Βασίλης Κατσικιώτης : Αφιέρωμα στον Αγρινιώτη που διαπρέπει στις ΗΠΑ

Ένας από τους Αγρινιώτες που διαπρέπει στις ΗΠΑ ο Δρ. Βασίλης Κατσικιώτης, είναι το Πρόσωπο του “Περιοδικού” του “Εθνικού Κήρυκα”. Ο Β. Κατσικιώτης γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Αφού σπούδασε Μαθηματικός στην Πάτρα και δίδαξε στο τότε νεοσυσταθέν Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αγρινίου ως επιστημονικός συνεργάτης Στατιστικής και Οικονομικών, έφυγε με πλήρη υποτροφία στο Μίτσιγκαν και το ομώνυμο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο. Εκλέχτηκε Καθηγητής Βιοστατιστικής στο George Washington University, για να συνεχίσει από Πρόεδρος επιτροπών ανταγωνισμού, επιχειρηματικών και ακαδημαϊκών οργανισμών, έως οικονομικός αναλυτής πραγματικών οικονομικών κολοσσών.

Αναδημοσίευση από τον “Εθνικό Κήρυκα”

Δρ. Βασίλης Κατσικιώτης – συνιδρυτής και Διευθύνων
Σύμβουλος της «Astarte Capital» που επενδύει στην Ελλάδα

Του Δημήτρη Τσάκα

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Κύπρο έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς ομογενείς μεταξύ των οποίων και ο Δρ. Βασίλης Κατσικιώτης να εκφράσουν με παρρησία τις απόψεις τους για την άνευ προηγουμένου -στα μεταπολεμικά χρονικά- οικονομική και ταυτόχρονα κοινωνική και πολιτική κρίση και τις συνέπειες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι κατά καιρούς ομιλίες του Δρ. Κατσικιώτη σε Συμπόσια με ηγετικά στελέχη της Ομογένειας και επενδυτικά φόρουμ στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και σε συνέδρια και εκδηλώσεις στην Ελλάδα -ακόμα και στην ιδιαίτερή του πατρίδα, το Αγρίνιο- είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον του «Εθνικού Κήρυκα» και άλλων Μέσων Ενημέρωσης και ανέδειξαν τις οικονομικές του γνώσεις και διανοητικές ικανότητες και ένα όραμα για την Ελλάδα της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, της ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ και της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Με άλλα λόγια, μιας Ελλάδας άξιας κληρονόμου τής Ιστορίας της. Πρόκειται άλλωστε για τις ίδιες ικανότητες που κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών είχαν διακρίνει και επι- βραβεύσει η Merrill Lynch και αργότερα η Bank of America – Merrill Lynch, η Dresdner Bank -δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας- η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία των ΗΠΑ, Metlife και η Genworth Financial, καθώς και πλήθος άλλων χρηματοοικονομικών κολοσσών, πελάτες και συνεπενδυτές του στην «Windjammer Way Advisors». Την περίοδο που ο τότε πρωθυ- πουργός της Ελλάδας Γεώργιος Παπανδρέου άρχισε να διαπραγματεύεται τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που οδήγησαν στην υπογραφή του Μνημονίου με την τρόικα, ο Δρ. Βασίλης Κατσικιώτης έστελνε επιστολή στον Ελληνα Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Οικονομικών κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και συνάμα υποδείκνυε προτάσεις και λύσεις για τα χρόνια προβλήματα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.

