Πρόταση για διαδημοτική συνεργασία για το νερό [HDvideo]

Με το θέμα το ιδιωτικοποιήσεων να είναι πάντα επίκαιρο και να περιλαμβάνει τη συζήτηση για τα δημόσια αγαθά, όπως το νερό, το μέλλον των ΔΕΥΑ της χώρας μοιάζει αβέβαιο από τη στιγμή που λίγες από αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν βιώσιμες. Ειδικότερα όσον αφορά την περιοχή του Αγρινίου το επόμενο διάστημα ο δήμος Αγρινίου θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον της ΔΕΥΑ. Συγκεκριμένα θα κληθεί να επιλέξει αν απορροφηθεί από το δήμο Αγρινίου ή αν θα παραμείνει και θα επεκταθεί και στους πρώη καποδιστριακούς δήμους που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο 29/11 η δημοτική παράταξη “Ανατροπή Τώρα” σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού ο καθγητής Υδατικών Πόρων και Υγρών Αποβλώτων Χρήστος Ακράτος κατέθεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη σχετικά με τις προοπτικές των 214 εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης που λειτουργούν στη χώρα. Ο κ. Ακράτος παρατήρησε αρχικά ότι κατά πάγια τακτική πολλών δήμων στην Ελλάδα οι ΔΕΥΑ είχαν μια αθρόα εισροή προσωπικού, καθώς επίσης ότι λίγες είναι η ΔΕΥΑ που εξυπηρετούν μεγάλα αστικά κέντρα, όπως αυτή του Αγρινίου, ενώ οι περισσότερες εξυπηρετούν μικρές πόλεις με μεγάλη διασπορά των οικισμών, πράγμα που δημιουργεί μεγάλα κόστη. Σημειωτέον ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και στην ΔΕΥΑ Αγρινίου στη περίπτωση που ενσωματώσει όλους τους πρώην δήμους.

Ο κ. Άκρατος τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να προχωρήσει το μοντέλο των διαδημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα μπορέσουν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να προσφέρουν καλό επίπεδο υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. “Είναι πάρα πολύ δύσκολο για δημοτικές επιχείρησεις σε μικρούς δήμους, όπως ο δήμος Ακτίου-Βόνιτσας ή ο δήμος Αμφιλοχίας, να στελεχωθούν από τα κατάλληλο προσωπικό και να λειτουργήσουν με ασφάλεια εγκαταστάσεις επεξεργασίας πόσιμου νερού και εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Ταυτόχρονα είναι “τρελό” να μην εκμεταλλευτείς την ΔΕΥΑ Αγρινίου που βρίσκεται στα 50χλμ για να σου παρέχει την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσεις. Φανταστείτε στην Αιτωλοακαρνανία μια ή δυο τέτοιες επιχειρήσεις” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ακράτος και έσπευσε να απαντήσει στο ερώτημα πως μια επιχείρηση θα μπορούσε να διαχειριστεί έναν τόσο μεγάλο γεωγραφικά χώρο λέγοντας ότι “σε επίπεδο διαχείρισης υποδομών καμία μονάδα επεξεργασίας δεν απασχολεί επί τόπου προσωπικό, ο αρμόδιος μηχανικός έχει στον υπολογιστή του γραφείου του όλα τα δεδομένα της μονάδας σε πραγματικό χρόνο”.

Δείτε στο βίντεο της webtv του myagrinio.gr αναλυτικά την ομιλία του Χρ. Ακράτου