Aργά και μοιραία

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Μια χώρα με 2,8 εκατ. συνταξιούχους, 1,5εκατ. ανέργους, περίπου 700.000 δημοσίους υπαλλήλους και έναν διαλυμένο ιδιωτικό τομέα προσπαθεί να επιβιώσει… Με το δημογραφικό πρόβλημα να επιδεινώνεται δραματικά και οι σχετικές μελέτες να δείχνουν ότι στο κοντικό 2025 το ποσοστό των άνω των 65 ετών υπερβεί πιθανότατα το 22% του συνολικού πληθυσμού, ενώ η μέση ηλικία θα ξεπεράσει τα 45 έτη… Παρ’ όλα αυτά, η χώρα αυτή συνεχίζει ακόμη και σήμερα να μοιράζει πρόωρες συντάξεις… σε βάρος φυσικά των νεώτερων γενιών και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια τελεί υπό χρεοκοπία, μοιράζει παχυλές συντάξεις των τριών και τεσσάρων χιλιάδων ευρώ σε συνταξιούχους δικαστικούς, βουλευτές, υπουργούς και δημάρχους…

Είναι αποκαλυπτική του τι μας περιμένει με το δημογραφικό η έρευνα που δημοσιεύει η “Καθημερινή”. Σε ένα «πυρηνικό μανιτάρι», όπου στην ισχνή του βάση -που στενεύει με ταχύτατους ρυθμούς- βρίσκονται οι νέοι σε ηλικία Ελληνες και στην επικίνδυνα αυξανόμενη κορυφή του οι ηλικιωμένοι, μετατρέπεται η πληθυσμιακή πυραμίδα της χώρας μας. Το 2030, ένας στους τρεις Ελληνες θα είναι άνω των 60 ετών, ενώ το 2050 η αναλογία θα επιδεινωθεί επικίνδυνα. Η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ των 6 ταχύτερα γηρασκουσών χωρών, μαζί με Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς έως το 2050 το 40,8% του πληθυσμού της θα είναι άνω των 60 ετών. Στο κοντινό 2025, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα υπολείπεται κατά περίπου 300-400 χιλιάδες αυτού του 2015, ενώ η γονιμότητα των γενεών που γεννήθηκαν τη δεκαετία 1975-1990 θα περιοριστεί πιθανότατα σε 1,4 παιδιά ανά γυναίκα.

Η Ελλάδα γερνάει, είναι το κλισέ… και οι γονείς “τρώνε” τα παιδιά τους, είναι όμως η αλήθεια. Τα σημάδια, λόγω και της λιτότητας των μνημονίων, είναι ήδη εμφανή στο ασφαλιστικό σύστημα. Σημερινή είδηση ότι τo IKA δανείζει 50 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ. Δεν φτάνει να περικοπούν οι πρόωρες συντάξεις, να ανέβουν τα όρια ηλικίας, ή να περικοπούν οι παχυλές συντάξεις. Χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση. Χρειάζεται ανάπτυξη. Ποιος 25αρης ή 30άρης θα αποφασίσει σήμερα να κάνει μια δικιά του δουλειά, όταν ξέρει ότι το πιθανότερο είναι πως στο ξεκίνημα τα έσοδά του δεν θα υπερβαίνουν το τέλος επιτηδεύματος και τις δυσβάχτες ασφαλιστικές εισφορές στο χρεοκοπημένο ΟΑΕΕ; Τα μνημόνια και οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αρνούνται πεισματικά να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα και μας οδηγούν αργά και μοιραία στο θάνατο.