Τι απαντά το Υπουργείο για τη στέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης στο Μεσολόγγι

To πρόβλημα με την στέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας στο Μεσολόγγι είναι χρόνιο. Η υπηρεσία στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο που στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί από τη Διεύθυνση Υγιεινής ως “υγεινομική βόμβα”. Για τη στέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης έχει παραχωρηθεί από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το κτίριο των πρώην αποθηκών καπνού στο Μεσολόγγι. Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε πρόσφατη απάντησή του που δημοσιεύει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr επισημαίνει ότι εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους, επίκειταιπρόταση των αρμοδίων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων εργασιών στο υπόψη κτίριο, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ωστόσο το Υπουργείο όσον αφορά το υγειονομικό ζήτημα που έχει τεθεί σημειώνει γεικόλογα ότι από την Υγειονομική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας παρέχεται η απαιτούμενη υγειονομική στήριξη προς όλες τις κεντρικές και περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες.

Aρχικά το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζει ότι καταβάλλονται προσπάθειες προς την κατεύθυνση της μείωσης των λειτουργικών δαπανών των Υπηρεσιών του Σώματος και την εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των δημοσίων οικονομικών, μέσω της στέγασης αυτών σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, οι οποίες διατίθενται προς παραχώρηση είτε από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς και δύνανται να στεγάσουν αστυνομικές Υπηρεσίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ η Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας και οι υφιστάμενες Υπηρεσίες έδρας αυτής στεγάζονται από 01-06-1999 σε ιδιωτικό μισθωμένο κτίριο στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 1089/24-05-1999 μισθωτήριο συμβλαιο, δωδεκαετούς διάρκειας. Η μίσθωση του κτιρίου έληξε την 31η-05-2011 και έκτοτε οι προαναφερόμενες Υπηρεσίες στεγάζονται εξωσυμβατικά. Επισημαίνεται ότι το μηνιαίο μίσθωμα, έπειτα από μειώσεις που επήλθαν κατ’ εφαρμογή ερμηνευτικής εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε συνδυασμό με τους Ν.4002/2011 και Ν.4081/2012, ανέρχεται πλέον στο ποσό των 3.618,83 ευρώ.

πρώην αποθήκες καπνού ΜεσολόγγιΓια το ζήτημα της μόνιμης στέγασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης στο Μεσολόγγι το ΥΠΕΣ αναφέρει : “Για τη μόνιμη επίλυση του προβλήματος, κατά το παρελθόν προτάθηκε στην τότε Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και εγκρίθηκε η ένταξη του έργου της ανέγερσης κτιρίου για τη στέγαση του Επιτελείου και των Υπηρεσιών έδρας, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.). Ωστόσο, λόγω πολεοδομικών και γεωτεχνικών προβλημάτων στην οικοπεδική έκταση, δεν κατέστη δυνατή η εκτέλεση του έργου και αποφασίστηκε η εξαίρεσή του από το προς υλοποίηση Στεγαστικό Πρόγραμμα. Ακολούθως, με την υπ’ αριθμ. πρωτ.8039/64737/23-α/05-12-2013 απόφαση (Α.Δ.Α.: ΒΛΟΖΙΕΑΩ) πραγματοποιήθηκε η αποδοχή δωρεάς προς χρήση οικήματος (πρώην αποθηκών καπνού) στο Μεσολόγγι, συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ. και ιδιοκτησίας του πρώην Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της πρώην Αστυνομικής Διεύνσης Αιτωλίας και των υφιστάμενων Υπηρεσιών έδρας της, για χρονικό διάστημα 25 ετών, με δυνατότητα παράτασης έως 10 έτη, από την ημερομηνία έκδοσης της υπ’ αριθμ. πρωτ.347/148275Ι29-11-2013 απόφασης παραχώρησης του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για την εξέταση της λειτουργικότητας του ανωτέρω οικήματος για τη χρήση αυτού από τις αστυνομικές Υπηρεσίες της Αιτωλίας, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποίησε αυτοψία, προκειμένου να συνταχθεί τεχνική έκθεση – μελέτη – κοστολόγηση των απαραίτητων εργασιών διαμόρφωσης, επισκευής και συντήρησης των χώρων της εγκατάστασης. Σύμφωνα δε με ενημέρωσή μας, εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους, επίκειται
πρόταση των αρμοδίων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων εργασιών στο υπόψη κτίριο, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του τακτικού προϋπολογισμού εξόδων του Φορέα μας.”