Οι προτάσεις του ΤΕΕ για την ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας

Μετά από διαλογική συζήτηση μελών αντιπροσωπείας του ΤΕΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ και συγκεκριμένα της περιοχής Ναυπακτίας κατατέθηκε προς το Προεδρείο Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, υπόμνημα προτάσεων που αφορά την περιοχή, προς ενσωμάτωση και ψήφιση, στα πλαίσια δράσης των παρατάξεων. Με το δεδομένο ότι το χρονικό διάστημα της παρουσίασης ήταν αυστηρά περιορισμένο και ανεξάρτητα κομματικών παρατάξεων επετεύχθη κοινό κείμενο προτάσεων το οποίο υπογράφεται από τους ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΡΓΙΑΛΑ, ΑΔΑΜ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ και ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΣΕΡΠΕΛΗ συναποδεχομένου του συνόλου των προτάσεων και του αντιπροσώπου της Ι. Π. Μεσολογγίου κου ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ. Το παρακάτω κείμενο προτάσεων, ενσωματώθηκε και ψηφίστηκε στη χθεσινή συνέλευση αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στα πλαίσια του συνόλου σχεδίου δράσης του ΤΕΕ 2014-2016.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ Επικαιροποίηση Μελέτης – κατασκευή ΔΙΑΓΩΝΙΟΥ οδικού Άξονα διασύνδεσης ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ – ΛΑΜΙΑΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Στα πλαίσια της αρωγής και του παρεμβατικού ρόλου του ΤΕΕ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας ενδεικτικά αναφέρουμε παρεμβάσεις – προτάσεις που αφορούν την περιοχή μας (σε ζητήματα με αξιόλογες ελλείψεις – υστερήσεις)
α) Δημιουργία δικτύου υποδομών υποστήριξης θαλάσσιου τουρισμού (Λιμενικά έργα Μαρίνες – Αλιευτικά καταφύγια – Ακτομηχανικές μελέτες κλπ)
β) Αξιοποίηση – εκμετάλλευση υφιστάμενων υποδομών τουριστικού αποθέματος (ΞΕΝΙΑ κλπ)
γ) Εξέταση αναθεώρησης τιμολογιακής πολιτικής ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΕ (Ρίου – Αντιρρίου) με θέσπιση ευέλικτων προγραμμάτων στοχευόμενων σε «αναπτυξιακή» λογική και ενθάρρυνση της τουριστικής κίνησης
δ) Αναγνώριση – ανάδειξη – προβολή Μνημείων (ιστορικών, φυσικών, θρησκευτικών κλπ) της περιοχής
ε) Υποστηρικτικό πλαίσιο δημιουργίας υδατοδρομίων (Θαλάσσιοι χώροι, Λιμναίοι χώροι κλπ)

ΒΙΠΕ Αναμόχλευση – υποστήριξη δημιουργίας νέων περιοχών με ειδικά χαρακτηριστικά που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Σχεδιασμός – Υποστήριξη υποδομών ενίσχυσης απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Καταγραφή – Αξιοποίηση κτημάτων δημοσίου ( ΒΚ κλπ) Παρεμβατικός ρόλος στην εκπόνηση των ΣΜΠΕ των ΕΣΧΑΔΑ – κατεύθυνση χρήσεων και τρόπου αξιοποίησης-ανάπτυξης δημόσιων κτημάτων ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ (Εργοταξιακοί Χώροι Αντιρρίου κλπ)
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Άμεσες διαδικασίες ενεργοποίησης

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ α) Αντιμετώπιση υποστελέχωσης δημοσίων υπηρεσιών με προτεραιότητα στις ΥΔΟΜ και στις Τεχνικές Υπηρεσίες. Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού.
β) Ποιοτική αναβάθμιση ανθρώπινου δυναμικού. Υπάλληλοι διπλωματούχοι ΑΕΙ
γ) Διαρκής επιμόρφωση – υποστήριξη γνωστικού αντικειμένου ανθρώπινου δυναμικού
δ) Υποστήριξη προσωπικού έναντι των υφιστάμενων προβλημάτων εξαιτίας της πολυνομίας
ε) Ενίσχυση δομών περιφερειακού τμήματος (Μόνιμες Επιτροπές κλπ) εξειδικευμένων στην υποστήριξη των μελών Δημοσίων λειτουργών (πχ Επιτροπή προϊσταμένων ΥΔΟΜ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας)

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
α) Ενίσχυση συμβουλευτικού ρόλου ΤΕΕ (πχ Επιτροπές Διαβούλευσης κλπ)
β) Δημιουργίας δομών σύνδεσης – συνεργασίας – υποστήριξης ΤΕΕ και ΟΤΑ

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ
α) Αναθεώρηση – επικαιροποίηση – αναπροσαρμογή βασικών μελετών υπό το πλαίσιο των ριζοσπαστικών οικονομικό κοινωνικών αλλαγών που έχουν επέλθει [ Ρυθμιστικά σχέδια, Χωροταξικά, ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ εκπονημένα με δεδομένα 10ετίας ]
β) Επιτάχυνση αναθεωρήσεων ΓΠΣ, επεκτάσεων, πράξεων εφαρμογής

