόγηση δυνατοτήτων και διάκριση προσφοράς. Παρ’ όλα αυτά, η προσφορά μου ήταν η ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου στο Δημοτικό Συμβούλιο ανεξάρτητα από το αν κατείχα ή όχι αξίωμα. Επιπλέον, ουδέποτε άσκησα ψηφοθηρική πολιτική μέσω του έργου μου στον Δήμο ούτε εκμεταλλεύτηκα την ενασχόλησή μου με τα κοινά για προσωπική προβολή, κοινωνική καταξίωση ή κατάκτηση ανώτερων αξιωμάτων, που μου προτάθηκαν κατά καιρούς και τα θυσίασα, προκειμένου να παραμείνω στην υπηρεσία του τόπου μου.
Φυσικά, κανένα οικονομικό όφελος δεν έχω αποκομίσει από τη δραστηριοποίησή μου στα κοινά του τόπου μου πλην της ισχνής παράστασης που λάβαινα το μικρό συγκριτικά χρονικό διάστημα που κατείχα αξίωμα στον Δήμο και που κι αυτή αντιστοιχούσε σε κάλυψη σχετικών εξόδων και όχι σε εισόδημα. Το γεγονός, εξάλλου, ότι δεν έπαψα να ασχολούμαι τόσα πολλά χρόνια, παρέχοντας αμισθί απαιτητική εργασία στον Δήμο σε βάρος του επαγγέλματός μου και ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα από τα πενιχρά εισοδήματά μου, στερώντας τα αμφότερα από την προσωπική μου ζωή και την οικογένειά μου, για να υπηρετώ τον τόπο μου προσφέροντας ως θυσία τον εαυτό μου, μού επιτρέπει να δηλώνω την ανιδιοτέλειά μου στην ενασχόλησή μου με τα κοινά και δεν δέχομαι αμφισβήτηση γι’ αυτό.

3. Για το αν κριτήριο επιλογής μου για τον χειρισμό ζητημάτων που αναφέρονται σε «ευρωπαϊκά προγράμματα» ήταν η «σχέση μου με τον Η/Υ» και ότι τα θέματα αυτά θα μπορούσαν να τα χειριστούν «οι μηχανικοί του Δήμου και χιλιάδες γραφεία που ασχολούνται με προτάσεις των Δήμων για ευρωπαϊκά προγράμματα», όπως ισχυρίζεται ο κ. Θ. Πορφύρης, τού επισημαίνω ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο σχετικά προσωπικό στον Δήμο και τα ιδιωτικά γραφεία αμοίβονται, και μάλιστα αδρά, γι’ αυτό. Κυρίως, όμως, ότι το πρωταρχικό ζητούμενο από κάποιον αιρετό που αναλαμβάνει έναν τομέα ευθύνης δεν είναι η εξειδικευμένη και επ’ αμοιβή γνώση – αυτή τη βρίσκεις, αν, βέβαια, έχεις την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθείς αναλόγως – αλλά το μεράκι και το πάθος που διαθέτει γι’ αυτό που παλεύει, πράγμα όχι τόσο συνηθισμένο κι αδύνατο να αποκτηθεί με χρήματα, όπως και άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει όποιος τίθεται υπεύθυνος για χειρισμό απαιτητικών ζητημάτων, όπως είναι η οργανωτικότητα, η μεθοδικότητα, η δυνατότητα εποπτείας, η τιμιότητα και άλλα. Δεν ισχυρίζομαι πως διαθέτω όλα τα παραπάνω, ούτε πως διαθέτω τη «θύραθεν σοφία», την οποία ο κ. Θ. Πορφύρης αποδίδει στον εαυτό του. Απλά πασχίζω, χωρίς κομπασμό, μέσω της ακάματης προσπάθειάς μου, να διαθέσω το μεράκι μου για τον τόπο μου και τις όποιες γνώσεις και δεξιότητες διαθέτω, και τις οποίες ουδέποτε παρουσίασα οπουδήποτε υπερτιμημένες, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στον τόπο μου. Ένας ταπεινός εργάτης για το κοινό συμφέρον είμαι και τίποτε παραπάνω. Ας ψάξει …αλλού ο κ. Θ. Πορφύρης, αν του είναι απαραίτητο να ανακαλύψει τον …«ιππέα της καλάμου», όπως ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή του.
4. Όσο για τις μαθητικού τύπου συμπεριφορές που αφορούν στη δράση αμφοτέρων, του ιδίου και εμένα ως εκπαιδευτικών, όπως διατείνεται ο κ. Θ. Πορφύρης, του δηλώνω ότι είμαι, και θα παραμείνω, ανεπίδεκτος μαθήσεως στην εμπέδωση γνώσεων και δεξιοτήτων σε πολιτικάντικες μεθοδεύσεις, ανίερους πολιτικούς τακτικισμούς και δόλιες πρακτικές εξαχρείωσης των πολιτικών ηθών, όσο κι αν μαθητεύσω ακόμα και στον καλύτερο καθηγητή του είδους.

