Παπαδόπουλος : Αυτό δεν είναι μοντέλο αποκέντρωσης, αλλά μεγαλύτερης συγκέντρωσης!

Στις 3/10/2014 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου έλαβε χώρα συνάντηση εργασίας του Δημάρχου κ. Καραπάνου με τους Προέδρους και τα μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» Πάνος Παπαδόπουλος σχολιάζει όσα εκεί διαμείφθηκα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο ρόλος των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων – πέραν του γεγονότος ότι είναι απαξιωμένος – τίθεται υπό αμφισβήτηση, με επιλογές που υπηρετούν το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης.

Αναλυτικά το σχόλιό του:
Πρώτον: Καταγράφεται ως θετικό το γεγονός της καταγραφής κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δήμου στις Δημοτικές Τοπικές Κοινότητες καθώς και η συγκέντρωση φακέλων για την αδειοδότηση των κατά τόπους κτηριακών υποδομών.
Δεύτερον: Προξενεί απορία η διατυπωθείσα άποψη ότι θα λαμβάνουν οι Κοινότητες την πάγια χρηματοδότηση – που δικαιούνται – με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν προτάσεις για ανάλογη χρηματοδότηση. Δηλαδή υπάρχουν δημοτικές και τοπικές κοινότητες χωρίς προβλήματα και προτάσεις για την επίλυσή τους ή θα κινηθούμε με άλλα κριτήρια και αναλόγως σε ποιον συνδυασμό ανήκει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας θα πράξουμε αντίστοιχα;
Τρίτον: Αν δεν είναι αρμοδιότητα η χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, τίνος είναι; Γιατί αυτή η πρεμούρα αφαίρεσης στοιχειωδών αρμοδιοτήτων από τις Τοπικές Κοινότητες και η μεταβίβασή τους σε άλλους θεσμικούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες; Τι έννοια έχει μετά από αυτό η γραμματειακή υποστήριξη δύο (2) φορές την εβδομάδα των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων με αφαίρεση του σχετικού αντικειμένου; Θα πρέπει με σαφήνεια να ξεκαθαριστεί η εν λόγω πολιτική απόφαση.

Από τα παραπάνω προκύπτει, κατά την άποψή μας, ότι ο ρόλος των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων – πέραν του γεγονότος ότι είναι απαξιωμένος – τίθεται υπό αμφισβήτηση, με επιλογές που υπηρετούν το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης. Οι Πρόεδροι και τα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων δεν είναι απλά και μόνο διεκπεραιωτές περισυλλογής των σκουπιδιών και επισκευής των καμένων λαμπτήρων. Είναι κατά τη δική μας άποψη το πρωτοκύτταρο της τοπικής δημοκρατίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και οικονομικά και θεσμικά.
Οτιδήποτε άλλο στα πλαίσια της λεγόμενης “αποκέντρωσης” επέφερε και θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα: την ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση και την αποξένωση των δημοτών από την τοπική εξουσία.
Ο χρόνος και τα αποτελέσματα θα δείξουν…