Τέλη Σεπτέμβρη και αρχές Οκτώβρη οι πληρωμές στα έργα της ΕΕΤΑΑ και του ΕΠΠΕΡΑΑ

Άμεση και ουσιαστική ήταν η ανταπόκριση στο ζήτημα της καθυστέρησης εξόφλησης πιστοποιημένων λογαριασμών έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) του νέου υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, το οποίο έθεσε με επιστολή του στις 27 Αυγούστου ο ΣΑΤΕ.

Μετά από δυο διαδοχικές συναντήσεις του υφυπουργού και υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΑΑΝ), Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και των προγραμμάτων ΕΠΠΕΡΑΑ και ΕΕΤΑΑ, με την ηγεσία του ΣΑΤΕ, στις 5 Σεπτεμβρίου και σήμερα 10 Σεπτεμβρίου 2014, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανακοίνωσε τα εξής:

Ως προς τα έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ:
1. Οι πιστοποιημένοι λογαριασμοί που έχουν κατατεθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ έως τις 10 Αυγούστου 2014, θα εξοφληθούν έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2014. Αυτό έγινε εφικτό ύστερα από την έγκριση αύξησης του ορίου πληρωμών κατά 56 εκ. €. που υπογράφηκε από τον ΥΠΑΑΝ στις 5/9/2014, κατόπιν αιτήματος του ΥΠΕΚΑ, και πρόκειται να κατανεμηθούν με τροποποίηση ΣΑΕ.
2. Οι επόμενοι λογαριασμοί, οι οποίοι θα έχουν κατατεθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2014, ύψους περίπου 40 εκ. €, θα εξοφληθούν ως το τέλος του Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου 2014.
3. Στο εξής προγραμματίζεται η εξόφληση όλων των πιστοποιημένων εργασιών των έργων του ΕΠΠΕΡΑΑ, να γίνεται ανά δεκαπενθήμερο, αφού προηγηθεί ο απαιτούμενος κύκλος εγκρίσεων ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΑΝ.

Ως προς τα έργα του ΕΕΤΑΑ:
1. Οι πιστοποιημένοι λογαριασμοί που έχουν κατατεθεί ως και τις 9-9-2014 στο ΕΕΤΑΑ, ύψους 16,7 εκ. €, θα εξοφληθούν άμεσα, ενώ διασφαλίστηκαν επιπλέον πιστώσεις για άμεση πληρωμή ύψους 41,3 δισ. €, για τους πιστοποιημένους λογαριασμούς έργων του προγράμματος, που θα κατατεθούν έως τις 31-12-2015.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ αφορά 156 έργα που υλοποιούνται σήμερα σε ισάριθμούς Δήμους της χώρας, ενώ το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ εκατοντάδες έργα που, επίσης, υλοποιούνται αυτή την περίοδο.