Σε κινητοποίησεις καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας

Τους αγρότες και κτηνοτρόφους καλεί να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη στην Κεντρική Πλατεία Αγρινίου στις 8:00 μ.μ. η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία στο Αγρίνιο στις 10 π.μ. την Παρασκευή 19 Ιούνη.

Η ΟΑΣ στην ανακοίνωσή της εκτιμά ότι τα προβλήματα επιβίωσης των μικρών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων παραμένουν εκρηκτικά από την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στο κάλεσμά της αναφέρει μεταξύ άλλων : “Έγκαιρα προειδοποιήσαμε και αποκαλύψαμε στους αγρότες και κτηνοτρόφους τις συνέπειες από τη νέα ΚΑΠ 2015-2020 που στοχεύει να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή πιο γρήγορα στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων και μεγαλοαγροτών. Οργανώσαμε συσκέψεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες και αγωνιστικές αντιστάσεις σε πολλούς νομούς της χώρας, για την άγρια φοροληστεία που καλούνται να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες με 13% από το πρώτο ευρώ και προκαταβολή 27,5%. Φοροληστεία που θα ενταθεί με τα τεκμήρια διαβίωσης και τη φορολόγηση των ενισχύσεων από 12.000 ευρώ και πάνω.Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διατηρεί το φοροληστρικό νόμο της προηγούμενης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των δεσμεύσεων από τα μνημόνια.
Αγρότες παραμένουν απλήρωτοι από βιομηχανίες και εμπόρους, τις βιολογικές καλλιέργειες, την επιστροφή του φόρου καυσίμων, αλλά και ΦΠΑ. Το κόστος παραγωγής αυξάνει και οι τιμές των προϊόντων παραμένουν χαμηλές ως εξευτελιστικές. Την ίδια στιγμή η νέα κυβέρνηση διατηρεί όλα τα χαράτσια και προσθέτει και νέα (ΕΝΦΙΑ, πιστοποίηση για ψεκασμούς, σχέδια για αύξηση του ΦΠΑ κ.ά.). Επίσης καθυστερούν οι καταγραφές και αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές.
Ιδιαίτερα οξυμένο παραμένει το Ασφαλιστικό, αφού 250.000 περίπου αγρότες δεν μπορούν να κάνουν ούτε ρύθμιση χρεών προς τον ΟΓΑ παραμένοντας ανασφάλιστοι.Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων παραμένουν καθώς η πλειοψηφία δεν έχει πάρει τις εξισωτικές αποζημιώσεις, το άρθρο 68, ενώ συνεχίζεται η αβεβαιότητα σχετικά με τη διανομή και την επιλεξιμότητα των βοσκότοπων.Συνεχίζεται το αίσχος των αγροτοδικείων σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των αγωνιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.Σε αυτό το αρνητικό τοπίο που διαμορφώνεται, η ΟΑΣ σαλπίζει κάλεσμα αντίστασης της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της.”