Μέρκελ: «Η Ελλάδα δεν είχε διάθεση συμβιβασμού – το δημοψήφισμα θα είναι για το ευρώ»

«Είναι δικαίωμα οποιασδήποτε κυβέρνησης να κάνει δημοψήφισμα, αλλά και δικαίωμα των άλλων 18 κρατών να σκεφτούμε τι θα κάνουμε για να προστατευθούμε» δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.«Η Ελλάδα δεν είχε διάθεση συμβιβασμού» τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ. «Δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για να συγκαλέσουμε μια νέα Σύνοδο Κορυφής» πρόσθεσε.Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής, η καγκελάριος είπε ότι «έχει να κάνει με το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ».«Αδιαφόρως του τι θα πει το δημοψήφισμα η Ελλάδα ειναι αυτή που πρέπει να διατυπώσει αίτημα για συνεργασία» πρόσθεσε η Μέρκελ.«Ο ελληνικός λαός έχει τη δική του γνώμη. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε τι να κάνει για να μην φανεί υποψία παρέμβασης» συμπλήρωσε.

«Το πρόγραμμα της Ελλάδας εκπνέει τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Αν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει νέες διαπραγματεύσεις, δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε» ανέφερε.«Δεν υπάρχει νομική βάση για ενδιάμεση χρηματοδότηση» ξεκαθάρισε η καγκελάριος.«Ξέρουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε. Είναι ένας συνδυασμός αλληλεγγύης και ευθύνης» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Γκάμπριελ: «Ηθελαν να μην τηρούν τις προδιαγραφές της ευρωζώνης»
«Υπάρχει διάθεση να υπάρξει ένας υγιής συμβιβασμός με τους Ελληνες» δήλωσε, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί η Ευρώπη να δώσει κονδύλια χωρις να δοθεί κάτι από την άλλη πλευρά».«Η Ελλάδα ήθελε να έχει το δικαίωμα να μην τηρεί τις προδιαγραφές της ευρωζώνης» είπε ο Γκάμπριελ.«Η Ελλάδα ψηφίζει μέσα η έξω από το ευρώ. Ψήφος υπέρ του “όχι” συνιστά ξεκάθαρη απόφαση κατά της παραμονής στο ευρώ» είπε ο Γκάμπριελ.

Μέρκελ: «Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη»
Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η αποτυχία του ευρώ θα ήταν αποτυχία της Ευρώπης και κάλεσε σε «συμβιβασμό».«Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος απευθυνόμενη σε αντιπροσώπους του συντηρητικού κόμματός της στο Βερολίνο και μιλώντας για πρώτη φορά μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.«Αν χάσουμε την ικανότητα να βρίσκουμε συμβιβασμούς, τότε η Ευρώπη είναι χαμένη», πρόσθεσε χωρίς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και προφέροντας τη λέξη «Ελλάδα» μόνο μία φορά.

Αναγνωρίζοντας πως «το βλέμμα ολόκληρου του κόσμου» είναι αυτές τις ημέρες στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μέρκελ συνέχισε: «Θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε (…), όμως λέω: μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υποφέρουμε αν το κάνουμε, επειδή, αν δεν παραμείνουμε ενωμένοι, δεν θα καταφέρνουμε να ακουγόμαστε στον κόσμο».Η καγκελάριος της Γερμανίας αρνήθηκε την ιδέα ότι «βάζει στην άκρη» τις αρχές που διέπουν την Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες είναι αυτή της ισορροπίας ανάμεσα σε «αλληλεγγύη» μεταξύ των Ευρωπαίων και «προσπαθειών των ενδιαφερομένων» που καθοδηγεί τη δράση της από την αρχή της κρίσης.Επιμένοντας στις κοινές αξίες της Ευρώπης, τάχθηκε υπέρ της «εξεύρεσης συμβιβασμών σε όλες τις προκλήσεις» και έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών της.«Αν κάποιος το έζησε αυτό τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες, αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», υπογράμμισε.

πηγή : tanea.gr