Συζήτηση για το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή, από την οποία προέκυψε πως η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι στα 92 εκατ. ευρώ και για τους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος. Μια σειρά από έργα αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα και δεν προχωρούν με τον ρυθμό που έπρεπε, τουλάχιστον για να προλάβουν να ολοκληρωθούν στο τρέχον ΕΣΠΑ, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2015.
Μοιραία λοιπόν ανοίγει η συζήτηση για τα έργα-γέφυρες που θα παραπεμθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ, εφόσον είναι επιλέξιμα και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση. Η ανακοίνωση από πλευράς της περιφερειακή αρχής που εκδόθηκε μετά το περιφερειακό συμβούλιο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “η ολοκλήρωση της εξυγίανσης του προγράμματος ΔΕΠΙΝ 2007-2013 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας περιλαμβάνει και την προετοιμασία μεταφοράς έργων που υλοποιούνται και στη νέα χρηματοδοτική περίοδο με την προϋπόθεση της δυνατότητας επιλεξιμότητας του έργου και της δράσης και για το σκοπό αυτό όσα έργα και δράσεις που υλοποιούνται στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και δεν προλάβουν να ολοκληρωθούν, μπορούν να μεταφερθούν προς χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο και να ολοκληρώσουν έγκαιρα το φυσικό τους αντικείμενο”.
Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάποια λίστα των έργων που κινδυνεύουν να μην προλάβουν το παρόν ΕΣΠΑ. Ίσως για να μην υπάρξουν τοπικές αντιδράσεις… Πάντως είναι προφανές ότι δεν υπάρχει αναλυτική ενημέρωση από την Περιφέρεια για το τι γίνεται με κάθε έργο χωριστά. Ήδη η Περιφέρεια χωρίς κάποια διαβούλευση με τους δήμους στα πλαίσια της “εξυγίανσης του προγράμματος” προχώρησε σε πέντε απεντάξεις έργων, ανάμεσά τους και η Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Θεστιέων Δήμου Αγρινίου.
Οι στρατηγικοί στόχοι τους επόμενου ΕΣΠΑ πάντως είναι διαφορετικοί και υπάρχει ανησυχία πως κάποια έργα που δεν μπορέσουν να ολοκληθούν από το τρέχον ΕΣΠΑ θα δυσκολευτούν να βρουν πόρους από το επόμενο. Αναλυτικά οι στρατηγικοί στόχοι τους επόμενου ΕΣΠΑ:
1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας
2. Προστασία του Περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον.
3. Ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση μεταφορικών υποδομών.
4. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και των Διακρίσεων
5. Ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση κοινωνικών υποδομών, υποδομών υγείας και εκπαίδευσης