Περί υποτιμητικών αναφορών του κ. Θ. Πορφύρη για συνεργάτες του
Όσο για τις υποτιμητικές αναφορές του κ. Θ. Πορφύρη, οι οποίες έγιναν παραμονές εκλογών με συγκεκριμένη, προφανώς, στόχευση σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΧΕΛΩΟΣ TV, περί ανάδειξης των συνεργατών του από τον ίδιο σε «μεγάλα ονόματα στο Θέρμο», οι οποίοι «αυτομόλησαν από την παράταξή του», παρομοιάζοντας τον εαυτό του με τον Α. Παπανδρέου, τού επισημαίνω τα εξής:

1. Από ποια παράταξη «αυτομόλησαν», άραγε, οι πρώην συνεργάτες του; Μα η πρώην παράταξη του κ. Θ. Πορφύρη δεν υφίστατο πλέον, αφού δεν κατερχόταν στις εκλογές! Μήπως μεταπήδησαν από το ψηφοδέλτιο του κ. Θ. Κασόλα σε άλλα ψηφοδέλτια που συγκροτούνταν παράλληλα μ’ αυτό; Σε συναινετικό ψηφοδέλτιο που είχε προτείνει, εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Θ. Πορφύρης, δεν εντάχθηκαν;
2. Ξεχνάει ο κ. Θ. Πορφύρης ότι κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και, εξ’ αυτού, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι, τους οποίους σήμερα ο ίδιος κατηγορεί ότι τον εγκατέλειψαν, είναι εκείνοι που διατήρησαν κατά τις δύο τελευταίες θητείες του στη θέση του Δημάρχου τον κ. Θ. Πορφύρη, κόντρα στη βούληση της κοινωνίας, η οποία είχε δείξει ξεκάθαρα την πρόθεσή της ήδη από τις εκλογές του 2006, όταν ο κ. Θ. Πορφύρης, ο οποίος είχε ήδη εξαντλήσει τον πολιτικό χρόνο που του αναλογούσε στη θέση του Δημάρχου, διεκδικούσε για τέταρτη φορά την επανεκλογή του στη ίδια θέση, αθετώντας τη δημόσια δέσμευσή του για μη επανακάθοδό του, πράγμα που επαναλήφθηκε και το 2010. Θα πρέπει, εξάλλου, να επαναλάβω ότι κάποιοι από αυτούς ήταν εκλεγμένοι πριν εισχωρήσουν στον συνδυασμό του ενισχύοντάς τον, όπως ο υποφαινόμενος, που, όταν εντάχθηκα στον συνδυασμό του, ήμουν ήδη 12 χρόνια εκλεγμένος. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι εμείς οι ίδιοι δώσαμε το δικαίωμα στον κ. Θ. Πορφύρη να μας θεωρεί «γενίτσαρους», όπως μάς αποκαλεί στην από 1-5-2014 ανακοίνωσή του, και υποχρεωμένους να τον ακολουθούμε και μετά την αποχώρησή του, αφού του παρείχαμε απεριόριστο πολιτικό χρόνο στην ίδια θέση, πολύ πέρα από αυτόν που ο ίδιος δήλωνε ότι επιθυμεί, κι έτσι τον οδηγήσαμε στην αλαζονεία της εξουσίας και φυσικό ήταν να εισπράξουμε τα επίχειρα. Από αυτή την άποψη είμαστε συνυπεύθυνοι για τα τωρινά δρώμενα. Πρέπει να παραδεχθούμε το λάθος μας και να ζητήσουμε και συγγνώμη γι’ αυτό.
3. Η ένταξή μας, πολλών ανθρώπων προερχόμενων από άλλη παράταξη που δεν κατήλθε στις εκλογές του 2002, στο ψηφοδέλτιο του κ. Πορφύρη χαιρετίστηκε τότε ως κίνηση υπέρβασης από τον ίδιο και φυσικά ουδέποτε χαρακτηρίστηκε προδοτική κίνηση από κανέναν. Τώρα που συνέβη κάτι αντίστοιχο και μάλιστα πολύ πιο ουσιαστικό, αφού πρόκειται για ένταξή μας σε ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής και όχι για μεταπήδησή μας σε άλλα ψηφοδέλτια που συγκροτούνταν παράλληλα με το ψηφοδέλτιο του κ. Θ. Κασόλα, πράγμα που θα ήταν κατακριτέο, αν συνέβαινε, χαρακτηρίζεται προδοτική κίνηση. Ούτε κουβέντα, βέβαια, από τον κ. Θ. Πορφύρη για τα στελέχη που ο ίδιος απέκοπτε από την παράταξη του κ. Σ. Κωνσταντάρα και ενέτασσε στην δική του παράταξη παραμονές εκλογών στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι κρίσεις του κ. Θ. Πορφύρη για τις πολιτικές πρακτικές εξαρτώνται, φαίνεται, από το τι εξυπηρετούν κάθε φορά και οι ίδιες πρακτικές είναι αποδεκτές όταν εξυπηρετούν τα σχέδια του ιδίου και απαράδεκτες σε αντίθετη περίπτωση!

