Από μερίσματα μετοχών “επιβιώνει” το νοσοκομείο Μεσολογγίου

Από τα “έτοιμα” την βγάζουν τα νοσοκομεία
Πέρα από τη μεγάλη συζήτηση που προκάλεσε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, νωρίτερα είχε ξεκινήσει η συζήτηση για τα αποθεματικά των νοσοκομείων και την οικονομική τους κατάσταση τη στιγμή μάλιστα που η χρηματοδότηση των νοσοκομείων της χώρας γίνεται με το σταγονόμετρο.

Εως και χθες τα νοσοκομεία είχαν λάβει συνολικά για το 2015 κρατική επιχορήγηση ύψους 63,3 εκατ. ευρώ, όταν μόνο η δαπάνη για αγορές που έκαναν τον Ιανουάριο ήταν 87,7 εκατ. ευρώ. Από τα 63,3 εκατ. ευρώ, τα 20 καταβλήθηκαν στις αρχές του μήνα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων «έφυγαν» εν μια νυκτί για την αποπληρωμή χρεών, αφού τα ταμεία των νοσοκομείων έχουν μείνει με λίγες χιλιάδες ευρώ μόνο για τις υπερεπείγουσες ανάγκες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου που λίγο πριν το τέλος του Απριλίου έμεινε με ταμειακά διαθέσιμα περί τις 3.500ευρώ. Από την αρχή του 2015 το Νοσοκομείου Μεσολογγίου έχει επιχορηγηθεί μόνο με 76.000 ευρώ για την αποπληρωμή υποχρεώσεων του Ιανουαρίου και με ταμειακά διαθέσιμα σχεδόν μηδενικά αναγκάστηκε πριν λίγες μέρες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του να “τραβήξει από τα έτοιμα”. Συγκεκριμένα με απόφαση του ΔΣ το νοσοκομείο θα “τραβήξει” 80.000 ευρώ από τα μερίσματα (συνολικού ύψους 100.000ευρώ) τραπεζικών μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του.

Το ερώτημα όμως είναι ως πότε θα μπορούν τα νοσοκομεία να πορεύονται με τα “έτοιμα”, που δείχνουν ότι τελειώνουν οσονούπω;