Ανάπτυξη χωρίς δικαιοσύνη

Toυ Δημήτρη Παπαδάκη
Τα μάθατε τα νέα; Ήρθε η ανάπτυξη! Ο Πρωθυπουργός, λέγε με Αντώνη Κομανέτση, μας ανακοίνωσε ότι γιαα πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια ύφεσης η Ελλάδα μπαίνει και επίσημα σε ρυθμούς ανάπτυξης καθώς η οικονομία «έτρεξε» με ρυθμούς 1.7%. Αυτό το 1,7% το έβγαλε η ΕΛΣΤΑΤ, η ΕΛΣΤΑΤ του Γεωργίου που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος του το 2009 στο περιβόητο πια “φούσκωμα” του ελλείμματος. Η ΕΛΣΤΑΤ που επί Καραμανλή έδινε μονοψήφιο αριθμό στο ποσοστό του ελλείμματος.

Και τι ανάπτυξη είναι αυτή; Με την ανεργία στο 25-26% (επισήμως, γιατί ανεπισήμως…) και με μόνο το 11,46% των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ λαμβάνει επίδομα ανεργίας, ενώ παράλληλα το επίδομα των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους λαμβάνουν ελάχιστοι σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των ανέργων που παραμένουν σε αυτό το καθεστώς πάνω από ένα χρόνο. Ανάπτυξη, με την ίδια την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει πως ο Γενικός ∆είκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Σεπτεμβρίου 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ∆είκτη του Σεπτεμβρίου 2013, παρουσίασε μείωση κατά 5,1%. Ανάπτυξη σε μια χώρα που καταγράφονται 2,7 εκατ. συνταξιούχοι περίπου, μόλις 3,5 εκατ. εργαζόμενοι και 1,2 με 1,3 εκατ. άνεργοι, δηλαδή ανάπτυξη την ώρα που 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να κρατήσουν όρθια μια χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η ανάπτυξη βέβαια είναι για τις Τράπεζες, για τους λαθρέμπορους καυσίμων, για χρεοκοπημένα κόμματα των θαλασσοδανείων, για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους “στο Κόκκινο”, για το ΚΚΕ που πούλησε τον 902 για να κάνει τώρα εκπομπή ο Μένιος ο Φουρθιώτης, το τρελό αγόρι, για τον μερακλή τον Καρατζαφέρη με offshore και τις μίζες.

Μπορεί κάποια στιγμή η λογιστική ανάπτυξη να περάσει και στην πραγματική οικονομία, όμως ανάπτυξη χωρίς δικαιοσύνη, δεν λέει τίποτα. Ανάπτυξη είχαμε και τις εποχές της Ολυμπιάδας και τις εποχές του Ανδρέα, όμως η ανάπτυξη πήγαινε στις τσέπες των επιτήδειων. Δικαιοσύνη λείπει!