Περί της στάσης του κ. Θ. Πορφύρη στις εκλογές
Μετά την αναλυτική παρουσίαση των παραπάνω στοιχείων, που αντικρούουν τους ισχυρισμούς του κ. Θ. Πορφύρη σε σχέση με τη στάση των πρώην συνεργατών του – υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής, θα ήθελα καταληκτικά να αναφέρω τα εξής:
Ο κ. Θ. Πορφύρης τιμήθηκε όσο κανένας άλλος από την τοπική κοινωνία, με την εκλογή του ως Δημάρχου επί πέντε συνεχόμενες θητείες, αλλά και από τους επί μακρόν συνεργάτες του, οι οποίοι τον συνέδραμαν όλα αυτά τα χρόνια. Ουδέποτε, μάλιστα, τού καταλογίστηκαν από αυτούς ευθύνες για άστοχες ενέργειές του και μάλιστα σε βαθμό αντίστοιχο του μεγέθους λαθών ή παραλείψεών του, αλλά αντίθετα προστατεύτηκε απ’ αυτούς. Ο ίδιος όφειλε να αποχωρήσει από το τιμόνι της διοίκησης του τόπου του ως πρεσβευτής της ενότητας για την πρόοδο της κοινωνίας που τον τίμησε. Αντί αυτού, αποχωρεί κληροδοτώντας ως παρακαταθήκη στην τοπική κοινωνία το σπέρμα του διχασμού και φερόμενος εκδικητικά στους συνεργάτες του, τους οποίους προσπάθησε να τους εξοντώσει ηθικά και να τους αποπέμψει από την πολιτική ζωή του τόπου, αφού στόχος του, όπως ο ίδιος διατεινόταν προεκλογικά, ήταν να παρεμποδίσει την εκλογή τους και έκανε, χωρίς ηθικές αναστολές, ό,τι περνούσε από το χέρι του για να το πετύχει, ασχέτως αν δεν τα κατάφερε.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά του κ. Θ. Πορφύρη θα παραμείνει ως μνημείο αγνωμοσύνης και πολιτικής ανεντιμότητας στην ιστορία του τόπου, χαρακτηριστικό παράδειγμα ανεύθυνης πολιτικής πρακτικής προς αποφυγή. Μία μόνο φράση θα ταίριαζε στην περίσταση και είναι αυτή που ο ίδιος ο κ. Θ. Πορφύρης αναφέρει στην ανακοίνωσή του ως «πικρό ψίθυρο», που, όμως, δεν εκστομίστηκε από τον ίδιο εκείνη τη χρονική στιγμή που αναφέρει, αλλά προστέθηκε εκ των υστέρων ως εντυπωσιακό συμπλήρωμα των γνωμικών και των αποφθεγμάτων που αρέσκεται ο ίδιος να ενσωματώνει στις ανακοινώσεις του, βοηθούντος, βέβαια, του κειμενογράφου που χρησιμοποιεί για τις ανακοινώσεις του, πράγμα που ουδέποτε έχω κάνει απ’ την πλευρά μου, για να μην καταστήσω κανέναν συνυπεύθυνο για όσα ο ίδιος δημοσιεύω και για τα οποία αναλαμβάνω την απόλυτη ευθύνη. Είναι η φράση που ο υποφαινόμενος έχει το θάρρος ακόμη και να τη δημοσιεύει: «οποίο κατάντημα»!!!

Και φυσικά, οι παρακμιακές συνθήκες που παρατηρήθηκαν τη συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο στον τόπο αυτόν που γέννησε τη δημοκρατία καθιστούν και πάλι επίκαιρη μετά από δύο χιλιετίες και πλέον την αναφώνηση του Κικέρωνα «O tempora! O mores! (Ω καιροί! Ω ήθη!)», που επικαλείται ο κ. Θ. Πορφύρης στην από 1-5-2014 ανακοίνωσή του. Μόνο που θα πρέπει αυτή να αντιστραφεί αναφορικά με τους αποδέκτες, στους οποίους την απευθύνει ο κ. Θ. Πορφύρης, και τις «κατά φαντασίαν» συνθήκες που επικαλείται ο ίδιος και να αποδοθεί στις ανήθικες πολιτικά μεθοδεύσεις και πρακτικές που ταιριάζει απόλυτα, τις δικές του και του κ. Θ. Κασόλα.

Το «όνειδος» αυτών των εκλογών
Μετά την παράθεση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει αυτονόητα ποιο ήταν το χαρακτηριστικό αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Η λασπολογία, τα ψεύδη, οι συκοφαντίες, οι εκβιαστικές λογικές, οι ύβρεις και η επιχείρηση διαπόμπευσης πλήθους υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που χαρακτήρισαν τις ανήθικες πολιτικά μεθοδεύσεις και πρακτικές, που είχαν επιλεγεί ως μέσα πολιτικής αντιπαράθεσης σ’ αυτές τις εκλογές τόσο από τον κ. Θ. Κασόλα όσο και από τον κ. Θ. Πορφύρη.

Αυτά τα στοιχεία συνιστούν και το χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών, το οποίο δεν μπορεί να αποδοθεί διαφορετικά παρά με τη λέξη «όνειδος». Όνειδος για την πολιτική ζωή του τόπου, που πρέπει να πιστωθεί στους ενορχηστρωτές του, τον κ. Θ. Κασόλα και τον κ. Θ. Πορφύρη.

Απερχόμενε Δήμαρχε, κύριε Θ. Πορφύρη
Αυτό είναι το πραγματικό όνειδος, οι ανήθικες πολιτικά μεθοδεύσεις και πρακτικές, οι δικές σας και του κ. Θ. Κασόλα, και όχι τα υποτιθέμενα «ιστορικά λάθη» των συνεργατών σας, όπως ισχυρίζεστε στην από 6-5-2014 ανακοίνωσή σας. Αρνηθήκατε πεισματικά να κάνετε αυτό που επέβαλλε η πραγματικότητα και οδηγήσατε μια διαδικασία που ο ίδιος δρομολογήσατε, όπως και την υστεροφημία σας ως δημόσιο πρόσωπο, σε «βατερλό». Συρόμενος καθυστερημένα, από την πίεση της κοινωνίας, σ’ αυτό που θα έπρεπε να είχατε κάνει από την αρχή και κλυδωνιζόμενος μεταξύ της λογικής και της ασφυκτικής πίεσης που σάς ασκήθηκε από τις εκβιαστικές λογικές του ανθρώπου που προτείνατε για διάδοχό σας, μάς φορτώσατε την ευθύνη των παλινωδιών σας και εφορμήσατε ασυγκράτητος για την πολιτική και ηθική εξόντωσή μας, μετερχόμενος ευτελείς μεθόδους και τακτικές, ασύμβατες με τη βαρύτητα του θεσμού που εκπροσωπείτε, σπιλώνοντας την υπόληψή μας στην κοινωνία και αδικώντας μας κατάφωρα.