ΚατσικιώτηςΤον Φεβρουάριο του 2011 ίδρυσε την εταιρεία «Windjammer Way AdvisorsLLC» με έδρα το Μανχάταν, η οποία ειδικεύεται στην ανεξάρτητη έρευνα της αγοράς, σε θέματα στρα- τηγικών επενδύσεων και διαχείρισης κινδύνου εταιρειών, επενδυτών και θεσμικών χαρτοφυλακίων, καθώς και κρατικών ασφαλιστικών και όχι μόνον ταμείων. Ομως, αυτή ήταν μόνο η αρχή.
Συμβουλευτική λειτουργία χωρίς επενδυτικές πράξεις και ανάληψηρίσκου τη χαρακτήρισε «εκκλησιά χωρίς παπά». Το ανήσυχο πνεύμα και η αγάπη για τη γενέτειρα τον ώθησε να αναζητήσει επενδυτές στην Ελλάδα και η ανταπόκριση φίλων και πελατών του, μεταξύ των οποίων και ομογενών, του έδωσε τη δυνατότητα να εμπνεύσει και άλλους και να ιδρύσουν από κοινού την «Astarte Capital Management», η οποία την Τετάρτη διοργάνωσε μια σημαντική εκδήλωση-εκκίνηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα διοργανώσει σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με την επωνυμία: «Greece – Investment Opportunities in the Current Economic Through». Μία δεύτερη εκδήλωση θα διοργανωθεί την επόμενη εβδομάδα στο Μανχάταν και έχει ως στόχο την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα και του στρατηγικού ρόλου που έχει αναλάβει η «Astarte Capital Management» για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» λαμβάνοντας υπόψη την ακαδημαϊκή καριέρα του Δρα Βασίλη Κατσικιώτη, την ερευνητική του προσφορά στη Βιοστατιστική, Επιδημιολογία και Ιατρική Ερευνα, καθώς επίσης στον τραπεζικό-επενδυτικό και τομέα διαχείρισης ρίσκου στην Ευρώπη, ΗΠΑ και τις Αναδυόμενες Αγορές και κυρίως στην έμπρακτη αγάπη του για την Ελλάδα, αποφάσισε να τον τιμήσει αναδεικνύοντάς τον ως το Πρόσωπο του «Περιοδικού».

Η συνέντευξη
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της «Windjammer Way Advisors LLC» τα οποία στεγάζονται στον 30ό όροφο του πρώτου πύργου του Παγκοσμίου Οικονομικού Κέντρου της Νέας Υόρκης (One World Financial Center), επί της Οδού Λίμπερτι, ακριβώς στην ίδια οδό όπου θα ανοικοδομηθεί ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Ο Αγιος Νικόλαος ως γνωστόν καταστράφηκε ολοσχερώς την αποφράδα ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και είναι το τελευταίο έργο που θεμελιώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2014.

Ο έλεγχος που για λόγους ασφαλείας γίνεται σε όλους τους ουρα-νοξύστες του Μανχάταν ήταν ακόμη πιο αυστηρός από τον έλεγχο στον οποίο υποβάλλεται κανείς για να εισέλθει στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης, είτε και στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Τα γραφεία της «Windjammer Way Advisors LLC» διαφέρουν από τα γραφεία άλλων εταιρειών και οργανισμών του Μανχάταν, διότι παρέχουν τη δυνατότητα στον ομογενή, στους συνεργάτες τους και στους επισκέπτες να αντικρύσουν το Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης και να δουν την πρόοδο των εργασιών για την ανοικοδόμηση του Παγκοσμίου Εμπορικού Κέντρου, το άγαλμα της Ελευθερίας, το νησί του Ελις Αϊλαντ, στο οποίο τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα συνωστίζονταν οι μετανάστες μεταξύ των οποίων και οι Ελληνες και όπου σήμερα υπάρχει εκεί και το ομώνυμο Μουσείο Μετανάστευσης. Την ώρα της επισκέψεώς μας πάνω από το Στάτεν Αϊλαντ φάνηκαν τα πρώτα απειλητικά σύννεφα, τα οποία προμηνούσαν την καταιγίδα και χαριτολογώντας ο κ. Κατσικιώτης επεσήμανε: «Οταν βρίσκεσαι τόσο ψηλά δεν χρειάζεσαι τους μετεωρολόγους να σε προειδοποιήσουν για την καταιγίδα. Οι αστραπές και οι βροντές σε συνδυασμό με την ταχύτητα του ανέμου μιλούν από μόνα τους και προμηνύουν την έλευση της μπόρας».

