Προβληματισμός για το μέλλον της διαχείρησης απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία

“Σημειωτόν” για το εργοστάσιο που αφορά όλο το νομό – Προβλήματα στους ΧΥΤΑ Στράτου – Μεσολογγίου
Η διαχείρηση των απορριμμάτων είναι ένα θέμα που το επόμενο διάστημα θα απασχολήσει έντονα την αυτοδιοίκηση στην Αιτωλοακαρνανία. Ήδη το κομμάτι της διαχείρησης των υπαρχόντων ΧΥΤΑ λαμβάνει προβληματικές διαστάσεις, αφού όσον αφορά το ΧΥΤΑ Στράτου υπάρχει η κόντρα ανάμεσα στην κοινοπραξία που λειτουργεί το ΧΥΤΑ και το Σύνδεσμο Διαχείρισης σχετικά με την αναθεωρημένη σύμβαση με αποτέλεσμα να υπάρχει η απειλή -θεωρητικά έστω- της διακοπής της λειτουργίας του, ενώ ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου πλησιάζει στα όριά του και για την κατασκευή του δεύτερου κυττάρου, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, η δημοπράτησή του έχει πάει πίσω χρονικά λόγω των δημοτικών εκλογών. Όλα αυτά κάνουν επιτακτική την ανάγκη να προωθηθούν οι διαδικασίες για το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων που θα κατασκευαστεί στο ΧΥΤΑ Στράτου και θα λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για όλο το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Και εδώ όμως το δεύτερο στάδιο της Β φάσης του διαγωνισμού έχει βαλτώσει, λόγω των δημοτικών εκλογών αλλά και τη στάση του Συνδέσμου Διαχείρισης της 1ης Ενότητας (Ναυπακτία) που είναι αντίθετος με την τροποποίηση του έργου σε σχέση την προκήρυξη της Α Φάσης, που πρότειναν οι υποψήφιοι ανάδοχοι.

ΧΥΤΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥΧΥΤΑ Στράτου και Μεσολογγίου : Μετέωρη η λειτουργία τους και οι αντοχές τους
Για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Στράτου επί του παρόντος δεν τίθεται ζήτημα, αφού υπάρχει εισαγγελική εντολή για λειτουργία του ΧΥΤΑ, από τη στιγμή που η παύση λειτουργίας του εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο η εκκρεμότητα ανάμεσα στο Σύνδεσμο Διαχείρισης και την Κοινοπραξία που δεν αναγνωρίζει την αναθεωρημένη σύμβαση που προβλέπει μικρότερη τιμή ανά τόνο σκουπιδιών παραμένει. Όμως παραμένει και η απειλή της Κοινοπραξίας να σταματήσει να λειτουργεί τον ΧΥΤΑ Στράτου κάνοντας λόγω σε ανακοίνωσή της για επικείμενη εξάντληση των οικονομικών της πόρων από το γεγονός ότι -όπως ισχυρίζεται- δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ ως εργολαβικό αντάλλαγμα. Από την άλλη ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου συνεχίζει να λειτουργεί παρά τα προβλήματα που δημιουργούν οι κακοτεχνίες που έχει από την κατασκευή του. Με διάφορα μικρά έργα τα προβλήματα αντιμετωπίζονται όμως πλέον το κύτταρο του ΧΥΤΑ έχει φτάσει στα όριά του. Αν δεν προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η κατασκευή του δεύτερου κυττάρου, που καθυστερεί η δημοπράτησή του λόγω των δημοτικών εκλογών, τότε πολύ σύντομα θα υπάρχει πρόβλημα στην εναπόθεση των απορριμμάτων εκεί. Κάτι τέτοιο θα έβαζε “βόμβα” στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Αιτωλοακαρνανία καθώς θα πρέπει τα σκουπίδια να μεταφερθούν σε γειτονικούς ΧΥΤΑ.

Eμπλοκή και με το εργοστάσιο
Το μεγάλο έργο των 30εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία φαίνεται ότι και αυτό έχει “κολλήσει” σε καθυστερήσεις, αντιρρήσεις και το ΕΠΠΕΡΑΑ… Αρχικά, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν το έργο θα έχει χρηματοδότηση και αυτό γιατί το ΕΠΠΕΡΑΑ έχει μεγάλο overbooking και αναμένεται σύντομα να υπάρξει από το υπουργείο κατάλογος με έργα που θα απενταχθούν από το πρόγραμμα. Ίσως επειδή πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ με μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες να μην υπάρξει τελικά πρόβλημα και τα 19 περίπου εκατ. ευρώ της δημόσιας συμμετοχής να μην απενταχθούν. Το δεύτερο στάδιο της Β φάσης του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει, όμως οι δημοτικές εκλογές και οι αλλαγές στις δημοτικές αρχές επιβάλλουν τη χρονική μετάθεση μιας και είναι απαραίτητο να υπάρχει κοινή θέση των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας που έχουν υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση μέσω των ΦοΔΣΑ. Όμως για τη συνέχιση της διαδικασίας του διαγωνισμού οι Σύνδεσμοι Διαχείρησης Απορριμμάτων της Αιτωλοακαρνανίας καλούνται να εκφράσουν άποψη σε τέσσερα θέματα προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών στη φάση ΒΙΙ τον διαγωνισμού. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη (όπως αναφέρθηκε λόγω εκλογών) όμως σε ένα από αυτά υπάρχει η αντίθεση του Συνδέσμου Διαχείρισης της 1ης Ενότητας (Ναυπακτία), παρόλο που συνολικά δεν διαφωνεί με το έργο, απεναντίας συμφωνεί στην ανάγκαιότητά του. Το ζήτημα αυτό έχει να κάνει με τη δυνατότητα, όπως προτάθηκε από τους υποψηφίους Αναδόχους, κεντρικής διαχείρισης με σταθμούς μεταφόρτωσης σε κάθε ΧΥΤ αντί για Μονάδα Εκτροπής Βιοαποδομησίμων & Ανακύκλωσης (ΜΕΒΑ) και με μεταφορά των απορριμμάτων από τον Ανάδοχο στην κεντρική εγκατάσταση χωρίς την κατασκευή και λειτουργία των ΜΕΒΑ, αλλά και μεταφορά του αναλογούντος υπολείμματος από την κεντρική εγκατάσταση σε κάθε ένα από τους 4 ΧΥΤΥ με τα οχήματα και containers που ούτως ή άλλως θα επιστρέφουν στους ΧΥΤ για παραλαβή των ανεπεξέργαστων απορριμμάτων. Ο Συνδέσμος Διαχείρισης στη Ναυπακτία διαφωνεί με την πρόταση των υποψηφίων αναδόχων επιμένει στην κατασκευή ΜΕΒΑ στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας και περιμένει την κοινή συνάντηση με τους υπόλοιπους ΦοΔΣΑ, ώστε να υπάρξει μια κοινή πρόταση και αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τότε θα επιδιώξει να υπάρξει διαφοροποιημένη απόφαση από τον Σύνδεσμο, αποκλείοντας όμως την περίπτωση να μην προχωρήσει το έργο.

Σίγουρα οι νέες δημοτικές αρχές θα ασχοληθούν ιδιαίτερο με το όλο ζήτημα το επόμενο διάστημα…