Ένα βήμα πριν την κατάρρευση το νοσοκομείο Aγρινίου [HDvideo]

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα το απόγευμα για την οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο Αγρινίου και συνολικότερα στην υγεία στον νομό ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών και προσφάτως παραιτηθείς διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής Άρης Τζιόβας και οι δυο εκπρόσωποι, ιατρών και εργαζομένων, στο συμβούλιο διοίκησης του νοσοκομείου, ο νευροχειρουργός Κώστας Μπακόπουλος και ο φαρμακοποιός Στέλιος Μερμίγκης.

Δείτε αναλυτικά στην webtv του myagrinio.gr τη συνέντευξη τύπου

Οι τρεις τους τόνισαν ότι τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού στο νοσοκομείο Αγρινίου έχουν φτάσει σε οριακό σημείο που απαιτείται άμεσα να δοθεί κεντρική πολιτική λύση για την υγεία στο νομό, διαφορετικά τα προβλήματα θα επιδεινωθούν σε βαθμό που το νοσοκομείο Αγρινίου θα λειτουργεί περίπου σαν… Κέντρο Υγείας. Ζήτησαν μάλιστα, επειδή ανάλογη είναι και η εικόνα στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός για την Υγεία σε επίπεδο νομού.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου Στ. Μερμύγκης τόνισε ότι το νοσοκομείο έχει μπει πια σε ένα σπιράλ θανάτου καθώς η μια πίσω από την άλλη κλινικές αρχίζουν να καταρρέουν από τις συνεχόμενες παραιτήσεις γιατρών (για λόγους συνταξιοδότησης κυρίως και άλλους). Μετά την καρδιολογική κλινική έπεται η παιδιατρική και η παθολογική, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως οι μετακινήσεις γιατρών από το Αγρίνιο στο Μεσολόγγι και τουμπαλίν είναι μπαλώματα, “αλλά το πάπλωμα έχει πλέον ξεφτίσει”… Αναφορά έκανε και στα οικονομικά του νοσοκομείου λέγοντας ότι για την στοιχειώδη λειτουργία του απαιτούνται 1,4εκ. ευρώ έως το τέλος του έτους και κατήγγειλε ότι η τροποποίηση του προϋπολογισμού έγινε νωρίτερα από το αναμενόμενο για να πληρωθούν οι ΔΕΚΟ (βλέπε ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ). Και κατέληξε ζητώντας να ασκηθεί πίεση από τους φορείς της περιοχής για να δοθεί η πολιτική λύση που χρειάζεται το πρόβλημα.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Τζιόβας τόσο για τον διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου Γ. Βλάχο όσο και για την “παγερή σιωπή” του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου. “Ξέραμε ότι η καρδιολογική από 6 γιατρούς θα έμενε με 2, ο διοικητής μας ζητούσε να βάλουμε πλάτη και κάποια στιγμή χρειάστηκε να αναλάβουμε όλο τον νομό και έτσι κατέρρευσε το σύστημα” είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε από τη στιγμή που απαγορεύονται οι διορισμοί και δεν μπορούν να έρθουν γιατροί να αποφασιστεί από την πολιτεία η λειτουργία μιας καρδιολογικής κλινικής στην Αιτωλοακαρνανία. “Δεν μας ενδιαφέρει το που αλλά το πως, να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες για τη λειτουργία της” σχολίασε. Σε περίπτωση βέβαια που κάτι τέτοιο γίνονταν, το νοσοκομείο που δεν θα έχει ούτε μια εφημερία καρδιολόγου θα υπολειτουργεί ουσιαστικά, αφού η έλλειψη καρδιολόγου επηρεάζει και άλλες κλινικές. Ακόμη ο κ. Τζιόβας ανέφερε ότι στο ΔΣ του νοσοκομείου δεν συζητούνται τα αμιγώς λειτουργικά θέματα της ιατρικής υπηρεσίας και μίλησε με νόημα για “παράγκα τρωκτικών” και για “κατακερματισμό διαγωνισμών”.

Από τη μεριά του ο κ. Μπακόπουλος διαπίστωσε πως οι επιπτώσεις του ΔΝΤ στη χώρα έφεραν πια το νοσοκομείο σε οριακό σημείο. “Τα προβλήματα πια δεν λύνονται με το λίγο φιλότιμο από τον ένα και τον άλλο, τελείωσε η λύση των επικουρικών, δεν έρχονται πια επικουρικοί γιατροί και η λύση αυτή δεν ήταν και η καλύτερη γιατί οι επικουρικοί στερούνται εμπειρίας” ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε κεντρικό σχεδιασμό για την υγεία στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και την άμεση κινητοποίηση αρχών και φορέων για να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση προς το υπουργείο.

ρεπορτάζ : Δημήτρης Παπαδάκης