Μεγάλη τιμή
«Ευχαριστώ τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ και ειδικά τον εκδότη του κύριο Αντώνη Η. Διαματάρη και τους συνεργάτες του για την απόφασή τους να με τιμήσουν αναδεικνύοντάς με ως Πρόσωπο του ‘Περιοδικού’. Είμαι και εγώ ένας μετανάστης όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες που ήρθαν σ’ αυτή τη φιλόξενη χώρα με όνειρα και οράματα για την ζωή. Είμαι κι εγώ ένας από αυτούς που έβλεπαν και συνεχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα με τα μάτια της καρδιάς. Σήμερα περισσότερο από ποτέ την βλέπουμε με τα μάτια της καρδιάς και προσπαθούμε ο κάθε ένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του να βοηθήσει την πατρίδα μας», επεσήμανε ο Δρ. Κατσικιώτης. «Είμαι και εγώ ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα που έχει η γενέτειρά μας και το οποίο αποδεικνύει ότι το πιο αξιόλογο και το πιο σπουδαίο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας είναι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν τις βάσεις της ελληνικής παιδείας και οι οποίοι διαπρέπουν στις επιστήμες, το Engineering, τα Μαθηματικά, τη Χημεία, τη Βιολογία και την Ιατρική, στην Αρχιτεκτονική, τις Καλές Τέχνες και στην έρευνα γενικότερα. Είμαι ένας από τους χιλιάδες που κατάφεραν να περάσουν τον Ατλαντικό για να σπουδάσουν στα καλύτερα πανεπιστήμια, να αποκτήσουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα και να διδάξουν στα καλύτερα πανεπιστήμια», τόνισε ο κ. Κατσικιώτης, ο οποίος το 1995 εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής της Στατιστικής και Βιοστατικής του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Αν και είχε επαγγελματική «ασφάλεια» και η ακαδημαϊκή του καριέρα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, τον κέρδισε η οικονομία και οι χρηματαγορές στη Wall Street και στο City του Λονδίνου διότι όπως λέει συχνά, κατάφερε να μεταφέρει με επιτυχία τα στατιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούσε για την έρευνά του στην Ιατρική, να τα προσαρμόσει στις εφαρμογές διαχείρισης ρίσκου και να δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικούς ομίλους να προβλέψουν και να διαχειριστούν τον κίνδυνο και συνάμα να υιοθετήσουν και εφαρμόσουννέες στρατηγικές επενδύσεων. Ερωτηθείς για την πορεία της εταιρείας «Windjammer Way Advisors LLC» είπε ότι μέχρι στιγμής ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες του. Στον μακρύ κατάλογο των πελατών του περιλαμβάνονται η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, μερικά από τα μεγαλύτερα Hedge Funds του κόσμου, πολλά ταμεία της Ευρώπης και της Αυστραλίας, καθώς και Private Equity Funds και επενδυτικοί όμιλοι από τη Ρωσία και άλλες χώρες του κόσμου. Δεδομένου ότι οι πελάτες προέρχονται από διαφορετικές χώρες του κόσμου και με διαφορά ώρας με τη Νέα Υόρκη οι συνεργάτες του κ. Κατσικιώτη βρίσκονται στο γραφείο την ώρα που λειτουργούν τα Χρηματιστήρια Αξιών του Τόκιο του Πεκίνου, της Ευρώπης και άλλων χωρών στις οποίες επενδύουν είτε εδρεύουν οι πελάτες του. «Ολοι οι πελάτες της ‘Windjammer Way Advisors LLC’ εμπιστεύονται εμένα και τους συνεργάτες μου, διότι εδώ βρήκαν αξιόπιστους συμβούλους για τη διαχείριση ρίσκου των χαρτοφυλακίων τους», διευκρίνισε.

«Astarte Capital Management»
Η «Astarte Capital Management» είναι νεοσύστατο αμιγώς ελληνικό και ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο. Εξάλλου, η επωνυμία του Ταμείου δεν είναι τυχαία και μιλάει από μόνη της. «Η Αστάρτη ήταν σημαντική θεά των Φοινίκων, που λατρεύτηκε στην Τύρο και στη Σιδώνα, απ’ όπου την πήραν και οι Κύπριοι. Ηταν θεά της γονιμότητας, της δημιουργίας, της καλαισθησίας και της γυναικείας χάρης», εξήγησε. Η «Astarte Capital Management» ξεκινά τη δράση της στην Ελλάδα με ένα κεφάλαιο των διακοσίων πενήντα εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία προορίζονται για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο την εξυγίανσή τους και σε άλλους τομείς με στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των εξαγωγών. Οσον αφορά την αγορά ακινήτων, ο κ. Κατσικιώτης υπογράμμισε ότι στοχεύουν στην ανέγερση πολυτελών μονάδων ατομικών κατοικιών (luxury villas and private estates) και αγορά υπαρχόντων κτιριακών συγκροτημάτων σε διάφορες περιο- χές της Ελλάδας και ευελπιστούν ότι θα συμβάλλουν στη δημιουργία της ελληνικής ριβιέρας. Παράλληλα, θα επενδύσουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, είτε ταλανίζονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα προετοιμάσουν σχέδιο εξυ- γίανσης των εταιρειών που είναι υπερχρεωμένες, θα αναλάβουν τη στελέχωσή τους με ικανά διευθυντικά στελέχη που είναι σε θέση να καταστήσουν τις εταιρείες αξιόμαχες, ικανές να αντέξουν τον ανταγωνισμό και να αναπτυχθούν δυναμικά στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά. «Εχουμε φιλόδοξα σχέδια και θα συμβάλλουμε άμεσα στην αύξηση της απασχόλησης», συμπλήρωσε ο κ. Κατσικιώτης.