Τώρα, που οι εκλογές τελείωσαν, ένα είναι σίγουρο. Οι πρώην συνεργάτες σας είναι εκλεγμένοι και πάλι στα όργανα του Δήμου, για να συνεχίσουν και το δικό σας έργο, παρά την πολεμική που τούς ασκήθηκε κυρίως από εσάς τον ίδιο. Απέδειξαν ότι μπορούν να σταθούν όχι μόνο χωρίς εσάς αλλά και με σας απέναντι. Σύμφωνα με όσα αναφέρετε στην από 17-04-2014 ανακοίνωσή σας, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι είναι οι «αγωνιστές», οι οποίοι θα συνεχίσουν «μετά τη μάχη» τον ανιδιοτελή αγώνα για την κοινωνία. Εσάς θα σάς καταδιώκουν οι «Ερινύες», που επικαλείστε στην από 6-5-2014 ανακοίνωσή σας, για την ανέντιμη πολιτικά συμπεριφορά σας απέναντί τους και δεν θα σας αφήνουν ήσυχο οι «εφιάλτες» για την αποτυχία σας αφενός να αποτρέψετε το συντριπτικό ποσοστό του 68,25 %, με το οποίο οι πολίτες καταδίκασαν τις μεθοδεύσεις σας, και αφετέρου να παρεμποδίσετε την επανεκλογή των συνεργατών σας.

Συμφωνώ, βέβαια, μαζί σας ότι «θέλει αρετή και τόλμη μεγάλη για να είναι το ναι, ναι και το όχι, όχι, όταν το απευθύνουμε δημοσίως», όπως αναφέρετε στην παραπάνω ανακοίνωσή σας, αλλά επιτρέψτε μου, να προσθέσω και τη φράση «…ή και ιδιωτικώς», ώστε να είναι ολοκληρωμένο «το απόφθεγμα».

Περιγράψατε στις ανακοινώσεις σας, αλλά και στις προφορικές τοποθετήσεις σας προεκλογικά, με γλαφυρό τρόπο σενάρια συνωμοσιών, αποστασιών, προδοσιών και άλλα τέτοια αποκυήματα της ονειροφαντασίας σας και σύρατε τα μύρια όσα εναντίον των συνεργατών σας που τάχθηκαν με το ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής. Λησμονήσατε, βέβαια, ότι ακολούθησαν, σε τελική ανάλυση, τη δική σας πρόταση για συγκρότηση συναινετικού ψηφοδελτίου, μόνο που έκαναν το …λάθος να μην στοιχηθούν στη γραμμή σας, όταν εσείς μπλοφάρατε, και να μην σας ακολουθήσουν σε όλες τις παλινωδίες σας. Έκαναν λάθος οι συνεργάτες σας. Μόνο που αυτό βρίσκεται αλλού. Όταν δηλώσατε πως δεν θα διεκδικήσετε εκ νέου την επανεκλογή σας στη θέση του Δημάρχου, έπρεπε να απαιτήσουν να μείνετε αμέτοχος.

Και μη νομίσετε πως ο άνθρωπος που επιλέξατε για διάδοχό σας έχει εκτιμήσει το μέγεθος της υποστήριξης που του παρείχατε, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να κάνει ούτε βήμα, παρόλο που θυσιάσατε γι’ αυτό την υστεροφημία σας ως δημόσιο πρόσωπο και την εκτίμηση των συνεργατών σας στο πρόσωπό σας. Εξάλλου, η αμετροέπεια που επέδειξε σ’ αυτές τις εκλογές δεν μπορεί παρά να εκφραστεί και εναντίον σας ως διαμαρτυρία για …ελλιπή στήριξη, εκτός κι αν αναθεωρήσει ο ίδιος την υπεροπτική στάση που τήρησε στις εκλογές αυτές, εξέλιξη σίγουρα πολύ θετική, αν τυχόν συμβεί.

Μετά απ’ όλα αυτά, έχετε ηθικό χρέος να αποκαταστήσετε ηθικά τους πρώην συνεργάτες σας, τους οποίους ζημιώσατε πολιτικά και ηθικά. Το ζητάμε αυτό, όχι γιατί μάς είναι απαραίτητο για την κοινωνία – η κοινωνία γνωρίζει την καθαρότητά μας στις συναλλαγές μας μαζί της, όπως, εξάλλου, το επιβεβαίωσε πανηγυρικά και στην κάλπη – αλλά γιατί δεν μάς είναι καθόλου ευχάριστο να σάς αντικρίζουμε ως αντίπαλο και μάς στεναχωρεί ιδιαίτερα να βλέπουμε να γράφεται ένας τέτοιος επίλογος στην καταγραφή της πορείας σας στα κοινά κατά την αποχώρησή σας. Η εντιμότητα που επιδείξατε στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος κατά την εικοσαετή θητεία σας στον δημαρχιακό θώκο δεν συνάδει με την ανέντιμη συμπεριφορά σας έναντι των συνεργατών σας, η οποία αδικεί το έργο σας τόσων χρόνων. Έχετε ηθικό και πολιτικό χρέος να το κάνετε. Ο κόσμος θα το εκτιμήσει κι εμείς επιθυμούμε να σας έχουμε δίπλα μας συμπαραστάτη στον δύσκολο αγώνα μας για την επίτευξη των στόχων, για τους οποίους κι εσείς παλέψατε τόσα χρόνια. Ανεξάρτητα από την ανταπόκρισή σας στην έκκλησή μας αυτή, εμείς θα συνεχίσουμε να σας εκτιμάμε, καθώς δεν ξεχνάμε ότι συμπορευτήκαμε για χρόνια, με σας επικεφαλής, διεξάγοντας άδολα από κοινού, και από την πρώτη γραμμή, τη μάχη για την αναβάθμιση του τόπου μας. Εξάλλου, αντιλαμβανόμαστε ότι κι εσείς ο ίδιος υπήρξατε θύμα της αμετροεπούς στάσης του κ. Θ. Κασόλα.

