Επόπτευση – Φύλαξη Εθνικού Πάρκου των Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου − Αιτωλικού

Το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου − Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων εποπτεύεται συνεχώς και καθημερινώς από τους επόπτες – φύλακες του Φορέα Διαχείρισης, το μέγεθος και οι ιδιομορφίες της περιοχής, η πυκνότητα του πληθυσμού και οι εντατικές ανθρώπινες δραστηριότητες δημιουργούν προϋποθέσεις εμφάνισης απειλών για τη βλάστηση, τα είδη της περιοχής αλλά και γενικότερα την ισορροπία του οικοσυστήματος.

πίνακαςΟ επόπτης – φύλακας καταβάλλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσει να καλύψει την τόσο μεγάλη έκταση του Εθνικού Πάρκου. Επίσης οι εθελοντές οι οποίοι αποτελούν και αυτοί ένα σημαντικό κομμάτι του Εθνικού Πάρκου, πλαισιώνουν με τον ρόλο τους το έργο του Φορέα Διαχείρισης.Η φύλαξη στον Φορέα Διαχείρισης είναι διαρκής δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα όπως: λαθροθηρία – κυνήγι, συλλογή ειδών χλωρίδας, αυθαίρετα κτίσματα – επιχωματώσεις (μπαζώματα), πυρκαγιές, βόσκηση, απόθεση απορριμμάτων, απόρριψη ανεπεξέργαστων αστικών – βιομηχανικών λυμάτων, λαθροϋλοτομία, λατόμευση.

Όλες αυτές τις περιόδους επιτεύχθηκε ο στόχος του αποτελεσματικού ελέγχου και καταγραφής των παραβιάσεων αλλά και φυσικά της πυροφύλαξης που ως θερινή προτεραιότητα αποσoβήθηκαν σοβαρά κρούσματα πυρκαγιών. Στον Παρακάτω πίνακα αποτυπώνεται ανά ποσοστά όπως πρόσφατα έχει διαμορφωθεί το πλήθος των διαφόρων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων σε όλη την έκταση του Εθνικού Πάρκου.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω και με βάση την ανάγκη για καλύτερη και αποτελεσματικότερη επόπτευση – φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών του Εθνικού Πάρκου διαμορφώθηκε ημερήσιο πρόγραμμα περιπολιών όπου μέσα και από το σχετικό σχέδιο επόπτευσης – φύλαξης ακολουθούνται καθημερινώς οι επιλεγμένες διαδρομές προς επαρκή κάλυψη όλων των περιοχών ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης. Σκοπός μας για την περίοδο 2013-2015 είναι η επιδίωξη ενός Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες που συνεργάζονται για την προστασία της περιοχής όπως Δασική Υπηρεσία, Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Λιμενικό και Θηροφυλακή. Με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας θα καταστεί δυνατή η νόμιμη και σύσσωμη η συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, με σκοπό τον συντονισμό τους και την άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις παραβάσεων. Την περίοδο αυτή θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις Περιοχές Απόλυτης Προστασίας της Φύσης και στις Περιοχές Προστασίας της Φύσης με την συνεχή παρουσία φύλαξης και καταγραφής δεδομένων ώστε να λειτουργεί το Τμήμα Φύλαξης επικουρικά με το Τμήμα Προστασίας και Διαχείρισης. Κατά την θερινή περίοδο θα δοθεί έμφαση στην πυροπροστασία, καθώς η περιοχή μας βρίσκεται καθ’όλο το καλοκαίρι σε υψηλά επίπεδα επικινδυνότητας για πυρκαγιές. Τέλος η επικοινωνία με τον τοπικό πληθυσμό αποτελεί μία από τις συνεχείς δραστηριότητες του Φορέα Διαχείρισης, ώστε η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας να αποτελέσει συνήθεια.

Γιάννης Κασβίκης
Περιβαλλοντολόγος – Διαχείριση περιβάλλοντος και Φυσικών πόρων
M.Sc Περιβαλλοντικές Επιστήμες