Στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Με πλειοψηφία 4 έναντι 1 ψήφου (η μειοψηφία όμως του αρεοπαγίτη – εισηγητή της υπόθεσης Κοσμίδη έχει ιδιαίτερη σημασία) το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα την παραπομπή του πρώην υπουργού για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου. Οι κατηγορίες αυτές φέρνουν τον πρώην υπουργό αντιμέτωπο ακόμη και με τα ισόβια. Απαλλακτικό για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ήταν το βούλευμα του Αρείου Πάγου για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, ενώ απαλλάχθηκαν οι τρεις συγγενείς του για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.

Σύμφωνα δε με το σκεπτικό των δικαστών: «Από το υπάρχον αποδεικτικό υλικό, σύμφωνα με την κρίση της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου, προκύπτει ότι το πρόσωπο, που επέφερε τη νόθευση, είναι ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, με την ενέργειά του, αφ’ ενός απέβλεπε στην αποφυγή βλάβης της πολιτικής του εικόνας, ως Υπουργού Οικονομικών, η οποία θα μπορούσε να επέλθει με την αποκάλυψη ότι συγγενείς του αναφέρονταν ως δικαιούχοι λογαριασμών στη «λίστα Falciani» και αφ’ ετέρου επιδίωκε την εξυπηρέτηση των εν λόγω συγγενών του, με την αποτροπή φορολογικού
ελέγχου εις βάρος τους».

Οι δικαστές εκτιμούν πως ο πρώην υπουργός για πολιτικούς λόγους επέλεξε να απαλείψει τα ονόματα των συγγενών του, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν εκείνοι. Το δικαστικό συμβούλιο δεν έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς Παπακωνσταντίνου πως δεν ευθύνεται αυτός για τη νόθευση και είναι θύμα σκευωρίας και κάνει λόγο για απίθανες συμπτώσεις που δεν πείθουν.
α) να μην ενθυμείται ο κατηγορούμενος σε ποιον υπάλληλο του γραφείου του παρέδωσε τον απολεσθέντα ψηφιακό δίσκο
β) κανένας υπάλληλος του γραφείου του κατηγορουμένου να μην ενθυμείται οτιδήποτε για την τύχη του εν λόγω CD
γ) ένα άλλο πρόσωπο να σκέφτηκε και να υλοποίησε το εγκληματικό σχέδιο για να τον εκθέσει.

Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι και η διαφωνία της μειοψηφίας και το σκεπτικό της. Ο εισηγητής στο δικαστικό συμβούλιο, αρεοπαγίτης Χριστόφορος Κοσμίδης ήταν εκείνος που μειοψήφησε προτείνοντας να μην παραπεμφθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου. “Οι υπάρχουσες ενδείξεις, οι οποίες πιθανολογούν ένα ενδεχόμενο, το οποίο προκύπτει ως συμπέρασμα συλλογισμού αλλά δεν φαίνεται εφικτό να ενισχυθούν στο ακροατήριο”. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο απάλλαξε πάντως τον κ. Παπακωνσταντίνου από την κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος αλλά και τους τρεις συγγενείς του τα ονόματα των οποίων φέρεται ότι διέγραψε από τη λίστα Lagarde, με καταθέσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Το δικαστικό Συμβούλιο έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν προέκυψε ότι οι συγγενείς του πρώην υπουργού διέπραξαν το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις του. Όπως αναφέρεται στο βούλευμα «ουδόλως προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου τέλεσε τα ως άνω αδικήματα όχι με δική του πρωτοβουλία, αλλά παρακινούμενος από τους συγκατηγορουμένους του». Σύμφωνα πάντως με τους ανώτατους δικαστές, σκοπός της ενέργειας του πρώην υπουργού δεν ήταν ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους σε όλους τους καταθέτες στην τράπεζα ΗSBC αλλά μόνο στους συγγενείς του. Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί για καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ και υποχρεωτική εμφάνιση μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

πηγή : efsyn.gr