Συναγερμός στην Αιτωλοακαρνανία για τον μελιταίο πυρετό – Μειώνονται δραματικά οι εμβολιασμοί

Θερίζει ο μελιταίος πυρετός
Η βρουκέλλωση-μελιταίος πυρετός θεωρείται ως η σημαντικότερη ζωοανθρωπονόσος με παγκόσμια εξάπλωση. Ετησίως τα νέα κρούσματα στον άνθρωπο σε όλο τον κόσμο υπολογίζονται σε περισσότερα από 500.000. Στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, καταγράφονται ετησίως δεκάδες κρούσματα σε ανθρώπους. Και πίσω από κάθε κρούσμα σε άνθρωπο κρύβονται δεκάδες ή και εκατοντάδες κρούσματα σε αιγοπρόβατα.

Το ενδεχόμενο δε να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων και των ζώων που θα προσβληθούν φέτος προβάλει εφιαλτικά, με όσες συνέπειες μπορεί αυτό να επιφέρει, καθώς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αρμοδίων υπηρεσιών, οι εμβολιασμοί που θα γίνουν θα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πέρυσι, για το σύνολο των 11.732 εκτροφών στην Αιτωλοακαρνανία, έγιναν εμβολιασμοί σε 2.096 εκτροφές, ήτοι σε 96.717 ζώα.

Φέτος, οι εμβολιασμοί θα περιοριστούν σε μόλις 30.000 ζώα, γεγονός που δημιουργεί την εκ των πραγμάτων εύλογη ανησυχία για την πιθανή έκρηξη των κρουσμάτων μελιταίου πυρετού-βρουκέλλωσης.Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο κ. Νικολόπουλος, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και οι παραγωγοί οι εκτροφές των οποίων δεν έχουν κάνει εμβόλιο να αποκλείονται απ’ την παραλαβή γάλακτος.

Σημειώνουμε ότι το πρόβλημα είναι σε γνώση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), το οποίο και οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Σύμφωνα με το ΚΕΛΠΝΟ, η πηγή μόλυνσης, αλλά και η αποθήκη του παθογόνου παράγοντα της νόσου είναι αποκλειστικά τα ζώα, από τα οποία και μεταδίδεται στον άνθρωπο είτε με άμεση επαφή με τα εκκρίματά τους ή τα παράγωγά τους (κρέας, γάλα) ή με κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων τους (γαλακτοκομικά προϊόντα) ή με την εισπνοή μολυσμένων σωματιδίων.

www.e-ea.gr