Γίνε Ηγέτης

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Mας πήρε χαμπάρι όλη η Ευρώπη. Το διεφθαρμένο ελληνικό πελατειακό κράτος μπήκε στο στόχαστρο του επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ. Ο Φερχόφσταντ με έναν πύρινο λόγο κατήγγειλε παρουσία του Tσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο την πολιτική άρχουσα τάξη (στην οποία συμπεριέλαβε και τον ΣΥΡΙΖΑ) και το πελατειακό κράτος.

“Σωστά, λέτε πως οι Ελληνες κατέβαλαν σκληρές προσπάθειες. Αλλά η πολιτική τάξη δεν το έκανε. Είμαι θυμωμένος, γιατί μιλάτε για μεταρρυθμίσεις, αλλά ποτέ δεν τις βλέπουμε. Σταματήστε να χρησιμοποιείται το πελατειακό σύστημα όπως έκανε στο παρελθόν και το ΠΑΣΟΚ. Μειώστε το κόστος στο Δημόσιο. Μεταρρυθμίστε τον ιδιωτικό τομέα. Προτείνω την μείωση των προνομίων στη χώρα σας : των προνομίων στους εφοπλιστές, των προνομίων της εκκλησίας, των προνομίων των ελληνικών κομμάτων, των προνομίων των ελληνικών νησιών. Βάλτε τα όλα σε ένα πακέτο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση. Ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός. Είστε ο μόνος που μπορείτε να φτιάξετε το σύστημα. Κι εμείς έχουμε ευθύνη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε απομείωση του χρέους, αλλά με σειρά. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις. Πώς θέλετε να σας θυμούνται: σαν ένα προεκλογικό ατύχημα που φτώχυνε την Ελλάδα ή σαν πραγματικό επαναστάτη μεταρρυθμιστή σαν τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο (όχι τον καινούριο, είπε, τον κανονικό).”

Αυτά είναι μερικά ενδεικτικά σημεία της ομιλίας του Γκι Φερχόφσταντ. Μιας ομιλίας με την οποία έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων στο πρόβλημα της Ελλάδας. Ο Τσίπρας όταν στο τέλος της ομιλίας του ο Φερχόφσταντ του είπε “δείξτε μας τι μπορείτε να κάνετε, δείξτε μας ότι είστε ο πραγματικός ηγέτης” με ένα νεύμα έδειξε να αποδέχεται την πρό(σ)κληση. Αν και μέχρι τώρα ο Τσίπρας δεν έχει δείξει τέτοια δείγματα, είναι στο χέρι του να τα καταφέρει για να σωσεί η Πατρίδα (και ο ίδιος).

Ο Γκι Φερχόφστατ (Guy Verhofstadt) είναι πολιτικός από το Βέλγιο, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1999 ως το 2008. Από το 2009 ηγείται της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, η οποία τον επέλεξε και ως υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών.