Οι δεσμεύσεις Τσίπρα για την Αιτωλοακαρνανία

Στην αποψινή του ομιλία στο Αγρίνιο ο Αλ. Τσίπρας, ως είθισται για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, έκανε και μια ειδική αναφορά στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Αιτωλοακαρνανία.

Αναλυτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε :

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει την περιφερειακή πολιτική για τη Δυτική Ελλάδα στην πολιτική της για τον πρωτογενή τομέα.Και αυτό γιατί ο αγροτικός τομέας της περιοχής έχει μεγάλο ειδικό βάρος στη συνολική οικονομική δραστηριότητα.
* Δεσμευόμαστε ότι τα τρία μεγάλα φράγματα της Αιτωλοακαρνανίας: των Κρεμαστών, του Καστρακίου και του Στράτου, θα παραμείνουν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, όχι στο ΤΑΙΠΕΔ.
* Δεσμευόμαστε ότι ο υπό διάλυση Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Αχελώου, θα ανασυγκροτηθεί και θα επαναλειτουργήσει.
* Δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε ζωή στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού.
Θα φροντίσουμε για τη συνεχή ανανέωση του νερού από τον πατραϊκό κόλπο, ώστε το απαραίτητο οξυγόνο να συμβάλει καθοριστικά στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της ιχθυοκαλλιέργειας.
Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τα φυτοφάρμακα που εισέρχονται στη λιμνοθάλασσα.
* Αξιοποιούμε την ιχθυόσκαλα ώστε να αναβαθμιστεί η εμπορική αξία των αλιευμάτων και να λειτουργήσει ως βάση δραστηριοτήτων για το ψάρι, όπως, για παράδειγμα, τυποποίηση και εξαγωγές.
* Αξιοποιούμε το λιμάνι στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή (ΝΑΒΙΠΕ) στο Πλατυγιάλι του Αστακού.
Μαζί με το λιμάνι της Πάτρας μπορούν να αποτελέσουν τις πύλες του διαμετακομιστικού εμπορίου προς της δυτική Ευρώπη.
Με τον τρόπο αυτό, στηρίζουμε το πρόγραμμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Δυτικής Ελλάδας στη μετακίνηση των αγροτικών προϊόντων.