Ερωτηθείς πώς θα πετύχουν αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, ανέφερε ότι βασική προϋπόθεση για τις εταιρείες είναι να παράγουν και να εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα αρκεστούν μόνο στην παροχή των λειτουργικών πόρων απλά για την επιβίωση των επιχειρήσεων, αλλά θα τις βοηθήσουν με εξειδικευμένο προσωπικό και επιχειρηματικό σχέδιο για την κατοχύρωση κατατεθέντων σημάτων και αδειών ευρεσιτεχνίας από το United States Patent and Trademark Office. Ακόμη, θα τους δώσουν τη δυ- νατότητα να ξεφύγουν από το στενό οικογενειακό περιβάλλον και να επιδιώξουν την εξωστρέφεια. «Η χώρα μας είναι μια χώρα έντεκα εκατομμυρίων καταναλωτών. Αρα δεν μπορεί μια παραγωγική εταιρεία να αρκεστεί μόνο με την κάλυψη των αναγκών του εν λόγω καταναλωτικού κοινού. Οι εταιρείες που θα δεχτούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης που θα εκπονήσει η ‘Astarte Capital Management’ πρέπει να αντέξουν στον ανταγωνισμό. Εμείς με τις προσβάσεις που έχουμε στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα θα τις βοηθήσουμε για την προώθηση των προϊόντων τους στην ομογενειακή και ευρύτερη αμερικανική αγορά, καθώς επίσης και στη στελέχωση με κατάλληλα στελέχη που γνωρίζουν τις απαιτήσεις της αμερικανικής αγοράς και θα συμβάλλουν στην αλλαγή της νοοτροπίας των συμπατριωτών μας στην Ελλάδα σχετικά με το επιχειρείν», τόνισε. Εξάλλου, σημείωσε ότι στο πρόγραμμα εξυγίανσης των επιχειρήσεων στην πρώτη φάση υπολογίζουν να συμπεριλάβουν 10-15 εταιρείες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ερωτηθείς για το κεφάλαιο με το οποίο ξεκινά τη λειτουργία της η «Astarte Capital Management» επεσήμανε ότι ανέρχεται στα διακόσια πενήντα εκατομμύρια δολάρια και ότι τα κεφάλαια που επενδύουν οι επενδυτές θα είναι δεσμευμένα για μια δεκαετία με ετήσια απόδοση 8-11%. Οι επενδυτές θα λάβουν την απόδοση των κεφαλαίων τους από το τέταρτο έτος και μετά. Η «Astarte Capital Management» θα αναζητήσει και άλλους επενδυτές με μίνιμουμ εισφοράς $250.000 και θεσμικούς επενδυτές με μίνιμουμ $2,5 εκατομμύρια. «Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο θα πετύχει διότι οι τομείς που θα επενδύσουμε δεν έχουν σχέση και δεν εξαρτώνται από τη γρα- φειοκρατία. Η στελέχωση των εταιρειών με ικανά στελέχη θα συμβάλει τα μέγιστα στην αλλαγή νοοτροπίας και του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν σήμερα οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Κατσικιώτης. Η κρίση στη γενέτειρα Ο Δρ. Κατσικιώτης το 2010 προέβλεψε το «κούρεμα» του χρέους και είχε τονίσει δημόσια και με παρρησία ότι ήταν θέμα εβδομάδων το «κούρεμα» του χρέους στη γενέτειρα και οι μετέπειτα εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις του. «Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε και όπου κι αν βρεθούμε ενδιαφερόμαστε να προοδεύει η ίδια και να ευημερεί ο λαός της. Παρά ταύτα η κατάσταση ήταν και παραμένει δύσκολη, διότι η χώρα μας για πάρα πολλά χρόνια πάσχει από κακοδιαχείριση. Δεν υπάρχει αξιοκρατία και είχε καταντήσει χώρα των ημετέρων», είπε, υπενθυμίζοντας ότι το κόστος της οικονομικής κρίσης το έχουν επωμιστεί οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση, επεσήμανε ότι «μπορεί κάποια νούμερα να έχουν βελτιωθεί, μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για πλεόνασμα και να προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα της εξόδου από το μνημόνιο», αλλά η καθημερινότητα για τον μέσο πολίτη παραμένει η ίδια. «Η ανεργία καλπάζει, οι νέοι άνθρωποι φεύγουν για το εξωτερικό κατά χιλιάδες και εύλογα τίθεται το ερώτημα πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς τους νέους ανθρώπους και χωρίς κεφάλαια για να στηρίξεις την πραγματική οικονομία», τόνισε, για να συμπληρώσει ότι ο πολιτικός κόσμος δεν διδάχτηκε από τις αιματηρές θυσίες του λαού των τεσσάρων τελευταίων ετών. Τόνισε επίσης ότι ο λαός και οι ηγέτες στην Ελλάδα επιθυμούν μια ώρα νωρίτερα να απαλλαγούν από τα μνημόνια για να ανακτήσει και πάλι η χώρα την εθνική της κυριαρχία, διότι όσο υπάρχουν τα μνη- μόνια η κυβέρνηση απολογείται στους δανειστές της και όχι στον λαό που την εξέλεξε. Διεμήνυσε δε ότι η προσπάθεια εξόδου από το μνημόνιο δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτά που έχουν κατακτηθεί με τις θυσίες του λαού και όλοι είναι υποχρεωμένοι να στοχεύουν στην αποφυγή ελλειμματικών προϋπολογισμών στο μέλλον.