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
α) Οριοθέτηση του συνόλου των οικισμών της περιφερειακής ενότητας
β) Οριοθετήσεις δικτύων κοινόχρηστων χώρων στο σύνολο των οικισμών της περιφερειακής ενότητας
γ) Αντιμετώπιση οξυμένων χρόνιων πολεοδομικών ζητημάτων ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
δ) Αναγνώριση – θεσμοθέτηση χαρακτήρα Ιστορικού Κέντρου πόλεων (ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ)
ε) Μελέτες αναγνώρισης μορφολογικών στοιχείων οικισμών της Ορεινής Ναυπακτίας

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επανεκτίμηση – Διεκδίκηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων προς τις τοπικές κοινωνίες από τις υφιστάμενες χρήσεις των υδάτινων πόρων της περιφερειακής ενότητας (ΕΥΗΝΟΣ, ΜΟΡΝΟΣ κλπ)
Υποστήριξη αξιοποίησης χώρων τεχνητής Λίμνης ΕΥΗΝΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με δεδομένο ότι ο δημόσιος χώρος αποτελεί το βασικό περιουσιακό στοιχείο της πόλης, πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η οικονομική και κοινωνική ζωή της, η ορθή διαχείρισή του οφείλει να είναι συνολική, μελετημένη και τεκμηριωμένη ως προς τα αποτελέσματά της. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να είναι αποδεκτές επεμβάσεις αποσπασματικές και πρακτικές που διέπονται από ιδιοκτησιακή λογική.
Για τα παραπάνω ππροτείνουμε την υιοθέτησητων παρακάτω πρακτικών :
α) Επαναπροσδιορισμός της αισθητικής στο κέντρο της πόλης. Αναμορφώσεις όψεων κτιρίων, ημιτελών οικοδομών σε καίρια σημεία της πόλης και στις εισόδους της
β) Καταγραφή κοινοχρήστων – δημοσίων χώρων που χρειάζονται περιορισμένες ή εκτεταμένες παρεμβάσεις για την περεταίρω αξιοποίηση τους από τους πολίτες και το δήμο.
γ) Η δημόσια καθαριότητα σαν ακρογωνιαίος λίθος δημοτικής πολιτικής. Κίνητρα για περισυλλογή κάθε ανακυκλώσιμου υλικού και συστήματος υπογειοποίησης κάδων απορριμμάτων.
δ) Δημοτική πολιτική διασφάλισης και προτεραιότητας των πεζών με κατασκευή νέων πεζοδρομίων στις εισόδους Πόλεις . Απόλυτα εμφανείς σημάνσεις διαβάσεων πεζών παράλληλα με αυστηρή εφαρμογή του Κ.Ο.Κ. στην πόλη
ε) Κίνητρα και ετήσια βράβευση ιδιωτικών κήπων και πρασιών. Συνοικιακά βραβεία καθαριότητας
στ) Προώθηση της νέας τεχνικής των κάθετων κήπων σε δημόσιους και επί το πλείστον ιδιωτικούς χώρους. Αυστηρή τήρηση του νομοθετημένου ποσοστού πρασίνου επί των ακάλυπτων παλαιών και νέων οικοδομών.
ζ) Εικαστικές επεμβάσεις σε τυφλές όψεις κτιρίων σε καίρια σημεία του κέντρου της πόλης και σε υπάρχοντα πάρκα και ελεύθερους χώρους της πόλης μόνιμα η περιοδικά από ντόπιους καλλιτέχνες.
η) Μορφολογική και αισθητική αποκατάσταση των κτισμάτων στις απολήξεις κλιμακοστασίων ( εξωραϊσμός των κατασκευών, απομάκρυνση φύλλων αμιαντοτσιμέντου, τύπου «Ελενίτ» κλπ.)
θ) ΜΕΤΡΑ για τα ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (Αναδιάρθρωση – επανοργάνωση των υπαρχόντων αστικών συγκοινωνιών / Αναδιοργάνωση του δικτύου ποδηλατοδρόμων / Εφαρμογή Δημοτικών κανονισμών περί κοινοχρήστων χώρων / Εκστρατεία ενημέρωσης – ευαισθητοποίηση πολιτών / Διάνοιξη δρόμων και επανάκτηση κοιν. Χώρων / Αξιοποίηση των άκτιστων οικοπέδων της πόλης για χώρους παρκινγκ με Δημοτική επιδότηση.
η) Μέριμνα για τα ζητήματα χωροθέτησης – ανάπτυξης χώρων νεκροταφείων
ι) Επανάκτηση – χρήση χώρων σχολικών κτηρίων (γυμναστήρια, αυλές κλπ)
ια) Κήρυξη διατηρητέων κτιρίων
Ιβ) Ενοποίηση ακαλύπτων χώρων
Ιγ) Οριοθέτηση Αρχαιολογικών Χώρων
Ιδ) Βιοκλιματική αναβάθμιση του ανοιχτού χώρου – δημόσιου και ιδιωτικού

πηγή : lepantomag.gr