ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας για το Πολυτεχνείο : Φέτος ούτε μνημόνιο, ούτε ανθρωπιστική κρίση, ούτε φοροεπιδρομή

Η περσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας για το Πολυτεχνείο, που ήταν στην αντιπολίτευση, μιλούσε για το “μνημονιακό καθεστώς πληγωμένης δημοκρατίας και μειωμένης εθνικής ανεξαρτησίας”, μιλούσε για “τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που γνώρισε η χώρα σε περίοδο ειρήνης”, έλεγε πως “η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με πρωτοφανή αυταρχισμό συνεχίζει και επιτείνει το καταστροφικό έργο των μνημονιακών πολιτικών, με την αποδιάρθρωση της οικονομίας, με την ανελέητη φοροεπιδρομή σε βάρος των αδυνάτων…”…. Φέτος που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία, στην ανακοίνωσή του για το Πολυτεχνείο, δεν… έχουμε ούτε μνημόνιο, ούτε… ανθρωπιστική κρίση, ούτε… φοροεπιδρομή. Φέτος έχουμε ΦΠΑ 23%, ακριβότερο ΕΝΦΙΑ, τα δημόσια ΙΕΚ κλειστά, τη ΔΕΗ να κατεβάζει τους διακόπτες και όπως μας αποκάλυψε ο Αλεξιάδης στη βουλή λιγότερους ελέγχους στη λίστα Λανγκάρντ. Φέτος όμως όλα αυτά είναι καλά, γιατί είναι Αριστερά… Οι λέξεις πλέον είναι φτωχές για χαρακτηρισμούς… Δείτε τις ανακοινώσεις του 2014 και του 2015 και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας για το Πολυτεχνείο το 2014
41 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου οι Έλληνες ζουν σε μνημονιακό καθεστώς πληγωμένης δημοκρατίας και μειωμένης εθνικής ανεξαρτησίας.
Ο λαός μας βιώνει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που γνώρισε η χώρα σε περίοδο ειρήνης. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με πρωτοφανή αυταρχισμό συνεχίζει και επιτείνει το καταστροφικό έργο των μνημονιακών πολιτικών, με την αποδιάρθρωση της οικονομίας, με την ανελέητη φοροεπιδρομή σε βάρος των αδυνάτων, με την κατάργηση κάθε αυτονόητης κοινωνικής μέριμνας και των συλλογικών δικαιωμάτων, οδηγώντας την πλειονότητα των πολιτών στην εξαθλίωση και τους νέους στην απελπισία και στη φυγή τους στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα καίριοι τομείς της δημόσιας περιουσίας ξεπουλιούνται. Σ’ αυτό το διαμορφωμένο πεδίο των τελευταίων χρόνων, αναφύονται και δρουν φασιστικές – νεοναζιστικές οργανώσεις. Η κατάσταση που σήμερα επικρατεί στη χώρα δείχνει πως το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενάντια στη δικτατορία, το Νοέμβρη του 1973, για «ψωμί-παιδεία-ελευθερία», είναι διαχρονικό και πιο επίκαιρο από ποτέ. Απέναντι σ’ αυτούς που ταπεινώνουν τη χώρα και καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ο λαός και η νεολαία αγωνίζονται ενωμένοι για την κατάργηση των μνημονίων και τη νέα εκκίνηση της χώρας, αγωνίζονται για τα πανανθρώπινα ιδανικά, της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας.
Συμμετέχουμε μαζικά και ειρηνικά τη Δευτέρα 17/11 στα συλλαλητήρια και στις εκδηλώσεις, τιμώντας τους νεκρούς και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, συνεχίζοντας τους αγώνες μας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας για το Πολυτεχνείο το 2015
Σαράντα δύο χρόνια μετά το Νοέμβρη του 1973, η μεγάλη εξέγερση της νεολαίας ενάντια στην αμερικανοκίνητη στρατιωτική δικτατορία παραμένει το πιο φωτεινό παράδειγμα για κάθε δημοκρατικό αγώνα. Το ανεξίτηλο στίγμα που άφησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει και σήμερα ζωντανό, αρνείται να χωρέσει σε μια μουσειακή προθήκη, να γίνει απλά μια ανάμνηση. Είναι η επικαιρότητα των αιτημάτων του, ο αγώνας για δημοκρατία, κοινωνικά δικαιώματα, αξιοπρέπεια, για μια ζωή που αξίζει κανείς να τη ζει, αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη επέτειο να μην μοιάζει με τις άλλες.
Οφείλουμε να θυμόμαστε το Πολυτεχνείο, αλλά και τη Νομική, τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, τη Μπουμπουλίνας, τον κάθε τόπο μαρτυρίου αγωνιστών, την κάθε στιγμή της αντίστασης. Οφείλουμε να θυμόμαστε, επίσης, την προδοσία της Κύπρου, από το αυτοαποκαλούμενο «εθνοσωτήριο» στρατιωτικό καθεστώς της Χούντας και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Σήμερα, μάλιστα, όπου μέσα από την πολύπλευρη οικονομική και αξιακή κρίση, νοσταλγοί αυταρχικών καθεστώτων, κήρυκες του αυταρχισμού, αλλά και της ιστορικής λήθης, της αναθεώρησης του παρελθόντος κάνουν δυναμικά, και πάλι, την εμφάνισή τους, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να θυμόμαστε τον αντιδικτατορικό αγώνα, με προεξάρχουσα την εξέγερση του Πολυτεχνείου και, ταυτόχρονα, να συνεχίσουμε τον αγώνα στο δρόμο που χαράχθηκε ανεξίτηλα τον Νοέμβρη.
Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών είναι η πάλη για τη βελτίωση της ζωής των επερχόμενων γενιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