Δρ. Βασίλης Κατσικιώτης
Ο Βασίλης Κατσικιώτης γεννήθηκε στο Αγρίνιο και παρακολούθησε τα μαθήματα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κωνσταντίνου και το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου. Το Φθι-νόπωρο του 1976 η οικογένεια Κατσικιώτη μετακόμισε στην Αθήνα και ο Βασίλης αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Αρρένων Ζωγράφου τον Ιούνιο του 1979. Στις εισαγωγικές εξετάσεις του ίδιου χρόνου περνάει4ος στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών λαμβάνοντας μάλιστα υποτροφία από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Τον Ιούνιο του 1984 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πατρών με Πτυχίο Μαθηματικών. Το Σεπτέμβριο του 1986 επιστρέφει στο Αγρίνιο ως Επιστημονικός Συνεργάτης Στατιστικής και Μαθηματικών στο νεοσυσταθέν Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα στο Αγρίνιο όπου και διδάσκει για τρία συνεχή χρόνια.

Τον Αύγουστο του 1988 συνεχίζει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις ΗΠΑ με υποτροφία από το Πολιτειακό Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Τον Ιούνιο του 1995 αναγορεύεται Διδάκτωρ Στατιστικής και Πιθανοτήτων από το Πολιτειακό Πανε- πιστημίου του Μίσιγκαν και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εκλέγεται Επίκουρος Καθηγητής Στατιστικής και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο George Washington University στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον. Τον Μάιο του 1999 αναλαμβάνει Αντιπρόεδρος της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας Dresdner Bank υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών Ερευνών και Στρατηγικής (Global Fixed Income Strategy and Research). Τον Σεπτέμβριο του 2002 αναλαμβάνει το Τμήμα Στρατηγικών Επενδύσεων και Παραγώγων τηςMetLife, της μεγαλύτερης εταιρείας Ασφαλειών Ζωής στις ΗΠΑ ενώ το 2005 τίθεται επικεφαλής των Επενδύσεων Καινοτομίας για την εταιρεία General Electric και του ομίλου θυγατρικών εταιρειών Ασφαλίσεων Genworth Financial. Από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011 και κατά την οικονομική κρίση του 2008,  υπηρετεί ως Εκτελεστικός Διευθυντής (Managing Director) της Merrill Lynch υπεύθυνος των συναλλαγών ομολόγων. Από τον Φεβρουάριο του 2011 είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Windjammer Way Advisors». Ο κ. Κατσικιώτης είναι τακτικός ομιλητής σε επενδυτικά, επιχειρη- ματικά και ακαδημαϊκά συνέδρια. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε περισσότερα από 20 επιστημονικά περιοδικά Στατιστικής, Βιοστατιστικής, Ιατρικής, Επιδημιολογίας και Οικονομικών.