Ντράγκι : Αν η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ δεν τα αγοράζει!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θ’ αγοράσει τιτλοποιημένα δάνεια και καλυμμένα ομόλογα με αξιολόγηση χαμηλότερη απ’ αυτό που επιτρεπόταν μέχρι σήμερα, αλλά για να επωφεληθούν οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, κατ’ επέκταση και οι οικονομίες των δύο χωρών, οι κυβερνήσεις τους θα πρέπει να εφαρμόζουν πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι.

“Αποφασίσαμε να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα (αγοράς τιτλιποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων) χώρες με αξιολόγηση χαμηλότερη από το επίπεδο ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος”, είπε το μεσημέρι ο κ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Νάπολη. “Θα πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα, χωρίς πρόγραμμα δεν θα γίνονται αγορές”, είπε ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον τερματισμό του οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες δεν είναι απαραίτητο το πρόγραμμα που απαιτεί η ΕΚΤ να είναι πλήρες Μνημόνιο όπως αυτό που εφαρμόζει η Ελλάδα από τον Μάιο του 2010. Θα μπορούσε να είναι και πρόγραμμα παροχής προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την Ευρωζώνη προς την Ελλάδα. Πρόκειται για πρόγραμμα που σαφώς περιλαμβάνει εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, όχι όμως στον ίδιο βαθμό που έχει ένα πλήρες πρόγραμμα.

Και στο παρελθόν, ο κ. Ντράγκι έχει δηλώσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να επωφελείται από την παρτοχή ρευστότητας της ΕΚΤ θα πρέπει να εφαρμόζει κάποιου είδους πρόγραμμα, δεδομένης της πολύ χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας. Ενδεχόμενη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης εκτιμάται ότι θα βοηθούσε την πρόσβαση του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, αφού οι επενδυτές αφενός θα γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένη επαρκή χρηματοδότηση και αφετέρου ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική της οικονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, αυτή η απαίτηση της ΕΚΤ για εφαρμογή προγράμματος θα προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία διακηρύττει ότι θέλει να βγει πλήρως από το Μνημόνιο στο τέλος του 2014.

Παράλληλα ο κ. Ντράγκι αποκάλυψε ότι το νέο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων της ΕΚΤ θα έχει διάρκεια δύο ετών, ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει το ακριβές ύψους του προγράμματος. “Είναι δύσκολο να δώσει κανείς συγκεκριμένο μέγεθος εξαιτίας της αλληλεπίδρασης των τριών προγραμμάτων, του προγράμματος αγοράς τιτλοποιημένων δανείων, αγοράς καλυμμένων ομολόγων” και των νέων στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων αποκλειστικά για την ενίσχυση του δανεισμού προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε ο κ. Ντράγκι. Το ευρώ και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν την ώρα που ο κ. Ντράγκι έδινε τη συνέντευξη Τύπου δεδομένου ότι ο κεντρικός τραπεζίτης δεν υπονόησε ότι επίκειται η έναρξη προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

πηγή : kathimerini.gr