Ορεινή Ναυπακτία: O παράδεισος των φυσιολατρών

Το θρυλικό λεωφορείο που σκαρφάλωνε για περισσότερα από 30 χρόνια τις πλαγιές των βουνών της Ναυπακτίας έχει παρκάρει στην Ανω Χώρα.
Η Ελατού είναι κτισμένη στις πυκνοδασωμένες πλαγιές του Κερασοβουνίου, γνωστό ως Ορος Ομάλια (1.694 υψ.).

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τον υπέροχο προορισμό της Ναυπάκτου, δε γνωρίζουμε όμως τις ομορφιές που κρύβει η ορεινή πλευρά της Ναυπακτίας ή Kράβαρα όπως λεγόταν παλαιότερα, όνομα σλαβικής προέλευσης και σημαίνει βοϊδολίβαδο. Εκεί, στις πλαγιές της Πίνδου, η Ορεινή Ναυπακτία αποτελείται από ένα σύμπλεγμα χωριών, που σήμερα ανήκουν σε τρεις δήμους -Δήμος Αποδοτίας, Δήμος Πυλήνης και Δήμος Πλατάνου- έχοντας στα νότια τον Μόρνο, τον Εύηνο και τον παραπόταμό του Κότσαλο, ένα τοπίο που απογειώνεται μαγικά, όταν πέσουν τα πρώτα χιόνια! Η Ορεινή Ναυπακτία είναι ένας καταπράσινος τόπος που σε προσκαλεί να τον εξερευνήσεις, ξεκινώντας αρχικά από τα χωριά της, που είναι μοναδικά.

Η Ανω Χώρα λίγο πριν από την επέλαση του χιονιά.
Η Ανω Χώρα λίγο πριν από την επέλαση του χιονιά.
Αξίζει να επισκεφτείτε:
Άνω Χώρα ή Μεγάλη Λομποτινά
Κάτω Χώρα
Λιμνίτσα
Ελατού
Τερψιθέα
Κρυονέρι
Πόδος
Αμπελακιώτισσα
Πλάτανος
Άγιος Δημήτριος
Γραμμένη Oξυά
Περδικόβρυση
Κλεπά

Η παλιά αγορά της Ανω Χώρας.
Η παλιά αγορά της Ανω Χώρας.
Όλα τα χωριά είναι ιδιαίτερα γραφικά με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αφού είναι χτισμένα από σχιστόλιθο στην πλειονότητά τους ενώ η φύση οργιάζει δίπλα τους με μονοπάτια μέσα σε δάση, πλούσια πανίδα, ορεινά καταφύγια, βρύσες κρυστάλλινου νερού, ποτάμια, καταρράκτες και λίμνες, υπέροχη ησυχία και ιδιαίτερο χρώμα, που καθιστά το τοπίο μοναδικό! Επομένως είναι ιδανικά για μοναδικές δραστηριότηες: Οι περίπατοι, οι ορειβασίες, η ποδηλασία σε ανώμαλο δρόμο, το ράφτιν και το κανό καγιάκ στα νερά του Ευήνου κάνουν ακόμα πιο ελκυστικό αυτόν τον προορισμό.Όσο αφορά φυσικούς και πολιτιστικούς τόπους που αξίζει να δείτε, μην χάσετε Το μονοπάτι του Κάκαβου, τη Σχολή της Μεγάλης Λομποτίνας και το Λαογραφικό Μουσείο Τερψιθέας.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως το ντόπιο φαγητό είναι μοναδικό, λαχανοντολμάδες, γίδα βραστή και παραδοσιακές πίτες, θα καλύψουν με τη γεύση τους ακόμα και του πιο απαιτητικούς, όμως το πιο σημαντικό είναι πως αποτελεί μία περιοχή που δεν αποτέλεσε προϊόν κακής εκμετάλλευσης τουριστικά, μία περιοχή που νιώθει κανείς πως δεν αρκούσε ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του για να την εξερευνήσει. Στην Ορεινή Ναυπακτία ξυπνά κανείς το πρωί κι νιώθει πως όλες οι αισθήσεις του θα βρουν ουσία και περιεχόμενο, στην πιο πρωτόγονα φυσική εκδοχή τους!