Τεχνικό Πρόγραμμα δήμου Αγρινίου : “Διαχείριση φτώχειας”

Με μεγάλη πλειοψηφία ψηφιστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2015 του δήμου Αγρινίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Το Τεχνικό Πρόγραμμα αν και προκάλεσε μεγάλη συζήτηση με αντικρουόμενες απόψεις τελικά ψηφίστηκε από την δημοτική αρχή, την παράταξη Μοσχολιού, με παρατηρήσεις από την παράταξη Τραπεζιώτη και καταψηφίστηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση και το Ανυπότακτο Αγρινίο.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής συνολικά εκφράστηκε συνολικά ο προβληματισμός για το γεγονός ότι ως νέα αρχή ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου και καλείται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και εγκρίνει ισολογισμούς και να ψηφίσει προϋπολογισμούς και τεχνικό πρόγραμμα. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου έκανε λόγο για ένα πενιχρό Τεχνικό Πρόγραμμα με το οποίο «διαχειριζόμαστε τη φτώχεια μας», καθώς σε αυτό υπάρχουν έργα 66 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και μόνο δυο εκατ. ευρώ από κρατικούς-δημοτικούς πόρους. Στη συνέχεια ο Γ. Παπαναστασίου επιτέθηκε στην προηγούμενη δημοτική αρχή λέγοντας πως άλλοι δημιούργησαν τα χρέη και άλλοι καλούνται πλέον να τα πληρώσουν, εξηγώντας ότι ότι από τα 2 εκατ. ευρώ του τεχνικού προγράμματος περίπου το ένα θα ξοδευτεί για την αποπληρωμή δικαστικών αποφάσεων που έχουν τελεσιδικήσει. Ακόμη έκανε αναφορά στα έργα ΕΣΠΑ λέγοντας πως με τις εκπτώσεις των διαγωνισμών τα έργα ανέρχονται σε περίπου 80εκατ. ευρώ και όχι 160 που έλεγε προεκλογικά ο Π. Μοσχολιός.

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Π. Μοσχολιός ανέφερε πως το τεχνικό προγράμμα είναι ουσιαστικά καταρτισμένο από την προηγούμενη δημοτική αρχή και στη συνέχεια μίλησε για την οικονομική κατάσταση που, όπως είπε, δύσκολα θα άλλαξει, και επομένως θα αναγκαστεί η δημοτική αρχή να διαχειριστεί τη μιζέρια, πράγμα που όπως χαρακτηριστικά είπε οι σύμβουλοι του Γ. Παπαναστασίου που ήταν στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχε καταγγείλλει επανειλημμένα. Στη συνέχεια δήλωσε υπερήφανος που ο δήμος στη δική του θητεία ενέταξε στο ΕΣΠΑ έργα 160 εκατ. ευρώ τονίζονται ότι δύσκολα θα βρεθεί άλλος δήμος ανάλογου ή και μεγαλύτερου μεγέθους με τόσε εντάτξεις έργων. Ακόμη παρατήρησε ότι η δημοτική αρχή έχει στο τεχνικό πρόγραμμα πολλά έργα με αυτεπιστασία, πράγμα που έκανε και ο ίδιος ως δήμαρχος, άλλα όπως είπε, προεκλογικά ο Γ. Παπαναστασίου έλεγε πως θα κάνει διαγωνισμούς για τα μικρά έργα.

Από την πλευρά του Δ. Τραπεζιώτης μιλώντας για το πως η Πολιτεία αθέτησε τις υποσχέσεις της προς την Αυτοδιοίκηση προωθώντας έναν πτωχευμένο Καλλικράτη και ανέφερε με νόημα ότι υπεύθυνες για αυτό είναι οι παρατάξεις που στήριξαν και από τις οποίες στηρίχτηκαν οι Μοσχολιός και Παπαναστασίου. Ακόμη αναφέρε πως οι σωρρηδόν εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ έγιναν με προχειρότητα και με παρατυπίες, πράγμα στο οποίο συμφώνησε και ο Γ. Παπαναστασίου. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ακυρώνει ένταλμα πληρωμής σχετικά με το αποχευτευτικό του πρώην δήμου Θεστιέων. Παρ΄ όλα αυτά όμως η παράταξή του ψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα για να προχωρήσουν τα έργα, όπως είπε, με τις παρατηρήσεις που θέλησε να καταγραφούν.

Για λογαριασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Δημήτρης Δήμας ανέφερε ότι τις διαπιστώσεις που κάνει τώρα η νέα δημοτική αρχή θα έπρεπε να τις αναφέρει και προεκλογικά στους πολίτες, για να μην έχουν -όπως είπε- αυταπάτες ότι με μια αλλαγή της δημοτικής αρχής θα υπάρξει βελτίωση στη ζωή και την καθημερινότητα των δημοτών. Ακόμη εξέφρασε τη διαφωνία του με τη λογική των έργων ΕΣΠΑ και ιδίως την επιλεξιμότητά τους, λέγοντας ότι προωθούν την ανταποδοτικότητα και τα ιδιωτικά συμφέροντα και αφήνουν απέξω βασικές ανάγκες, όπως η αντισεισμική προστασία, τα αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Για το Ανυπότακτο Αγρίνιο ο Στέλιος Μερμίγκης είπε πως το Τεχνικό Πρόγραμμα έχει ταξικό πρόσημο και στηλίτευσε και αυτός με τη σειρά του τη λογική των έργων ΕΣΠΑ που πριμοδοτούν έργα βιτρίνας, όπως ο ποδηλατόδρομος στον Άγιο Ιωάννη Ρηγανά. Το ΕΣΠΑ είναι ένας ιμάντας μεταφοράς κονδυλίων σε εργολαβικά συμφέροντα, είπε χαρακτηριστικά. Κατέληξε λέγοντας ότι παρακολουθούμε ένα διαγωνισμό έπαρσης για το ποιος μπορεί να αξιοποίηση καλύτερα τα κοινοτικά κονδύλια με αυτούς τους όρους, όμως η παράταξή του διαφωνεί με τους όρους αξιοποίησης των χρημάτων του ΕΣΠΑ.

Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος Αγρινίου απαντώντας στον Π. Μοσχολιό εξήγησε πως η νέα δημοτική αρχή δεν άλλαξε θέσεις σχετικά με την αυτεπιστασία, λέγοντας πως σε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα είναι μειωμένη κατά 300χιλιάδες ευρώ, ενώ επανέλαβε πως θα διεκδικήσει νέους πόρους από ανταγωνιστικά προγράμματα. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι στη συζήτηση με την ιδιότητα του προέδρου του τοπικού ΤΕΕ παρενέβη και ο Κ. Ρόκος επισημαίνοντας όρι οι ενστάσεις του ΤΕΕ σχετικά με τα πολλά χρήματα που δαπανόνται μέσω αυτεπιστασίας παραμένουν.