Ο Σόιμπλε εσωτερικού

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ως Υπουργός Οικονομικών, ανέλαβε τις τύχες της Ελλάδας σε μια πολύ κρίσιμη φάση και κατάφερε για μεγάλο διάστημα να πείσει τον Πρωθυπουργό πως θα μπορούσε να είναι επιτυχής η διαπραγμάτευση, να κερδίσει η χώρα μέσα από τη δημιουργική ασάφεια. Tελικά έφερε την επαίσχυντη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, που ήταν ένα μνημόνιο χωρίς λεφτά και που αποδυνάμωνε συνεχώς τη χώρα έναντι των δανειστών της. Με την παραδοχή του πως πρότεινε παράλληλο νόμισμα και πως σκεφτόταν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το Grexit, κατακτά οπωσδήποτε τον τίτλο του Σόιμπλε εσωτερικού. Γιατί, μόνο αυτός και ο Σόιμπλε δεν ήθελαν η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

Μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες οι θεωρίες του κατέρρευσαν μαζί και η ελληνική οικονομία. Το μεγάλο τρένο της θεωρίας των παιγνίων πάτησε το μικρό με ένα μνημόνιο πάνω από 80 δισ. Το χειρότερο όλων είναι ο κυνισμός του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κυνισμός με τον οποίο αποκάλυψε πως απουσίασε από την ψηφοφορία στη βουλή για την εντολή διαπραγμάτευσης στον πρωθυπουργό για να πάει να δει την κόρη του. Λες και οι άλλοι βουλευτές δεν έχουν παιδιά ή άλλα προσωπικά – οικογενειακά προβλήματα. Ο κυνισμός με τον οποίο παραδέχθηκε πως ο ίδιος άρχισε παρασκηνιακά από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα να κάνει “ασκήσεις επί χάρτου” και όχι μόνο για ένα Grexit, κόντρα σε μια στρατηγική επιλογή της χώρας που είναι η παραμονή της στην Ε.Ε και το ευρώ. Ιδίως για αυτό το τελευταίο ο πρωθυπουργός οφείλε να δώσει εξηγήσεις για το αν γνώριζε πως ο Βαρουφάκης συνέστησε μια μικρή ομάδα, “το συμβούλιο πολέμου” μέσα στο υπουργείο, για να προετοιμαστεί ένα Grexit.

Εκτιμώ ότι αργά ή γρήγορα θα μάθουμε αρκετά περισσότερα για τις πραγματικές επιδιώξεις του και τα συμφέροντα που επιχείρησε να εξυπηρετήσει από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών. Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ειδικό δικαστήριο, που απέφυγαν ο ΓΑΠ και ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ενδεχομένως το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτός και αν θέλουμε, όπως κάνουν οι διαιτητές στην Ελλάδα, που “διορθώνουν” τα “λάθη” τους με νέα “λάθη”. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναμφίβολα υπήρξε ο άνθρωπος που μέσω πράξεων ή παραλείψεων να συνέβαλε στο να οδηγηθεί η χώρα σε ένα νέο μνημόνιο.