Για έκτακτη ενίσχυση της Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία με μόνιμο προσωπικό μίλησε ο Ξανθός [video]

Γενικόλογες και χωρίς χρονικό ορίζοντα οι περισσότερες υποσχέσεις
Για την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στην χώρα και συγκεκριμένα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου σε επίκαιρη ερώτησή της που απαντήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ξανθό.
Η κα. Τριανταφύλλου, τόνισε, πως το θέμα της στελέχωσης, με αιχμή τους καρδιολόγους του οργανισμού, και των δύο νοσοκομείων, είναι πολύ κρίσιμο και σημείωσε πως η σημερινή Κυβέρνηση δεν επιτρέπει -και δεν πρέπει να επιτρέψει σε καμία περίπτωση να επιβληθεί η λογική που έφτασε τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο, δηλαδή: πρώτα δανεικά και μετά ανασυγκρότηση και ανάπτυξη. Ζήτησε από τον κ. Ξανθό να προχωρήσει άμεσα στην επόμενη φάση της καταγραφής των προβλημάτων με άμεση δράση και παρέμβαση.

Ο κ. Ξανθός συμφώνησε πως ειδικά οι δομές της επαρχίας έχουν βρεθεί σε πολύ χειρότερο σημείο αφού οι περισσότερες από αυτές είχαν ελλείψεις και ιατρικού και λοιπού προσωπικού και πριν την κρίση. Ο αναπληρωτής υπουργός, σημείωσε πως το θέμα της στελέχωσης, ειδικά με καρδιολόγους, είναι πάρα πολύ κρίσιμο πως υπάρχει σχέδιο άμεσης και έκτακτης ενίσχυσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με μόνιμο προσωπικό (μέσα στον Ιούνιο θα προκυρηχθεί θέση μόνιμου καρδιολόγου) και με επικουρικό προσωπικό διαφόρων κατηγοριών. Επίσης, πρόκειται να αξιοποιηθούν τα πεντάμηνα κοινωφελούς εργασίας μέσω του Υπουργείου Εργασίας, για να καλυφτούν όσο είναι δυνατόν, έστω και με αυτή την ελαστική μορφή εργασίας, κάποιες επείγουσες ανάγκες του συστήματος. Μίλησε επίσης για τις εννιακόσιες θέσεις μόνιμού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που προκηρύχτηκαν και για την διευκόλυνση στην πρόσβαση στις δομές υγείας μετά την κατάργηση του 5ευρου.

Τέλος, αναφέρθηκε στην δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία και την ταυτόχρονη ανάγκη να ενισχυθεί κατά προτεραιότητα η κοινωνική συνοχή, να ανακουφιστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας πληγεί, ιδιαίτερα στο τομέα της υγειονομικής φροντίδας, και στην ανάγκη της επιβίωσης των δημόσιων δομών μέσα και από ριζικές παρεμβάσεις που θα αναδιοργανώνουν τη δημόσια περίθλαλψη σε άλλη βάση χωρίς στρεβλώσεις και παθογένειες του παρελθότος. «Η μεγάλη πρόκληση αυτήν την περίοδο είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Έχουν γίνει αρκετές επενδύσεις σε υποδομές και σε εξοπλισμό. Υπάρχουν και εκεί προβλήματα και πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο αντικατάστασης, αναμόρφωσης και βελτίωσης αυτών των υποδομών, όπου υπάρχει υστέρηση. Νομίζω, όμως, ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι να διασφαλίσουμε ανθρώπινο δυναμικό επαρκές από όλες τις ειδικότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα.…Αξιοποιούμε, όπως σας είπα και πριν, όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία που έχουμε, για να καλύψουμε επείγουσες ανάγκες.
Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι, βεβαίως, να υπάρξει και μια βιώσιμη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.
Έχουμε θέσει και στους εταίρους μας στην Ευρώπη το ζήτημα της αναμόρφωσης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Δεν μπορούν φέτος να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία με αυτόν τον προϋπολογισμό λιτότητας, ο οποίος έχει εγκριθεί. Χρειάζεται τροποποίηση για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό τους με το απαραίτητο υλικό στη διάρκεια της χρονιάς και κυρίως για να καλύψουμε τις επιπλέον θέσεις ανθρώπινου δυναμικού που θέλουμε να προχωρήσουμε».