Αντιδράσεις δια ανακοινώσεων για την κατάσταση στα νοσοκομεία

Μπαράζ αντιδράσεων έχουμε για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στα δυο νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας. Φορείς, κόμματα και παράγοντες της αυτοδιοίκησης επιθουμούν να κερδίσουν μια (αγωνιστική) αναφορά του ονόματός τους μιας το θέμα του νοσοκομείου είναι σταθερά το τελευταίο διάστημα πρώτο θέμα της επικαιρότητας…
Παρέμβαση με επιστολή προς την ΥΠΕ από την Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χρ. Σταρακά, καταγγελία από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και ανακοίνωση τον ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου είχαμε σήμερα και πιθανότατα οι ανακοινώσεις και οι καταγγελίες θα συνεχιστούν.

Αναλυτικά :
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Το Ε.Κ.Α. καταγγέλλει στους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής το κλείσιμο των καρδιολογικών κλινικών Αγρινίου και Μεσολογγίου λόγω έλλειψης καρδιολόγων , μετά τις αναρρωτικές άδειες που πήραν οι γιατροί που είχαν απομείνει στα δύο νοσοκομεία.
Η κατάσταση αυτή και οι μεθοδεύσεις , είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης που απαξιώνει τα δημόσια νοσοκομεία και τη δημόσια παροχή υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας, σύμφωνα με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολυεθνικών.
Καλούμε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν σ’ αυτή την πολιτική διεκδικώντας Δημόσια Δωρεάν παροχή υγείας για όλους .
Όχι στο κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων και μονάδων υγείας.

Αναλυτικά η επιστολή της Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας:
«κ. Διοικητά της 6ης ΥΠΕ
Φαντάζομαι ότι έχετε πληροφορηθεί το κλείσιμο της Καρδιολογικής Κλινικής στο νέο και υπερσύγχρονο Νοσοκομείο Αγρινίου. Υποθέτω ότι ήδη προσπαθείτε να δώσετε μια λύση αντιλαμβανόμενος την γεωγραφική έκταση και την πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής που καλύπτει το συγκεκριμένο Νοσοκομείο. Περιοχή αποτελούμενη από ανθρώπους βιοπαλαιστές, με τεράστια οικονομικά προβλήματα και υψηλούς δείκτες ανεργίας, που μένει ακάλυπτη και χωρίς περίθαλψη εκτάκτων περιστατικών καρδιολογικής φύσης.
Δεν είναι ώρα να γίνει ο απολογισμός ποιος έφταιξε που φτάσαμε ως εδώ, παρότι είναι προφανές ότι το Υπουργείο αδυνατεί να αντιληφθεί πως κάποιοι δεν κάνουν για τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί. Πληροφορούμαι ότι η Καρδιολογική Κλινική έχει αδειάσει και μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου δεν δέχεται περιστατικά. Ο ένας καρδιολόγος, που στην ουσία επιστρατεύτηκε χτες να κρατήσει μια υποτυπώδη «εφημερία», αδυνατεί να αντεπεξέλθει για βιολογικούς λόγους, ενώ παράλληλα οι γιατροί που κάλυπταν την κλινική έχουν δηλώσει αδυναμία. Την ίδια ώρα δεν φαίνεται κάποια λύση από γιατρούς από το νοσοκομείο Μεσολογγίου για να μην κλείσει και η εκεί Καρδιολογική Κλινική.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται πλέον καθότι κινδυνεύουν ζωές και υποβαθμίζεται συνολικά το βιοτικό επίπεδο των συμπατριωτών μας. Μπορεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μην έχει σαφή εικόνα για ποια περιοχή μιλάμε εσείς όμως είστε ο υπηρεσιακά υπεύθυνος για ότι συμβαίνει εντός της Υγειονομικής Περιφέρειας που διοικείτε.
κ. Διοικητά,
Αναμένω προσωπικά τις ενέργειές για να αποκατασταθεί μια πρωτοφανής δυσλειτουργία που δεν ξέρω αν έχει υπάρξει σε τόσο μεγάλη έκταση και με τόσο μεγάλες επιπτώσεις σε άλλη περίπτωση στη χώρα.
Το νοσοκομείο Αγρινίου και πληθυσμιακά τα 2/3 μιας περιοχή άνω των 200 χιλιάδων ανθρώπων χρειάζονται άμεσα καρδιολόγους που σε πρώτη φάση θα αποσπαστούν από εσάς προσωπικά. Στη συνέχεια θα πρέπει να καταστήσετε σαφές στους προϊσταμένους σας πόσο άμεση ανάγκη είναι η άμεση κάλυψη τουλάχιστον 2 καρδιολόγων συν έναν επικουρικό.
Οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας απαιτούν ισοπολιτεία και το δικαίωμά τους στο ύψιστο αγαθό της Δημόσιας Υγείας.»

ΣΥΡΙΖΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Θλιβερή η σημερινή εικόνα για τα δυο Νοσοκομεία του Νομού.Θλιβερή και η διαπίστωση των όσων φωνάζαμε όλο αυτό το διάστημα. ΑΝΕΣΤΕΙΛΛΕ την λειτουργία της η Καρδιολογική Κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου. Οι καρδιολόγοι ιατροί της Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου σε αναρρωτική άδεια. Το περιμέναμε, το φωνάζαμε, ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ???
Δεν ήθελαν να ακούσουν, δεν βόλευε να ακούσουν. Η Διοίκηση κώφευε εύσχημα και απροκάλυπτα περί άλλων….τύρβαζε!!!
Και τώρα, πάρθηκε και η απόφαση να έρθουν για στήριξη οι ιδιώτες καρδιολόγοι με μπλοκάκι. Απόφαση που στερείται της απλής νομιμότητας, απόφαση πέρα ως πέρα παράνομη. Όπως και μια άλλη απόφαση περί Επιστημονικής κάλυψης από το Νοσοκομείο σε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και μάλιστα με αρνητική εισήγηση του Επιστ. Συμβουλίου του Νοσοκομείου.
Ανοίγουν διάπλατα την μισάνοικτη πόρτα γατί απλά αυτό ήθελαν πάντα.Η Διοίκηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Ούτε ανίκανη. Είναι σε διατεταγμένη πολιτική υπηρεσία.
Πολίτες της Αιτωλ/νίας όλα αυτά πρέπει να ανατραπούν τώρα. Για όλα αυτά θα λογοδοτήσουν στον λαό. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία συνεχίζουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Υγείας με δημόσιο χαρακτήρα, δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες και ανοικτά ενεργά Νοσοκομεία. Η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και δημόσιο αγαθό.