Μειώσεις στα τέλη του δήμου και αλληλοκατηγορίες

Αποκαλυπτική και απολαυστική η συζήτηση για τέλη στο δημοτικό συμβούλιο
Άκρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική η συζήτηση για δημοτικά τέλη του 2015 που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Με πρόταση της δημοτικής αρχής αποφασίστηκε μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, αύξηση της έκπτωσης από 40% σε 50% του κοινωνικού τιμολογίου και δέσμευση για το πως θα διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου. Για τα τέλη ύδρευσης που αφορούν ολούς τους πρώην δήμους που δεν υδρεύονται από τη ΔΕΥΑ αποφασίστηκε να παραμείνουν “παγωμένα” τα τιμολόγια. Ομοίως και για το τέλος ακίνητης περιουσίας, το δικαίωμα βοσκής και τον δημοτικό φόρο για τους ηλεκτροδοτούμενους χώρους.

Η συζήτηση για τα τέλη ξεκίνησε με τον Π. Μοσχολιό να κατηγορεί τους συμβούλους της πλειοψηφίας που στην προηγούμενη θητεία ζητούσαν μειώσεις (σημειωτέον η αρχική πρόταση της δημοτικής αρχής για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ήταν για πάγωμα και όχι για μείωση 5% που τελικά αποφασίστηκε) και να μιλά για αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για μειώσεις. Το μεγάλο ποσοστό των ανείσπρακτων τελών ήταν η αιτία για την οποία επικαλέστηκε η δημοτική αρχή που δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες μειώσεις. Μάλιστα ο Γιώργος Παπαναστασίου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρ. Γκούντας μίλησαν για έλλειμμα στον εισπρακτικό μηχανισμό του δήμου, ενώ ο Ν. Γκρίζης αναφέρε παράδειγμα, όπου στον πρώην δήμο Νεάπολης στάλθηκε πριν λίγες μέρες ο λογαριασμός ύδρευσης για το α εξάμηνο του 2013… Ο Γιώργος Παπαναστασίου ζήτησε από τον Π. Μοσχολιό να «καθίσει κάτω και να μην μιλάει» λέγοντας ότι με την κατάσταση που παρέδωσε δεν έχει δικαίωμα δια να ομιλεί…

Μοσχολιός-ΤραπεζιώτηςΜε τη σειρά του ο Π. Μοσχολιός απάντησε ότι τα ανείσπρακτα είναι από τους πρώην δήμους που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο και έτσι βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Δ. Τραπεζιώτη κάνοντας λόγο για τζάμπα μάγκες δημάρχους που έκαναν μικροπολιτική μέσα από τα απλήρωτα τέλη. Από την πλευρά του ο Δ. Τραπεζιώτης επιτέθηκε στον Π. Μοσχολιό μιλώντας για τερατώδεις αυξήσεις στα τέλη των πρώην δήμων επί Μοσχολιού, τη στιγμή μάλιστα που, όπως ανέφερε, δεν απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες με τους κατοίκους του Αγρινίου. Ακόμη επιτέθηκε στον πρώην δήμαρχο και για την παράνομη -όπως την χαρακτήρισε- ενσωμάτωση του τέλους 80% της ΔΕΥΑ Αγρινίου στα τιμολόγια της επιχείρησης. Στο σημείο αυτό ο Π. Μοσχολιός θέλησε να αντικρούσει τις αναφορές Τραπεζιώτη μιλώντας για προεκλογική και μετεκλογική συνεργασία του Δ. Τραπεζιώτη με τον Γ. Παπαναστασίου, έφτασε μάλιστα σε μια έξαρση πλειοδοσίας να προτείνει και 80% μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑ (δεν συζητήθηκε χθες το θέμα της ΔΕΥΑ, αλλά των πρώην δήμων). Ο πρώην δήμαρχος Θεστιέων ήταν άμεσος στην απάντησή του : “δεν γλιτώνεις από μένα, εγώ θα μιλήσω για όλες τις παρανομίες σου” είπε απευθυνόμενος στον Π. Μοσχολιό.  Ενώ ο Γ. Παπαναστασίου παρενέβη για να θυμίσει στον Π. Μοσχολιό πως την δεύτερη Κυριακή πήρε μικρότερο ποσοστό από την πρώτη, απαντώντας έτσι στα περί συνεργασία με Τραπεζιώτη. Ακόμη ο Δ. Τραπεζιώτης επιτέθηκε στην δημοτική αρχή λέγοντας ότι με την πρότασή της νομιμοποιεί την πολιτική που εφάρμοσε ο Π. Μοσχολιός και τις τερατώδεις αυξήσεις που έκανε. Για τιμολόγια που δεν μπορεί να σηκώσει ο λαός μίλησαν οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για τα τέλη ύδρευσης στους πρώην δήμους ο Π. Μοσχολιός πρότεινε μείωση 12%, όπως πρότεινε πέρυσι η παράταξή του 12% μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑ, επικαλέστηκε μάλιστα για την πρόταση αυτή την ισότητα των δημοτών. Αρνητική ήταν η απάντηση του Γ. Παπαναστασίου : “ας ψηφίζατε την πρόταση αυτή πέρυσι εσείς και ας μην επιτρέπατε αυτή την αδικία”…  και έτσι υπερψηφίστηκε η πρόταση της πλειοψηφίας για «πάγωμα» του τιμολογίου.