Δεχθείτε ως παρότρυνση γι’ αυτό που σας ζητάμε το απόφθεγμα του Δημοσθένη «Με βάση το αποτέλεσμα του τελευταίου συμβάντος κρίνονται όλα τα προηγούμενα…». Είναι αυτό που σάς απομένει να κάνετε κατά την αποχώρησή σας από τα κοινά, για να μην καταγραφεί ως χαρακτηριστικό της όλης πολιτικής σας διαδρομής η ανεύθυνη στάση που τηρήσατε στις εκλογές αυτές έναντι των συνεργατών σας.

Αρχηγέ της μείζονος αντιπολίτευσης, κύριε Θ. Κασόλα
Αφού σας ευχηθώ ειλικρινά κάθε επιτυχία στα καθήκοντα που αναλαμβάνετε με την είσοδό σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιτρέψτε μου, λόγω και της 24ετούς θητείας μου στην αυτοδιοίκηση της περιοχής αυτής, να προβώ σε κάποιες επισημάνσεις, που θεωρώ πως θα πρέπει να τις αξιολογήσετε.

Κατ’ αρχήν, αναφορικά με τη μετεκλογική συνεργασία μας, η οποία είναι αναγκαία σε θεσμικό επίπεδο, η αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ μας, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δημοτικών παρατάξεων, αποτελεί προϋπόθεση δημιουργικής μετεκλογικής συνεργασίας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για αποτελεσματικότερη λειτουργία του οργάνου στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου από τις θέσεις ευθύνης που μάς κατέταξαν οι πολίτες.Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα που σχετίζονται με όσα έχουν διαδραματιστεί την προεκλογική περίοδο.

Κατ’ αρχήν, πρέπει να διευκρινίσετε ποια ήταν η πραγματική εικόνα που αποκομίσατε από την κοινωνία κατά τις διαβουλεύσεις που κάνατε αρχικά, όταν αποδεχθήκατε την πρόταση του κ. Θ. Πορφύρη να τεθείτε επικεφαλής του συναινετικού ψηφοδελτίου. Διαπιστώσατε θετικό κλίμα από την κοινωνία, όπως μας διαβεβαιώνατε, και ειδικά από τα στελέχη της παράταξης του κ. Σ. Κωνσταντάρα και από τον ίδιο τον κ. Σ. Κωνσταντάρα; Μας είχατε διαβεβαιώσει ότι ο κ. Κωνσταντάρας συμφωνούσε με την υποψηφιότητά σας. Ήταν έτσι; Γιατί στην πορεία είδαμε πλήρη διαφωνία. Έφταιξε μόνο ο κ. Σ. Κωνσταντάρας; Μήπως δεν ήσασταν απόλυτα ειλικρινής μαζί του στις συζητήσεις που κάνατε; Μήπως προσπαθήσατε να του υφαρπάσετε τη συγκατάθεση, για να πετύχετε το στόχο σας, χωρίς να λάβετε υπόψη σας και τις δικές του ανησυχίες και ενδεχόμενες φιλοδοξίες; Μας μεταφέρατε την πραγματική εικόνα των προθέσεων των στελεχών που είχατε προσεγγίσει ή μας μεταφέρατε μια επίπλαστη εικόνα, για να μας δελεάσετε; Γιατί, από ό,τι έδειξε η συνέχεια, υπήρξε πολύ μεγάλη δυσκολία προώθησης του εγχειρήματος να ηγηθείτε συνδυασμού. Πρέπει να το ξέρουμε, για να αποδοθεί η ευθύνη που αναλογεί στον καθένα. Δεν διακρίνατε την πρόθεση της ίδιας της κοινωνίας ή μάς την αποκρύψατε;

Στην από 23-4-2014 ανακοίνωσή σας αποκαλείτε τις διαδικασίες που έγιναν για τη συγκρότηση του συναινετικού ψηφοδελτίου «δολοπλοκία».Μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα – κόλαφο για τον συνδυασμό σας δεν πιστεύω να συνεχίζετε να έχετε την ίδια άποψη για τις διαδικασίες αυτές, στις οποίες πήραν μέρος τόσοι πολλοί συνδημότες σας, απέναντι στους οποίους είστε «ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι», σύμφωνα με τη δική σας αντίστοιχη φρασεολογία στην ανακοίνωσή σας, τόσο εσείς ο ίδιος όσο και όσοι άλλοι πολέμησαν τη συναίνεση.

