Πόσο από το χρέος της Ελλάδας κοστίζει ένας πνιγμένος πρόσφυγας, Αλέξη;

Του Δημήτρη Παπαδάκη

H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που είναι και για τα μεταναστευτικά – προσφυγικά κύματα φρόντισε να έχει το περίφημο “Δουβλίνο”. Η Ελλάδα που τόσα χρόνια -και πριν από τη δική της οικονομική κρίση- καλείται να διαχειριστεί αριθμούς δυανάλογους του μεγέθους της, κατά ένα παράδοξο τρόπο δεν μπόρεσε να επιβάλλει μια επαναδιαπραγμάτευση του “Δουβλίνο 2”, που μετατρέπει τις περιφερειακές χώρες σε φυλακές για τους δυστυχισμένους από την Ανατολή και την Αφρική.

Εσχάτως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και με το πρόβλημα να λαμβάνει διαστάσεις πυρηνικές, προσπαθεί να ψελλίσει κάτι προς την Ευρώπη. Αποδελτιώνοντας όμως όσα γράφονται στο Τύπο, την απόφαση να συγκρατήσει η Ελλάδα 50.000 πρόσφυγες εντός και κυρίως τη σημερινή ομιλία Τσίπρα στη βουλή, καταλαβαίνει καθένας ότι η κυβέρνηση διατηρεί μια πολλή παράδοξη και αλλοπρόσαλλη στάση. Από την μια δέχεται να δημιουργήσει κέντρα φιλοξενίας για 50.000 πρόσφυγες, από την άλλη βρίζει την Ευρώπη για τη στάση της. Την ίδια ώρα δεν ξέρουμε πόσα χρήματα θα λάβει η Ελλάδα και πότε, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Μάλιστα σήμερα ο πρωθυπουργός είπε αυτολεξεί : “Δεν διεκδικούμε, λοιπόν, ούτε ένα ευρώ! Ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας.” Πόσο λογικό άραγε είναι να παίρνει χρήματα η Τουρκία από την Ε.Ε για το προσφυγικό, και να μην παίρνει η Ελλάδα που είναι μέλος της;

Το σχέδιο του μπαγαπόντη Έλληνα πρωθυπουργού είναι απλό. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό και την παθητική στάση της σε αυτό, η οποία υποβάλλεται από το μονοπώλιο της ανθρωπιάς από την -δήθεν εν τέλει- αριστερή ιδεολογία, για να κερδίσει κάποια πράγματα στη διαπραγμάτευσή της για την εφαρμογή του μνημονίου. Η Ελλάδα ενδεχόμενως πάρει κάποια ελάχιστα χρήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, θα συνεχίσει να συσσωρεύει δυστυχισμένους που δεν έχουν καμία τύχη για ένα καλύτερο μέλλον σε μια χώρα με ύφεση και ανεργία 27%. Αλλά ξαφινικά ο Πρωθυπουργός μας θα “κερδίζει” κάποια από τα επώδυνα μέτρα – μεταρρυθμίσεις να μην εφαρμοστούν.

Ο Τσίπρας μίλησε στη βουλή για τα νέα τείχη που υψώνονται σήμερα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο φράχτης του Έβρου όμως είναι αυτός οδηγεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να διαλέγουν τους επικίνδυνους θαλάσσιους δρόμους για να εισέλθουν στην Ε.Ε. Αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δώσει το παράδειγμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, τίποτα δεν τον εμποδίζει να γκρεμίσει αυτό, που παλαιότερα η Αριστερά αποκαλούσε φράχτη «της ντροπής». Γιατί δεν το κάνει; Γιατί επιλέγει ξανά να δαιμονοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν το κάνει τουλάχιστον μέχρι οι Ευρωπαίοι να του δώσουν μια καλή τιμή από το χρέος της Ελλάδας για κάθε πνιγμένο πρόσφυγα.

ΥΓ : Τον Τσίπρα στη Βουλή στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» άκουγαν από κοντά να απαντά 12 μέλη της Κυβέρνησης άσχετα με τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με το μεταναστευτικό. Υποθέτω πως στα γραφεία τους στα Υπουργεία δεν υπήρχε καμία εκκρεμότητα…