Κλειστές Τράπεζες & 60 ευρώ την ημέρα από τα ΑΤΜ

Κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου θα παραμείνουν οι τράπεζες, για να προετοιμασθεί το σύστημα για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε αργά τη νύχτα, και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατά την τραπεζική αργία τα ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό και θα έχει πρόσβαση σε αυτά μόνον το προσωπικό που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της παρούσας πράξης.Τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων θα παραμείνουν κλειστά για κάποιες ώρες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και θα λειτουργήσουν ξανά από το βράδυ της Δευτέρας ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης.Στα 60 ευρώ ανέρχεται το όριο αναλήψεων ανά κάρτα από ATM, με την δυνατότητα να τροποποιηθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται από τις τράπεζες, μέσα στην ημέρα θα έχει ξεκαθαριστεί ποια υποκαταστήματα θα ανοίξουν ανά περιοχή και ανά τράπεζα, για την καταβολή των συντάξεων.Επίσης, όπως διευκρινίζεται από τις τράπεζες, το κύκλωμα εκκαθάρισης συναλλαγών πιστωτικών καρτών λειτουργεί κανονικά, άρα όπως τονίζουν, οι πληρωμές με πιστωτικές κάρτες πρέπει να γίνονται αποδεκτές, καθώς εκκαθαρίζονται κανονικά και εμφανίζονται κανονικά στους λογαριασμούς των εμπόρων.

Επισημαίνεται ακόμα ότι οι έμποροι έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν όσα χρήματα θέλουν σε λογαριασμούς προμηθευτών μέσω του e-banking xωρίς κανένα πρόβλημα και η συναλλαγή γίνεται άμεσα.Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό δεν θα μπορούν να γίνουν και τα δάνεια ή άλλα χρέη θα εξυπηρετούνται μέσω εντολών στα ΑΤΜ ή μέσω των υπηρεσιών webbanking. Πάντως, για τις ημέρες που θα διαρκεί η τραπεζική αργία δεν θα υπολογίζονται οι τόκοι υπερημερίας και θα αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης των οφειλών.Για τους τουρίστες, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής περιορισμός στις αναλήψεις μέσω καρτών που εκδόθηκαν στο εξωτερικό.Τη Δευτέρα θα παραμείνει κλειστό και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συνταξιούχοι χωρίς πρόσβαση στα ΑΤΜ
Χωρίς πρόσβαση στις συντάξεις του μηνός Ιουλίου μένουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης μετρητών (χρεωστικές κάρτες). Σήμερα, θα έπρεπε να πληρωθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ που πιστώθηκαν από την περασμένη Παρασκευή και βάσει του σχεδιασμού, θα έπρεπε να κατατεθούν στις τράπεζες και τα ποσά για την πληρωμή των συντάξεων του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ. Αντίστοιχα, αύριο Τρίτη θα πρέπει να πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, ώστε να είναι διαθέσιμες από τα γκισέ των τραπεζών την Τετάρτη, 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας τα ποσά που απαιτούνται είναι διαθέσιμα και θα πιστωθούν στους λογαριασμούς στην ώρα τους. Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί, είναι το πότε θα μπορούν οι συνταξιούχοι να κάνουν ανάληψη και κυρίως το πώς θα εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες δικαιούχοι που δεν διαθέτουν κάρτα αυτόματων συναλλαγών ώστε να εισπράξουν τα ποσά από τα ATMs.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων και την ΤτΕ αναζητεί τρόπους προκειμένου οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι να έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες ασκήθηκαν πιέσεις στη διοίκηση της Εθνικής να λειτουργήσουν συγκεκριμένα καταστήματα για την εξυπηρέτησή τους. Ωστόσο, υπήρχαν διαφωνίες από την πλευρά της τράπεζας, υπό τον φόβο των προβλημάτων που θα δημιουργούσε η συρροή συνταξιούχων σε μικρό αριθμό καταστημάτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χωρίς πρόσβαση σε συντάξεις μένει ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων, ακόμη και του ΙΚΑ, που δεν διαθέτουν κάρτες. Πλέον, βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να αποκλειστούν από κάθε δυνατότητα ανάληψης μετρητών, για όσο διάστημα τα γκισέ δεν είναι προσβάσιμα.