Ξεκινάτε την ανακοίνωσή σας χρησιμοποιώντας πλήθος χαρακτηριστικών, για να περιγράψετε την κρίση που κατά τη γνώμη σας βιώνει αυτός ο τόπος. «Κρίση αξιών, αρχών, εξουσίας, εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας, συνέπειας, σταθερότητας, ανιδιοτέλειας και εντιμότητας» διαπιστώνετε πως «πληγώνει αυτόν τον τόπο». Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα εννοείτε, προφανώς, σε αντιδιαστολή μ’ εμάς και υπονοείτε ότι τα διαθέτετε εσείς και τα στερούμαστε εμείς! Προς τι αυτή η υπεροψία; Αυτό το στοιχείο καταδεικνύει αδικαιολόγητη έπαρση εκ μέρους σας έναντι άλλων συνυποψήφίων σας από όλους τους συνδυασμούς, οι οποίοι εκλέγονται για πολλά χρόνια και έχουν αναλώσει τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, πράγμα που δεν δικαιολογείται για έναν άνθρωπο που θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να γνωρίζετε πως η ταπεινοφροσύνη πρέπει να αποτελεί γνώρισμα όσων διεκδικούν δημόσια αξιώματα.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής σας αναφέρετε ότι «όσο για τη στάση των άλλων συμβούλων, των λιποτακτών και των ομοίων τους, η υποστήριξη στον κ. Κωνσταντάρα είναι προσωπική τους επιλογή κι όχι αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων…». Δεν πιστεύω, αλήθεια, να θεωρείτε αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων και τη δική σας επιλογή ως επικεφαλής ψηφοδελτίου!

Αποκαλείτε «λιποτάκτες» ανθρώπους που μοιράστηκαν τόσον καιρό πριν την αγωνία μαζί σας για την αδυναμία συγκρότησης αξιόμαχου ψηφοδελτίου και δεν εισακούσατε τις προτροπές τους να ακολουθήσετε από κοινού εναλλακτική αξιοπρεπή οδό διαφυγής από το αδιέξοδο στο οποίο είχατε περιέλθει. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα πιστεύω να έχετε αναθεωρήσει κι αυτή την άποψή σας. Αποκαλείτε «ομοίους τους» όσους δεν πειθάρχησαν στην …απαίτηση του κ. Θ. Πορφύρη να σας ακολουθήσουν. Δεν διευκρινίζετε, βέβαια, από ποια μάχη λιποτάκτησαν κι εναντίον ποιανού …εχθρού!

Ποιοι αποστασιοποιήθηκαν, αλήθεια, από το στόχο που είχε τεθεί αρχικά για τη συγκρότηση συναινετικού ψηφοδελτίου; Εμείς που ταχθήκαμε με το ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής ή εσείς που δεν συμμετείχατε σ’ αυτό; Δεν είμαστε εμείς οι αποστάτες. Αποστάτης από τον στόχο της συναίνεσης είστε εσείς ο ίδιος. Εσείς διαπράξατε προδοσία έναντι της ιδέας της συναίνεσης που διακηρύσσατε ως κοινωνική αναγκαιότητα, υποκρύπτοντας άλλες στοχεύσεις από αυτές που δημοσίως υποστηρίζατε. Αποστάτης είναι και ο κ. Θ. Πορφύρης, που πρότεινε τη συναίνεση και στο τέλος πολέμησε τους συνεργάτες του που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής, και όλοι αυτοί που, ενώ υπεραμύνονταν της συναίνεσης, την πολέμησαν στην πράξη.

Είχατε πει, όταν ξεκινούσατε τις διαβουλεύσεις σχετικά με την αποδοχή ή μη της υποψηφιότητάς σας ως επικεφαλής του συναινετικού ψηφοδελτίου, πως, ακόμη κι αν σας έδιναν τον συνδυασμό του κ. Πορφύρη αυτούσιο, δεν θα προχωρούσατε και πως θέλατε να δημιουργήσετε κάτι νέο και ευρύτερης αποδοχής. Σωστά! Αυτός είναι ο σωστός δρόμος για έναν νέο υποψήφιο Δήμαρχο, που όμως δεν τον ακολουθήσατε. Όταν τάχθηκε με την υποψηφιότητά σας ένα μέρος μόνο του συνδυασμού του κ. Θ. Πορφύρη, γιατί δεν εγκαταλείψατε την προσπάθεια συγκρότησης συνδυασμού και δεν ενταχθήκατε στο συναινετικό ψηφοδέλτιο; Αυτή είναι η «αξιοπιστία» σας; Έτσι σκέπτεστε να πολιτεύεστε στο Δήμο, «με ανακολουθίες και καιροσκοπικές παλινδρομήσεις», εσείς που συμπεριλαμβάνεστε, προφανώς, μεταξύ των «νέων και άφθαρτων προσώπων που θα επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και θα χαράξουν νέους δρόμους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε στην από 23-4-2014 ανακοίνωσή σας; Τότε δεν πρέπει να τα βάζετε με την κοινωνία που δεν σάς εμπιστεύτηκε και ακολούθησε εμάς τους, προφανώς, … «παλιούς και φθαρμένους». Κι αφού δεν πετύχατε τη «μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση», γιατί επιμένατε μέχρι τέλους να ηγηθείτε; Πώς θα χαράζατε «νέους δρόμους» υπό αυτές τις προοπτικές που δημιουργούνταν για τον συνδυασμό σας; Ή μήπως δεν σας ενδιέφερε πρωτίστως αυτό;

Δεν θεωρώ πως συνεχίζετε ακόμη να αποδίδετε την εκλογική συντριβή του συνδυασμού σας στη μη συμμετοχή τη δική μου και της κ. Ι. Καλημέρη, ίσως και των υπολοίπων από τον πρώην συνδυασμό του κ. Θ. Πορφύρη, ως υποψηφίων στον συνδυασμό σας, όπως υποστηρίζατε προεκλογικά εσείς και οι συνεργάτες σας. Δε νομίζω να θεωρείτε ακόμη πως η δική μας συμμετοχή αρκούσε για να καλυφθεί η διαφορά των 2.494 ψήφων που υπολείπεστε του ψηφοδελτίου ευρύτερης αποδοχής, τη στιγμή που εσείς και άλλοι 77 υποψήφιοι του συνδυασμού σας καταφέρατε να συγκεντρώσετε μόλις 1.553 ψήφους έναντι των 4.047 ψήφων του συνδυασμού του κ. Σ. Κωνσταντάρα. Αν το πιστεύετε ακόμη αυτό, πρέπει να μας το πείτε, για να σας ζητήσουμε και δημοσίως συγγνώμη, καθώς, αν ήταν έτσι, δεν είχαμε, προφανώς, καταλάβει τη δύναμή μας και δεν είχαμε αντιληφθεί ότι μπορούσαμε να στρέψουμε τόσο μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας να στηρίξει τον συνδυασμό σας!

