Μ. Σαλμάς : Με το δημοψήφισμα ο Τσίπρας ζητά από τον ελληνικό λαό να τον «ξεπλύνει»

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν μιλώντας σήμερα στον “ΑέραςFM” και τον Δημήτρη Παπαδάκη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς για το επερχόμενο δημοψήφισμα και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν όσα λέγαμε προεκλογικά στα σποτ και τότε μας έλεγαν «σιγά μην έρθει αυτή η καταστροφή…» σχολίασε αρχικά ο Μάριος Σαλμάς για το γεγονός ότι η χώρα οδεύει σε δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες και πρόσθεσε «το ερώτημα είναι αν όλα αυτά έγιναν από αδυναμία ή ανικανότητα, αφού δεν μπόρεσε να έχει επιτυχή διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός ή αν υπήρχε σχέδιο να πάμε στη δραχμή». Αναφορικά με το ερώτημα του δημοψηφίσματος ο Μάριος Σαλμάς τόνισε ότι «το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν υφίσταται, γιατί λήγει σήμερα το πρόγραμμα και από αύριο δεν υπάρχει πρόγραμμα. Ο κ. Τσίπρας τα έκανε μούσκεμα και τώρα πρέπει να τον «ξεπλύνει» ο ελληνικός λαός, δηλαδή να του πεί ή ότι «έχεις δίκιο και σωστά τα έκανες» ή να πάρει από το λαό την νομιμοποίηση να πει «όχι», γιατί μόνος του δεν μπορεί να το κάνει, γιατί δεν είπε αυτά προεκλογικά στον ελληνικό λαό».

Εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει πει ξεκάθαρα στο λαό –ως οφείλει- τι σημαίνει «όχι» στο δημοψήφισμα και τι θα γίνει από τη Δευτέρα, ο Μάριος Σαλμάς είπε: «αν πούμε «όχι» στο δημοψήφισμα, τι σημαίνει; Μην δέχεσαι τις προτάσεις των δανειστών; Δηλαδή μετά τις εκλογές ο ελληνικός λαός δεν του έδωσε αυτή τη δύναμη και την «ξόδεψε», να πει δηλαδή στους δανειστές ακούστε τι είπε ο ελληνικός λαός και αλλάξτε πολιτική; Δεν άλλαξαν πολιτική οι δανειστές, γιατί προφανώς οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών συζητούν με κυβερνήσεις δεν συζητούν με λαούς» . «Οι λαοί μιλάνε στις εκλογές, από εκεί και πέρα μιλάνε οι κυβερνήσεις» πρόσθεσε ο Μάριος Σαλμάς θέλοντας να καταδείξει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων έως τώρα. Για τις επιπτώσεις ενός “όχι” ο ίδιος εκτίμησε : «Κι αν πει ο λαός «όχι» τι θα γίνει τη Δευτέρα; Πως θα ανοίξουν οι τράπεζες; Η Ελλάδα θα είναι εκτός προγράμματος και δεν θα μπορεί να βρει χρήματα. Δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι τράπεζες. Μετά από ένα «όχι» ο Τσίπρας θα πει «έρχομαι να διαπραγματευτώ ξανά», αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να τελειώνουν με αυτή την κυβέρνηση, όχι γιατί είναι αριστερή, αλλά γιατί δεν έκανε τίποτα επί πέντε μήνες, άρχισε πάλι η χώρα να τρέχει με ύφεση και ελλείμματα και να οδεύει στην καταστροφή».

Ο Μ. Σαλμάς εκτίμησε ότι στην περίπτωση που λαός απαντήσει ναι στο δημοψήφισμα, αυτό θα σημαίνει αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ για τα ψέματα που είπε προεκλογικά και πως θα απαιτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Πρέπει όλο το πολιτικό προσωπικό σε τούτες ώρες να δείξει σοβαρότητα, πρέπει να ενωθεί ο ελληνικός λαός και να μην υπάρξουν λαϊκίστικες φωνές, γιατί το «λεφτά υπάρχουν» έφερε το ΔΝΤ και η επιπολαιότητα του Τσίπρα έφερε κλειστές τράπεζες. Η χρεοκοπία ήρθε το 2010, αλλά οι όποιες κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν τη χρεοκοπία με τρόπο που να μην κλείσουν οι τράπεζες και να μην πάρουν τη σύνταξή τους οι συνταξιούχοι. » Ενώ με ιδιαίτερο νόημα αναρωτήθηκε αν φοβάται ο Πρωθυπουργός για το εαυτό του και αν του ζητηθούν ποινικές ευθύνες για το κλείσιμο τραπεζών και την χρεοκοπία της χώρας. Ακόμη ο Μ. Σαλμάς εκτίμησε ότι με το δημοψήφισμα η κυβέρνηση «πυροδότησε το Κούγκι», γιατί όπως είπε «αυτό εννοούσε ο Τσίπρας με τους ζουρνάδες, ότι θα πέσουν τα χρηματιστήρια και οι αγορές, όμως χθες έπεσε ο Dow Jones 2%, σιγά το πράγμα…. Δεν έπαθε καμία χώρα καταστροφή» και πρόσθεσε «μέχρι την Κυριακή θα δούμε αν τους σκότωσε το «Κούγκι», αν δεν τους σκότωσε όμως μέχρι την Κυριακή, τί είναι αυτό που θα τους σκοτώσει από τη Δευτέρα;»

Τέλος ο βουλευτής της ΝΔ δεν έκρυψε και τη διάθεση αυτοκριτικής που ο ίδιος έχει, τονίζοντας με νόημα ότι η ΝΔ εκφράζει ένα περιορισμένο ακροατήριο. «Η έκφραση που έχει σήμερα η ΝΔ μπορεί να συσπειρώνει τους νεοδημοκράτες, αλλά απωθεί τους ανθρώπους που είναι πιο ήπιων τόνων, που είναι στο κέντρο, που είναι οι αμφιταλαντευόμενοι, τώρα όμως το πρώτο μέλημα είναι το μέλλον της χώρας και όχι η αυτοκριτική των κομμάτων. Βεβαίως έγιναν λάθη και πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, όταν ξεμπλέξει η χώρα από αυτή τη δύσκολη φάση. Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά πρέπει με όσες αδυναμίες οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε : «είμαι θυμωμένος, όταν ακολουθήθηκαν πολιτικές που άλλαξαν τα πράγματα προς το χειρότερο, όταν για παράδειγμα εγώ πήγα τη συμμετοχή στα φάρμακα 17% και μειώθηκαν 30% οι τιμές τους και ήρθαν κάποιοι και έκαναν 30% τη συμμετοχή και ο κόσμος πλήρωνε ακριβότερα ξανά τα φάρμακα».