Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν τον “πρύτανη” του αστυνομικού ρεπορτάζ [HDvideo + pics]

«Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, όπως τα έζησα» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Πάνου Σόμπολου που παρουσιάστηκε με επιτυχία χθες στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας. Το βιβλίο αποτελείται από την εξιστόρηση 34 εγκλημάτων – ανθρωποκτονιών που ξεχώρισε ο πολύμπειρος ρεπόρτερ και “πρύτανης” του αστυνομικού ρεπορτάζ Πάνος Σόμπολος. Ο δημοσιογράφος, με καταγωγή από τον Αστακό (σημειωτέον πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στο Αγρίνιο), στην πολυετή πορεία του έχει συνδέσει το όνομά του με το αξιόπιστο αστυνομικό ρεπορτάζ και αποτέλεσε και αποτελεί πρότυπο όλους όσοι υπηρετούν τον Τύπο.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Στέφανος Αναγνώστου, Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, ο Νίκος Παπαγιαννόπουλος, τέως Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας και ο Κωστής Τσιακανίκας, Δημοσιογράφος και Διευθυντής Ειδήσεων του Star Channel, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Δημοσιογράφος – Λογοτέχνης Κωστής Τσιάκαλος. Όλοι τους Αιτωλοακαρνάνες στην καταγωγή. Ο Στέφανος Αναγνώστου ξεχώρισε μέσα από το βιβλίο του Π. Σόμπολου την προσπάθεια του συγγραφέα αυτό να έχει και διδακτικό χαρακτήρα, όπως το «δώσε τόπο στην οργή» που επαλαμβάνεται στο βιβλίο. Ο τέως Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Νίκος Παπαγιαννόπουλος στάθηκε στο ήθος του ρεπόρτερ και τη “μπέσα” που πάντα τον διέκρινε. Από την πλευρά του ο Κωστής Τσιακανίκας υπογράμμισε μεταξύ άλλων την γλαφυρή γραφή του Πάνου Σόμπολου, που “κρατάει” τον αναγνώστη.

Κατά την παρουσίαση το λόγο έλαβε και ο Πάνος Σόμπολος αναφέρθηκε στα 34 εγκλήματα (μεταξύ των οποίων και το πενταπλό φονικό στα Καλύβια Αγρινίου) που συγκλόνισαν την Ελλάδα και αποτελούν το θέμα του βιβλίου, όπως τα έζησε ο ίδιος.
«Τα γεγονότα που περιγράφω στο βιβλίο είναι 100% αυθεντικά. Είναι βέβαια πολύ τραγικά, αλλά προσπαθώ, έστω και μέσα από τέτοια δραματικά γεγονότα, να περνάω πάντα ένα θετικό μήνυμα στο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε και πρόσθεσε με νόημα “αν κάποιοι έκαναν το κορόιδο, ίσως να ήταν σήμερα στη ζωή και αν κάποιοι έδιναν τόπο στην οργή, ίσως να μην ήταν σήμερα στη φυλακή”. Ο Π. Σόμπολος είπε ότι αφιερώνει το βιβλίο στους νεότερους συναδέλφους του, με την προτροπή να κάνουν ρεπορτάζ πάντα στον τόπο των γεγονότων και όχι από το γραφείο και το τηλέφωνο και να εστιάζουν στη διασταύρωση των πληροφοριών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης και ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ανδρεας Αποστολόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας Γιάννης Ματσούκας, εκπρόσωποι της εκκλησίας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Ρόκος και πολύς κόσμος.