Πρωθυπουργοί όμηροι

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Τελικά η πολιτική ιστορία μιας χώρας, είναι μάλλον η ιστορία των εσωκομματικών συσχετισμών. Ο Καραμανλής, παρά τις ευθύνες του για τη χρεοκοπία του 2010 και την επανίδρυση του κράτους που δεν τόλμησε ποτέ να κάνει, ήταν αναμφισβήτητα ένας όμηρος πρωθυπουργός. Το ίδιο φαίνεται ότι είναι από τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Καραμανλής εθεωρείτο ο απόλυτος άρχων στην ΝΔ, όμως μόνο τέτοιος δεν ήταν. Ο Καραμανλής όταν έχασε τις εκλογές του 2000 κατάφερε να μείνει στην αρχηγία της ΝΔ και στη συνέχεια να εκλεγεί πρωθυπουργός, επειδή άφησε τους δελφίνους να έχουν από ένα κόμμα ή μια δική τους ομάδα μέσα στη ΝΔ. Η Ντόρα και το Μητσοτάκεϊκο κόμμα από μόνοι τους, ο Αβραμόπουλος το δικό του τσιφλίκι, ο Σουφλιάς το δικό του τσιφλίκι… Και τσιφλίκι, δηλαδή υπουργείο, στο οποίο δρούσαν ανεξέλεγκτοι, χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς να κάνουν ούτε μια μεταρρύθμιση. Μίλαγε ο Καραμανλής για νταβατζήδες και ο Σουφλιάς χόρευε τσάμικα κάτω από τη γιγαντοαφίσα του “Άκτωρ” στις εκδηλώσεις των εταιρειών του Μπόμπολα… Βέβαια όλοι αυτοί όταν κάνανε τα δικά τους κόμματα πήραν τον πούλο. Η Ντόρα με τη ΔΗΣΥ πήρε 2,5%, ενώ ο Αβραμόπουλος έφτιαξε το ΚΕΠ και τελικά δεν τόλμησε να κατέβει σε εκλογές.

Έτσι ο Τσίπρας είναι όμηρος του Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας. Ο Τσίπρας κάλεσε χθες το βράδυ το συνεργείο της ΝΕΡΙΤ προκειμένου να προβεί σε διάγγελμα, ανακοινώνοντας την πρότασή του για υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλά ο Λαφαζάνης δεν θέλησε τον δεξιό… Ο Τσίπρας σύρεται από την Αριστερή Πλατφόρμα σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τελικά θα αποφασίσει για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα προτείνει το κυβερνών κόμμα. Πρωθυπουργός λίγων ημερών και όμως βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής ομηρίας αδυνατώντας να πάρει αποφάσεις για κρίσιμα θέματα που απασχολούν το λαό και τη χώρα. Μάλιστα ο Τσίπρας βρίσκεται διπλά εκτεθειμένος, αφού η προκλητική καθυστέρηση της εκλογής ΠτΔ αγγίζει τα όρια της Συνταγματικής αυθαιρεσίας. Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει η Εθνική Αντιπροσωπεία στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί καν η ημερομηνία διεξαγωγής των σχετικών ψηφοφοριών! Η εκλογή Προέδρου, σύμφωνα με την ορθή ανάγνωση του Συντάγματος έπρεπε να έχει προηγηθεί ακόμα και των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά πέρασε ακόμα και μία εβδομάδα μετά την ψήφισή τους και για το επίμαχο θέμα… πάπαλα! Και το Σύνταγμα γράφεται στα παλαιότερα των υποδημάτων των κυβερνώντων, επειδή κάνει νάζια στον Τσίπρα ο Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα.

Νισάφι πια! Αυτή η χώρα δεν έχει καμία τύχη με όμηρους πρωθυπουργούς!

ΥΓ: Κάνε κόμμα Λαφαζάνη να πάρεις και συ τον πούλο