“Πράσινο φώς” για ένα ακόμη αιολικό πάρκο στην Ορεινή Ναυπακτία

Ένα ακόμη αιολικό πάρκο ισχύος 40ΜW πρόκειται να εγκατασταθεί στην Ορεινή Ναυπακτία, μετά το “πράσινο φως” που πήρε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Το έργο αφορά την εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση «Μακρυνόρος» αποτελούμενο από 20 ανεμογεννήτριες, ονομαστικής ισχύος 2 MW η καθεμία και τάσεως 690V. Η συνολική ισχύς του αιολικού πάρκου θα είναι 40MW. Η συνολική ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να είνα 95.296MWh περίπου που θα διατίθεται αποκλειστικά στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Φορέας του έργου είναι η εταιρεία «Μακρυνόρος Α.Ε.»

Η θέση χωροθέτησης του έργου εντοπίζεται στα σύνορα των ∆.Ε. Πυλλήνης και Αποδοτίας της περιοχής της Ορεινής Ναυπακτίας, εκτός ενός μικρού τμήματος 3,2km περίπου, της διασυνδετικής γραμμής υψηλής τάσης που χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του ∆ήμου ∆ωρίδας και πιο συγκεκριμένα στην ∆.Ε. Ευπαλίου, της Π.Ε. Φωκίδας. Στην ευρύτερη περιοχή μελέτης υπάρχουν τρεις εν λειτουργία αιολικοί σταθμοί, και τέσσερεις υπό αδειοδότηση. Οι τρεις εν λειτουργία αιολικοί σταθμοί χωροθετούνται εντός του ∆ήμου Ναυπακτίας και βρίσκονται βόρεια και νοτιοδυτικά του υπό μελέτη έργου. Η έκταση του έργου (τα όρια του πολυγώνου εγκατάστασης του αιολικού σταθμού αλλά και οι θέσεις των συνοδών έργων) δεν εμπίπτουν σε περιοχή του Οικολογικού ∆ικτύου Natura 2000 και δεν προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar ή άλλες διεθνείς συμβάσεις.