Oι θέσεις της αντιπολίτευσης Θέρμου για τρέχοντα ζητήματα

«ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ»

ΘΕΜΑΤΑ:
Α. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΣΕΠΤ. 2015 &
Β. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 9 ΟΚΤ. 2015

Α. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της 25ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015
Στα πλαίσια της γενικής ενημέρωσης του Δημάρχου προς όλους τους Συμβούλους για τα τρέχοντα θέματα του Δήμου & της υποβολής ερωτημάτων από τους Συμβούλους προς τον Δήμαρχο, πρίν την έναρξη της συζήτησης των προγραμματισμένων θεμάτων της Ημερήσιας διάταξης, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κασόλας Θόδωρος έθεσε προς τον Δήμαρχο το θέμα του νέου σχεδιασμού του δρόμου ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – ΘΕΡΜΟΥ. Υπενθύμισε στον κ. Δήμαρχο τα όσα ειπώθηκαν στις 14/10/2014 σε μια ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο του Θέρμου και στην οποία παρέστησαν: ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κος Κατσιφάρας και συνεργάτες του, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες από την Αιτωλ/νία, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλ/νίας κα Σταρακά και όλη η Τεχνική Ομάδα της Αντιπεριφέρειας Αιτωλ/νίας. Στην εν λόγω συνάντηση και μετά από ενδελεχή συζήτηση, ξεκαθαρίστηκε από όλους τους προσκεκλημένους ότι, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για το δρόμο Θέρμου – Ναυπάκτου και γι’ αυτό δεν μπορεί να μπει σε κανένα πρόγραμμα για να χρηματοδοτηθεί. Ο Περιφερειάρχης υποσχέθηκε ότι για το εν λόγω έργο θα εκπονήσει ολοκληρωμένη μελέτη.
Ενα χρόνο μετά την συγκεκριμένη συνάντηση και δώδεκα χρόνια στην Αξιωματική αντιπολίτευση η σημερινή Πλειοψηφία δεν έκανε καμιά ενέργεια ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την κατασκευή του δρόμου ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ-ΘΕΡΜΟΥ. Αν πράγματι ενδιαφερόταν για το συγκεκριμένο έργο θα προχωρούσε σε συγκεκριμένες ενέργειες και στην προσπάθειά της αυτή θα μας έβρισκε αρωγούς.
Εξάλλου σε συνέντευξη που έδωσε ο Δήμαρχος κος Κωνσταντάρας στην εφημερίδα Μεσολογγίου «ΑΙΧΜΗ», διαβάζουμε τα εξής: «η ατυχία του Δήμου Θέρμου ότι το νέο ΕΣΠΑ δεν προβλέπει πολλά χρήματα για οδοποιϊα οπότε το διαχρονικό όνειρο των κατοίκων του Δήμου Θέρμου όσον αφορά την κατασκευή του δρόμου ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ-ΘΕΡΜΟΥ φαντάζει απραγματοποίητο. Ο Δήμαρχος είχε προγραμματίσει την ανάθεση για την επικαιροποίηση της μελέτης για το δρόμο από τον κόμβο ΒΛΑΧΟΜΑΝΔΡΑΣ μέχρι ΧΑΝΙ ΜΠΑΝΙΑ με την καλή συνεργασία του Δήμου Ναυπακτίας, όμως τα capital control εμπόδισαν την ανάθεση. Σε ότι αφορά το τμήμα ΧΑΝΙ ΜΠΑΝΙΑ – ΚΑΤΩ ΜΑΚΡΥΝΟΥΣ είναι αναγκαία η εκπόνηση μελέτης διότι διαφορετικά το έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί». Από το παραπάνω δημοσίευμα γίνεται κατανοητό σε όλους μας ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει ξεκάθαρη θέση για την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης του οδικού δικτύου ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ-ΘΕΡΜΟΥ. Ενέργειες δεν έχει κάνει. Με την απραξία δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον του τόπου μας. Η ανάπτυξη μιας περιοχής είναι σε ευθεία συνάρτηση με την ύπαρξη και ανάπτυξη των οδικών δικτύων της. Επιτέλους ας το καταλάβει αυτό ο κ Δήμαρχος και η Πλειοψηφία του Δήμου μας και ας προβεί στις δέουσες ενέργειες προς την Περιφέρεια. Θα συνδράμουμε και εμείς στην προσπάθεια αυτή. Είναι επιτακτική ανάγκη το συγκεκριμένο έργο να προχωρήσει «πάση θυσία».

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1) Ονομασία οδού στην έδρα του Δήμου ως «ΟΔΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΒΑΤΣΙΟΥ».
Αναγνώσαμε τη νομοθεσία που ισχύει για την ονοματοδοσία των οδών, με βάση τον ΚΩΔΙΚΑ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σταθήκαμε στο ότι ο κος Δήμαρχος στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν εφάρμοσε εμπρόθεσμα την διαδικασία που προβλέπει ο εν λόγω Κανονισμός & είπαμε ότι οι ενέργειες του Δημάρχου πρέπει να συναρτώνται με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τις οποίες οφείλει να εκτελεί στο ακέραιο.
Επειδή ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε, πως στο μέλλον και σε παρόμοιες περιπτώσεις θα σχηματίζονται επιτροπές, αλλά κυρίως για λόγους ηθικής τάξης, τιμώντας τη μνήμη του εκλειπόντος, συμφωνήσαμε και ψηφίσαμε την ονοματοδοσία.

2) Ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας μέσω INTERNET.
Ο Συνδυασμός μας κατέθεσε πρόταση προκειμένου οι συμπολίτες μας να έχουν την δυνατότητα μέσω του INTERNET να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όπου κι αν βρίσκονται (από το σπίτι, από την πόλη διαμονής τους σε οποιοδήποτε μέρος της γής). Ετσι θα γνωρίζουν τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο μας, τις αποφάσεις που λαμβάνονται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις προτάσεις και τις ερωτήσεις της Αντιπολίτευσης κ.λπ. Εξάλλου αυτήν την τακτική ενημέρωσης για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου – μέσω INTERNET – ακολουθούν σχεδόν όλοι οι Δήμοι της Χώρας. Τονίσαμε ότι με την πρότασή μας αυτή συμβάλλουμε στην ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και στο ΦΩΣ όλων των θεμάτων και αποφάσεων που λαμβάνονται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ηρθε η ώρα οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να «παρακολουθούνται μέσα από τα σπίτια μας». Ολοι έχουμε να κερδίσουμε από την ανάπτυξη αυτής της τεχνικής εφαρμογής. Περιμέναμε την υιοθέτηση αυτής της πρότασής μας από την Πλειοψηφία και τον κ. Δήμαρχο. Ο κ. Δήμαρχος συμφώνησε με την πρότασή μας, πλην όμως ζήτησε κοστολόγηση. Εμείς, παρότι η κοστολόγηση δεν είναι δική μας αρμοδιότητα είναι θέμα των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και για να ξεπεράσουμε το εμπόδιο αυτό που έβαζε ο Δήμαρχος, αφού γνώμονάς μας είναι η απευθείας παρακολούθηση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, από όλους τους συμπολίτες μας, αναλάβαμε την υποχρέωση να φέρουμε κοστολογημένη την πρότασή μας.

3) Καθορισμός τρόπου κατασκευής έργου: «Διαμόρφωση πλατείας πλησίον Αγίου Κοσμά Θέρμου» (άρθρο 2 Ν.3669/2008)
Διαβάσαμε το άρθρο 2 του Ν.3669/2008 και κάναμε σαφές σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για το ποιοι είναι οι τρόποι επιλογής εργοληπτών για την κατασκευή Δημοσίων έργων.

4) Μίσθωση μηχανημάτων έργων για τον καθορισμό δρόμων και άλλες εργασίες για το έτος 2016.
Τονίσαμε ότι πρέπει να αποσυρθεί ο όρος περί υπεύθυνης δήλωσης του αναδόχου του έργου, για την αδυναμία του να εκτελέσει ένα τμήμα του. Η διαδικασία αυτή οδηγεί στην κατάτμηση του έργου, γεγονός το οποίο αντίκειται στη κείμενη νομοθεσία.

4) Αναμορφώσεις προϋπολογισμού για το έτος 2015
Όσον αφορά τις δαπάνες για το Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Θέρμου, που αφορούσαν τις πολιτιστικές – θρησκευτικές εκδηλώσεις εις μνήμην του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, θυμίζουμε πως η ιστορία ξεκίνησε με την καθυστερημένη για τον προγραμματισμό των εορταστικών εκδηλώσεων συνεδρίαση και αφού κάποιες εκ των εκδηλώσεων είχαν ήδη πραγματοποιηθεί.
Εκεί τέθηκε το θέμα των δαπανών και συμφωνήσαμε όλοι σε οικονομία και περιστολή δαπανών, λόγω της οικονομικής κρίσης. Στον προγραμματισμό προβλεπόταν ποσό της τάξης των 45.000 ευρώ. Όταν όμως στον απολογισμό το ποσό έφτασε τις 59.000 δηλαδή μια αύξηση 14.000 ή σε ποσοστό 31% δεν ψηφίσαμε, όπως δεν ψηφίσαμε και τη σχετική αναμόρφωση, διότι πέρα από τη μεγάλη αστοχία στον προγραμματισμό, θα είμασταν ανακόλουθοι με τα πιστεύω και τις αρχές μας.

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ 09/10/2015
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία μετά από εισήγηση του Δημάρχου, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ κου Τριανταφυλλάκη, η ανάθεση έργου σε εργολάβο, που αφορά βάθρα γέφυρας, προϋπολογισμού 26.000,00 € με εργολαβικό όφελος, όταν οι εργασίες στο συγκεκριμένο έργο είχαν ήδη γίνει σε μεγάλο ποσοστό, χωρίς επίβλεψη και με χειροποίητο μπετόν. Η ανάθεση έγινε με προσκλήσεις, οι οποίες όμως δεν στάλθηκαν ούτε στο ΤΕΕ Αιτωλ/νίας, ούτε στου συνδέσμους εργοληπτών του νομού, ώστε να συμμετάσχει όποιος είχε τα τυπικά προσόντα.