Tα αδέσποτα ζώα έχουν γίνει για τις περισσότερες πόλεις ένα μεγάλο πρόβλημα. Την ευθύνη για τη διαχείριση του προβλήματος έχουν οι δήμοι, που καλούνται με τη δημιουργία καταφυγίων να λύσουν το πρόβλημα. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση που θα μπορούσαν να την υιοθετήσουν οι δήμοι της περιοχής είναι αυτή που έρχεται από την Άμφισσα και κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες μέρες.
Μια λύση που στο εξωτερικό έχει υιοθετηθεί από πολλές –κυρίως ανεπτυγμένες και προηγμένες χώρες- οι οποίες κατάφεραν να λύσουν οριστικά το πρόβλημά τους. Τελευταία μάλιστα, οι λύσεις αυτές άρχισαν να συζητούνται και στην ΚΕΔΕ, μιας που ό,τι έχει δοκιμαστεί έως τώρα έχει αποτύχει. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας πρότεινε τη μείωση κατά 50% στους λογαριασμούς του νερού για όσους υιοθετήσουν αδέσποτα ζώα, μείωση που θα ισχύει για όλη τη διάρκεια ζωής του ζώου. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις, με εξαίρεση των ΑΕ, που θα θελήσουν να υιοθετήσουν ένα σκύλο για φύλαξη θα έχουν επίσης μείωση 40% στους λογαριασμούς του νερού. Για πρώτη φορά βλέπουμε να δίνονται ισχυρά κίνητρα στους δημότες για να υιοθετήσουν αδέσποτα σε μια προσπάθεια οριστικής λύσης του προβλήματος.
Οι δήμοι ούτως ή άλλως καλούνται να δαπανήσουν χρήματα για τη διαχείριση των αδέσποτων, έτσι η πρόταση αυτή δεν επιφέρει καμιά οικονομική επιβάρυνση για το δήμο. Το κίνητρο δίνεται με απώλεια εσόδων από κάποιο δημοτικό τέλος και έτσι οι δήμοι μπορούν να κάνουν συνεργούς τους πολίτες στην προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος.