Την απώλεια κοινοτικών πόρων παραδέχεται το Υπ. Οικονομίας

Το ενδεχόμενο να χαθούν κοινοτικά κονδύλια από το τρέχον ΕΣΠΑ παραδέχεται ευθέως το υπουργείο Οικονομίας, παρά την «εργώδη», όπως τη χαρακτηρίζει, «προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα για την αποκατάσταση της κανονικότητας στη ροή πληρωμών των έργων του ΕΣΠΑ».

Σε ανακοίνωσή του παραδέχεται ότι η απώλεια των κοινοτικών πόρων είναι πιθανή παρά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στο 100% και την άμεση απόδοση του 5% που υπό κανονικές συνθήκες παρακρατείται μέχρι τη δήλωση ολοκλήρωσης των προγραμμάτων, δηλαδή τον Μάρτιο του 2017.

Το όφελος από τις δύο παραπάνω ευελιξίες που παρείχε η Ε.Ε. στη χώρα μας, μετά τη συμφωνία της 14ης Ιουλίου, υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ για το τρέχον ΕΣΠΑ, αλλά, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, «καθώς τα ανωτέρω ενδέχεται να μην αποδειχθούν αρκετά για την αποφυγή απώλειας πόρων, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατυπώνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο το εύλογο αίτημα για την παράταση της καταβολής κοινοτικών δαπανών για τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013». Να σημειωθεί ότι το σχετικό αίτημα που έχει διατυπωθεί τόσο από την Ελλάδα όσο και από επτά ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία, συνάντησε την άρνηση της Ε.Ε., η οποία επιμένει στην τήρηση του Κανονισμού, που προβλέπει ότι θα χρηματοδοτήσει αυστηρά μόνον όσες δαπάνες δηλωθούν έως και το τέλος του 2015.
Σε μακροσκελή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομίας επιχειρεί να αντικρούσει την κριτική για πάγωμα του ΕΣΠΑ το πρώτο εξάμηνο του έτους, παραπέμποντας σε ανάλογες δυσκολίες που συνάντησε η υλοποίηση του Προγράμματος το 2011-12. Συνδέει μάλιστα τα προβλήματα αυτά με εξωτερικούς παράγοντες, όπως η μεγάλη ύφεση, το μη αξιόχρεο του χρέους, η κρίση στον τραπεζικό τομέα κ.λπ. Υποβαθμίζει ωστόσο το γεγονός ότι οι συνθήκες αυτές επανέκαμψαν δριμύτερες το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, που οδήγησε σε στάση πληρωμών από την πλευρά του Δημοσίου, έθεσε τη χώρα σε κίνδυνο χρεοκοπίας με τη μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, εκτίναξε την εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA, και κορυφώθηκαν με την επιβολή των capital controls.

πηγή : kathimerini.gr