Αυτή η ευκαιρία θα είναι και η τελευταία

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Οι εκλογές τελείωσαν και η χώρα πλέον “ταξιδεύει” όπου την πάει ο Τσίπρας. Είναι βέβαια μια νίκη προσωπική του Τσίπρα, αλλά από την άλλη και μια ήττα της δημοκρατίας, να κυβερνά ένα κόμμα που ψήφισε το 17% του εκλογικού σώματος. Αυτή η ήττα για τη δημοκρατία υπήρχε και στις προηγούμενες εκλογές, απλώς η αυξημένη αποχή τη μεγάλωσε.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι πως διαβάζει το αποτέλεσμα ο Τσίπρας, αλλά και το τι απολογισμό κάνει ο ίδιος για την προηγούμενη κυβέρνησή του ως προς την αποδοτικότητά της. Ο Τσίπρας ζήτησε δυο βουλευτές παραπάνω και πήρε τέσσερις λιγότερους. Από τη στιγμή λοιπόν που ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει (μνημόνιο) πρέπει αυτή τη φορά να φέρει αποτελέσματα για να αποφευχθούν τα χειρότερα…

Παράδειγμα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από 1/1/2016 τίθεται σε ισχύει το baill in… Tι θα γίνει λοιπόν εκεί; Θα αποφευχθεί το ball in; Το άλλο παράδειγμα είναι το φορομπηχτικό μνημόνιο ; Ο ιδιωτικός τομέας αυτή τη φορά δεν θα αντέξει. Θα πρέπει να πληρώσει και ο δημόσιος τομέας, όχι κατ’ ανάγκην με περικοπές μισθών, αλλά με εξυγίανση, αξιολόγηση, περικοπή στις σπατάλες, τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις δηλαδή που χρειάζεται η χώρα. Η δυσκολία δεν εντοπίζεται στο πως θα περάσει ο Τσίπρας τις μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή. Το δύσκολο κομμάτι είναι να βρει υπουργούς που μπορούν να τις εφαρμόσουν αποδοτικά. Τα παιδιά του κομματικού σωλήνα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν….

Εξάλλου το είπε ξεκάθαρα σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι, ασχέτως αν θα θέλαμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη προσφορά εκ μέρους των δανειστών, αυτή η προσφορά, η κακή, που είχαμε νομίζω ότι είναι και η τελευταία. Δεν αισιοδοξώ ότι θα υπάρξει άλλος διακρατικός δανεισμός, τουλάχιστον με τη διατήρηση της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη. Αν δεν καταφέρουμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και ναυαγήσει το πρόγραμμα αυτό, τότε, άλλωστε το είπε και ο κ. Γιούνκερ, θα μας πάνε σε ένα σχέδιο συντεταγμένης εξόδου που θα σημαίνει επί της ουσίας βίαιη φτωχοποίηση, πολύ σκληρότερο μνημόνιο με δραχμή», τόνισε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84.