Στηρίξατε την προεκλογική σας τακτική πάνω σε μια αντίληψή σας περί συνωμοσίας εναντίον σας, η οποία δεν απηχεί την πραγματικότητα. Όταν στενοί συνεργάτες σας είχαν αποβεί σε αγώνα διαπόμπευσης υποψηφίων στο αντίπαλο ψηφοδέλτιο, κάνατε κάτι για να τους αποτρέψετε; Ή μήπως ήσασταν ο ίδιος ενορχηστρωτής, επειδή αυτό εξυπηρετούσε τα σχέδιά σας για τεχνητή όξυνση της προεκλογικής αντιπαράθεσης; Ήταν δίκαιη και πολιτικά ορθή η τακτική αυτή; Αυτό είναι το νέο πολιτικό ήθος που φέρνετε; Αυτή είναι η «διαφάνεια» που διακηρύσσατε;

Το γεγονός, βέβαια, ότι δεν ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση που σας απηύθυνα με την προηγούμενη ανακοίνωσή μου για δημοσίευση των περιουσιακών μας στοιχείων και των εισοδημάτων μας, δείχνει, πιστεύω, ότι δεν επιμένετε να επικαλείστε την «ανιδιοτέλειά» σας ως στοιχείο που χαρακτηρίζει τις προθέσεις σας περί ενασχόλησής σας με τα κοινά του τόπου σας. Αυτό σημαίνει, προφανώς, πως αναγνωρίζετε τις υπερβολές που χρησιμοποιήσατε ως μέσα προεκλογικής αντιπαράθεσης και πρέπει να πιστωθεί στα θετικά σας στοιχεία.

Μήπως, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη των επιλογών σας και της τακτικής σας, που οδήγησε στη συντριπτική ήττα σας, να αναλογιστείτε ψύχραιμα τι έφταιξε πραγματικά γι’ αυτό και να πάψετε να φορτώνετε τις ευθύνες σας στους άλλους;

Μετά απ’ όλα αυτά, σάς επισημαίνω ότι, εφόσον ενστερνίζεστε τα σφάλματα που διαπράξατε την προεκλογική περίοδο, είστε υποχρεωμένος να αποκαταστήσετε με δημόσια δήλωσή σας τα πρόσωπα που διαπομπεύτηκαν από σας ή από κάποιους από τους συνεργάτες σας. Έχετε το πολιτικό ανάστημα να το κάνετε; Από τη στάση σας στο ζήτημα αυτό θα κριθεί και η ικανότητά σας να χειρίζεστε δημιουργικά δύσκολες καταστάσεις που συμβαίνουν στην πολιτική και θα πείσετε ή όχι για την ικανότητά σας να ηγείστε.

Επιπλέον, επιτρέψτε μου να παραθέσω την κρίση μου σχετικά με την προεκλογική σας τακτική γενικά και να σας επισημάνω τα εξής:

Υπήρξατε άκαμπτος στην απαίτησή σας να ηγηθείτε σ’ αυτές τις εκλογές υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, πράγμα που δεν έπεισε για την αξιοπιστία των προθέσεών σας για το αν το πρώτιστο κίνητρο της ενασχόλησής σας με την διοίκηση του τόπου σας είναι η υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Δεν παραδεχθήκατε ότι δεν διαθέτατε ο ίδιος το απαιτούμενο κοινωνικό έρεισμα για να πετύχετε την ανάδειξή σας στο αξίωμα του Δημάρχου και ότι, για να το καταφέρετε αυτό, έπρεπε να προηγηθεί ένα ενδιάμεσο στάδιο ανάδειξής σας μέσω της δραστηριοποίησής σας στον Δήμο και στην κοινωνία.

Δεν εισακούσατε τις φωνές της σύνεσης, που σάς προέτρεπαν να λειτουργήσετε με βάση τη λογική, συντασσόμενος με την απαίτηση της κοινωνίας και εντασσόμενος μαζί με τους εν δυνάμει υποψηφίους του συνδυασμού σας σε συναινετικό ψηφοδέλτιο, ώστε να προσφέρετε στον νευραλγικό για τον Δήμο τομέα των έργων, που γνωρίζετε καλά λόγω και της επαγγελματικής σας ιδιότητας, και να αναδειχθείτε μέσω αυτού, αλλά επιλέξατε τον οφθαλμοφανώς αδιέξοδο δρόμο της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές.

Δεν αντιληφθήκατε ότι ο πολιτικός εκβιασμός δεν συνιστά αποδεκτή μέθοδο πολιτικής επιτυχίας και ότι μια κοινωνία δεν μπορεί να οδηγηθεί στο αύριο σπρωγμένη με εκβιαστικά διλήμματα στην κάλπη.

