Ερμητικά κλειστές οι «στρόφιγγες» των τραπεζών

Είδος υπό εξαφάνιση τα τραπεζικά δάνεια ακόμα και για τις υγιείς επιχειρήσεις …την ώρα που οι τράπεζες «σκουπίζουν» την αγορά, πιέζοντας με κάθε μέσο. Χωρίς αντίκρισμα τα 40 δισ. ευρώ που χρεώθηκαν οι φορολογούμενοι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, θα… έρρεε και πάλι το χρήμα στην αγορά, προκειμένου να στηριχθούν οι υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης συνεχίζει να μειώνεται δραματικά.Τα περίπου 40 δισ. ευρώ που χρεώθηκαν οι Ελληνες φορολογούμενοι για να σώσουν ουσιαστικά τους τραπεζίτες, δεν έχουν μέχρι τώρα κανένα αντίκρισμα στη χειμαζόμενη από την κρίση αγορά.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί πλήρως από τα «φρέσκα» δάνεια, ενώ στην περίπτωση των μεγάλων, προκρίνεται κυρίως το μοντέλο της αναχρηματοδότησης με χαμηλότερα επιτόκια και στον βαθμό που αυτά δεν «θίγουν» ιδιαίτερα το κέρδος που έχουν οι τράπεζες από την επιτοκιακή διαφορά (περίπου 3,9%) στις καταθέσεις και τις χορηγήσεις.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος προκύπτει ότι στην παρούσα φάση οι τράπεζες «σκουπίζουν» κυριολεκτικά την αγορά, ενώ από την άλλη οι χορηγήσεις είναι ουσιαστικά «παγωμένες».Η μείωση κατά περίπου 9 δισ. ευρώ (από τα 222,4 δισ. ευρώ πέρυσι τον Ιούλιο στα 213,8 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα φέτος) των υπολοίπων επιχειρήσεων και νοικοκυριών -χωρίς διαγραφές- όχι μόνο επιβεβαιώνει την πολιτική της μη χορήγησης νέων δανείων ακόμα και στις εταιρείες που πληρούν τα τραπεζικά και επιχειρηματικά κριτήρια, αλλά και την πίεση που ασκούν οι τράπεζες με κάθε μέσο (πλειστηριασμούς κ.ά.) για την αποπληρωμή τους.

πηγή : efsyn.gr