Ο «Κουλόπυργος» ή Πύργος του Ακροποτάμου

Στο δημοτικό διαμέρισμα Αμπελίων του πρώην Δήμου Παρακαμπυλίων υπάρχει ο αρχαίος Πύργος, γνωστό και αξιόλογο μνημείο το οποίο προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου περί Αρχαιοτήτων.

Επειδή ο Αχελώος είναι το γονιμοποιό στοιχείο της περιοχής, αλλά και το υδάτινο σύνορο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία, χρησίμευε ως μέρος του συγκοινωνιακού και αμυντικού συστήματος. Τόσο οι αρχαίοι Έλληνες, όσο και οι Ρωμαίοι, αλλά και οι Βυζαντινοί, ανήγειραν μικρά φρούρια παραποτάμια και παρατηρητήρια (βίγλες) και ήλεγχαν τις διαβάσεις. Μία αξιόλογη επισκέψιμη οχύρωση είναι ο «Κουλόπυργος» ή Πύργος του Ακροποτάμου. Ο δρόμος που οδηγεί στο οχύρωμα είναι χωματόδρομος.

Ο Πύργος του Ακροποτάμου βρίσκεται στη θέση Αύλακες των Αμπελίων, υψώνεται σε μια εκπληκτική θέση, όσον αφορά τη θέα και βρίσκεται στην τελευταία κορυφογραμμή, που ονομάζεται «Παλιοκρέβατα» ή «Μαλαικός». Το ύψος του Πύργου ανέρχεται στα 14μ. και χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο (βίγλα). Είναι τετράγωνος με ύψος περίπου 4.5 μέτρα και μήκος πλευρών 6.5 μέτρα. Ο πύργος είχε τουλάχιστον δύο ορόφους. μΛίγο μακρύτερα από τον πύργο προς τα ΝΑ του υψώματος υπάρχει ένας σωρός από ογκόλιθους παρόμοιους με αυτούς του πύργου. Ίσως να είναι κατάλοιπα από άλλον πύργο αλλά το πιθανότερο είναι να είναι μέρος οχύρωσης που περιέβαλλε τον πύργο, κάτι που ήταν πολύ συνηθισμένο. Δεν αποκλείεται ακόμα, ο πύργος να ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου φρουρίου. Ο πύργος έχει και την ονομασία «Κουλόπυργος» (Κουλέ=πύργος, ακρόπολη).

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε υποχώρηση ενός σημαντικού τμήματου του πύργου που έστεκε ακόμη όρθιο.