Φερθήκατε με σκληρότητα και αδικήσατε κατάφωρα τον κ. Θ. Πορφύρη, τον άνθρωπο που σάς πρότεινε για διάδοχό του και σας στήριξε μέχρι σημείου υπερβολής, αφενός αποδίδοντάς του άδικα την ευθύνη για το γεγονός της μη ανταπόκρισης πολλών στελεχών της παράταξής του στις εκκλήσεις σας να στελεχώσουν τον συνδυασμό σας και αφετέρου απαιτώντας του να κάνει τα πάντα για τη στελέχωση και στήριξη του συνδυασμού σας και να λειτουργεί για λογαριασμό σας «αντ’ αυτού», παρόλο που ο ίδιος σάς είχε προτείνει ως επικεφαλής συναινετικού εγχειρήματος και δεν ήταν υποχρεωμένος να σάς στηρίζει και μετά την αποτυχία αυτής της προσπάθειας, οδηγώντας τον έτσι στην υιοθέτηση ακραίων θέσεων που υπηρετούσαν το στόχο της τεχνητής όξυνσης που σάς εξυπηρετούσε, παρότι γνωρίζατε το ασυγκράτητο του χαρακτήρα του, και αδιαφορώντας για την αμαύρωση της υστεροφημίας του ως δημόσιο πρόσωπο.

Η αμετροέπεια που επιδείξατε σ’ αυτές τις εκλογές σάς δημιουργεί πιο μεγάλα εμπόδια, από αυτά που υπήρχαν αρχικά, για κάθε μελλοντική απόπειρά σας επαναδιεκδίκησης του αξιώματος για το οποίο θέσατε υποψηφιότητα. Γι’ αυτό, θα χρειαστείτε μεγάλη προσπάθεια, για ν’ αποδείξετε την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ των προθέσεών σας αναφορικά με την επιδίωξή σας να ηγηθείτε στα κοινά του τόπου σας ΚΑΙ να πείσετε για τη δυνατότητά σας να δημιουργήσετε νέα αναπτυξιακή ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ.

Τέλος, θα ήθελα, ως νεοεισερχόμενο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να σας απευθύνω συναδελφικά την παρακάτω παραίνεση και, αν νομίζετε, αξιολογήστε τη.

Προσπαθήστε, στο νέο περιβάλλον που εισέρχεστε, να αποδείξετε ότι οι ανήθικες πολιτικά μεθοδεύσεις και πρακτικές, που ακολουθήσατε σ’ αυτές τις εκλογές, αποτελούν συγκυριακή κατάσταση και δεν συνιστούν χαρακτηριστικά της πολιτικής σας συγκρότησης. Αποδείξτε εμπράκτως ότι μπορείτε να καταστείτε ο ίδιος αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τον ρόλο του επικεφαλής της τοπικής διοίκησης. Σας το εύχομαι ειλικρινά. Θα είναι χρήσιμο για την κοινωνία, αν το καταφέρετε αυτό, και να είστε σίγουρος ότι τότε η κοινωνία θα σάς ανταμείψει ανάλογα θετικά. Η κοινωνία έχει ανάγκη να μπορεί να οδηγηθεί στο αύριο μέσα από ένα οραματικό πλαίσιο με σύγχρονα πολιτικά ήθη και όχι μέσα από εκβιαστικές λογικές και πρακτικές «παλαιάς κοπής», που ακολουθήσατε σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο.

Αγαπητοί συνδημότες
Καταλήγοντας, θέλω να επισημάνω ότι τέτοιες λογικές και πρακτικές η κοινωνία τις έχει καταδικάσει στο παρελθόν στη συντριπτική της πλειοψηφία και έτσι καταδικάστηκαν και τώρα ως έκφραση στις επιλογές σας στις πρόσφατες εκλογές.

Γι’ αυτό, σας ευχαριστώ που επενδύσατε μαζί μας στη συναίνεση, που κρίνατε με βάση τη λογική και δεν υιοθετήσατε άκριτα κάθε ευκολοχόνευτη συνωμοτική θεωρία που σάς «σερβίρανε» με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου σας, δίνοντας έτσι μια ηχηρή απάντηση στους διασπαστές της δημοτικής ενότητας. Με τη δική σας ετυμηγορία δικαιώθηκαν πανηγυρικά όλοι εκείνοι που πίστεψαν στην αναγκαιότητα της συναίνεσης και μαζί δικαιώθηκε και η ιστορία του Δήμου μας, που είναι συνυφασμένη με τις δημοκρατικές παραδόσεις με την ευρεία έννοια του όρου. Παραλληλίζοντας, λοιπόν, την έννοια του αποφθέγματος «κάθε πατρίδα χαίρεται τόση ευτυχία, όση αναλογεί στη σωφροσύνη των πολιτών της» με τα δρώμενα στην τοπική μας κοινωνία, δικαιούμαστε να πούμε με σιγουριά πως υπάρχει μέλλον και στη μικρή μας πατρίδα, το Θέρμο και τα χωριά του Δήμου μας.

Όλα αυτά, πλέον, ανήκουν στο παρελθόν και δεν πρέπει ούτε να συνεχίσουν να μας απασχολούν ούτε να επιτρέψουμε να δηλητηριάζουν άλλο τις σχέσεις μας. Γι’ αυτό, τα διαγράφουμε, αλλά πρέπει να υποσχεθούμε όλοι μας ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβούν.Από εδώ και στο εξής ένα μόνο χρέος έχουμε. Να κοιτάξουμε μπροστά! Να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, υπερβάλλοντας και τους εαυτούς μας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου μας! Κι αυτό σάς υποσχόμαστε!

Νίκος Κωστακόπουλος (Εκπαιδευτικός-Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δύναμη Συνεργασίας»)