“Πράσινο φως” για Μικρό Υδροηλεκτρικό στον Εύηνο

“Πράσινο φως” έδωσε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου : «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο, συνολικής ισχύος 9,6 MW, στον ποταμό Εύηνο, Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας», της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου με φράγμα εκτροπής στον ποταμό Εύηνο, 4,5 km νοτιοανατολικά του οικισμού Μακρυνού και φορά την κατασκευή μικρήςυδροηλεκτρικής μονάδας (ονομαστικής ισχύος 9,60 ΜW) η οποία θα χρησιμοποιεί τμήμα της απορροής του ποταμού Εύηνου, και κατασκευάζεται με σκοπό την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα τροφοδοτήσει το δίκτυο της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα το έργο εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ του οικισμού Γέφυρα Μπανιά του Δήμου Ναυπακτίας και των οικισμών Κάτω Μπερμπάτι και Παραδείσι της Δ.Ε. Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου και, συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης κατάκλυσης, έχει συνολική κατάληψη περίπου 806,4 στρ (στην Κανονική Στάθμη Λειτουργίας).Το φράγμα υδροληψίας βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των Δ.Ε. Μακρυνείας (του Δήμου Αγρινίου) και Χάλκειας (του Δήμου Ναυπακτίας), περί τα 4,5 km βόρεια του Τρικόρφου και 4 km Ν-ΝΑ της Μακρινούς. Η σήραγγα και ο σταθμός παραγωγής χωροθετούνται εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας (του Δήμου Ναυπακτίας).

Με την κατασκευή του φράγματος θα δημιουργηθεί λεκάνη κατάκλυσης έκτασης της τάξεως των 759 στρ. με συνολική χωρητικότητα περίπου 6.600.000 m3, η οποία βρίσκεται επιπλέον εντός των ορίων των Δημοτικών Ενοτήτων Θέρμου (του Δήμου Θέρμου) και Ναυπακτίας (του Δήμου Ναυπακτίας). Η λεκάνη αυτή θα έχει επιφάνεια ίση με 759 στρ στην Κ.Σ.Λ. που αντιστοιχεί στην παροχή των 500 m3/s και ευρίσκεται στο υψόμετρο +98,50 m, ενώ το μήκος της θα ανέρχεται στα 4,5 km και το μέσο πλάτος σε 138 m. Επίσης θα κατασκευαστεί σήραγγα μεταφοράς του νερού, η οποία θαρησιμοποιείται για την μεταφορά των νερών του ποταμού στον Σταθμό Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΥΗΣ) και θα ξεκινά από το αριστερό αντέρεισμα και θα καταλήγει περί τα 3,3 km κατάντη πλησίον της θέσης του ΥΗΣ. Ο Σταθμός παραγωγής(ονομαστικής ισχύος 9,60 ΜW) χωροθετείται επί της κοίτης του ποταμού Εύηνου (αριστερή όχθη, ± 3,4 km ΝΔ από το φράγμα (μήκος επί της ροής του ποταμού)

Το έργο θα είναι συνεχούς ροής (run-of-river) χωρίς ουσιαστικά να προκαλεί αναρρύθμιση της παροχής του ποταμού κατάντη.