Ανταπόκριση των αρμοδίων στα αιτήματα για το Κ.Υ. Χαλκιοπούλων περιμένουν στο Βάλτο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου η συγκέντρωση – συνέλευση πολιτών στον Ορεινό Βάλτο, όπου εκφράσθηκε η ανησυχία και ο έντονος προβληματισμός των κατοίκων για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στο Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλων. Η Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα απόφαση – ψήφισμα για τα θέματα που συζητήθηκαν καλώντας τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να ανταποκριθούν στα αιτήματά της.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Υποδιευθυντής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κος Δ. Κωστακιώτης ο οποίος απάντησε στα ερωτήματα των πολιτών και αναφέρθηκε στις έντονες προσπάθειες που έγιναν και γίνονται για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Κ.Υ. παρά τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν. Τόνισε επίσης, ότι στο γενικότερο σχεδιασμό που υπάρχει, προβλέπεται η αναδιοργάνωση και η αναβάθμιση του Κ.Υ. Χαλκιοπούλων.

Αναλυτικά η απόφαση – ωήφισμα:
Εμείς οι κάτοικοι των χωριών του Ορεινού Βάλτου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 6 Δεκεμβρίου στο Χαλκιόπουλο διαμαρτυρόμαστε για την περαιτέρω υποβάθμιση των δομών παροχής Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας.
Η σημερινή κατάσταση που καταγράφεται στο Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλων το καθιστά προβληματικό ανεπαρκές και μερικές φορές επικίνδυνο στο να παρέχει στοιχειώδεις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στους κατοίκους της περιοχής.
Για πολλά χρόνια έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση των πολιτών η προβληματική, ελλειμματική, αναποτελεσματική και μη ορθολογική συγκρότηση, στελέχωση και λειτουργία του Κ.Υ. Σε πολλές περιπτώσεις οι στόχοι και οι προτεραιότητες που τίθονταν δεν καθορίζονταν από το βασικό σκοπό του οργανισμού αλλά για την εξυπηρέτηση άλλων επιδιώξεων.Οι φιλότιμες προσπάθειες της πλειονότητας των γιατρών και του υπηρετούντος προσωπικού διέσωζαν πολλές φορές τις καταστάσεις.

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Εντάθηκε η ταλαιπωρία αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων. Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, ένα ακατάλληλο ασθενοφόρο 20 και πλέον ετών, η παντελής έλλειψη υλικών και κτιριακές εγκαταστάσεις χωρίς καμιά συντήρηση τα τελευταία χρόνια, συνθέτουν την εικόνα μιας σχεδόν εγκαταλελειμμένης μονάδας υγείας.Το Κ.Υ. Χαλκιοπούλων δεν είναι μία από τις πολλές δομές Δημόσιας Υγείας, που θα μπορούσε ενδεχομένως να συρρικνωθεί ή και να «θυσιασθεί» στα πλαίσια του εξορθολογισμού και νοικοκυρέματος του συστήματος δημόσιας υγείας.Εξυπηρετεί μια τεράστια ορεινή περιοχή όπου τα τελευταία χωριά απέχουν έως και δύο ώρες δρόμο από το πλησιέστερο νοσοκομείο.Εξυπηρετεί τις ανάγκες 6.000 περίπου μονίμων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, τους 400 και πλέον μαθητές της A/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, τους δεκάδες αθλητές που πλαισιώνουν πλειάδα αθλητικών σωματείων της περιοχής και συμμετέχουν στα τοπικά πρωταθλήματα και τουρνουά τουλάχιστον κάθε Κυριακή κ.ο.κ. Εξυπηρετούνται επίσης και ορεινά χωριά των όμορων νομών Ευρυτανίας, Καρδίτσας και Αρτας.
Απαιτούμε τη λήψη άμεσων μέτρων για τη αντιμετώπιση τουλάχιστον επειγουσών καταστάσεων και κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών.

Αντιλαμβανόμαστε τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η χώρα μας, κατανοούμε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ε.Σ.Υ., σε καμιά όμως περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε να αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες β΄ κατηγορίας.Αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Να κρατήσουμε του νέους. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μετά τις σπουδές και την εκπαίδευσή τους να επιστρέφουν πολλοί απ αυτούς για να ζήσουν, να παράξουν και να προκόψουν στον τόπο τους. Να αναπτύξουμε πρωτίστως την αγροτική παραγωγή αλλά και τους τομείς της παροχή υπηρεσιών και των εμπορικών δραστηριοτήτων.Η ύπαρξη και λειτουργία των βασικών δημοσίων υποδομών αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να στηριχθεί η κοινωνία και να αναπτυχθεί η περιοχή.

Διεκδικούμε τη στήριξη τον εξορθολογισμό και την αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών υγείας, παιδείας, διοίκησης και δικτύων στον Ορεινό Βάλτο. Τη στήριξη και την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, του Αστυνομικού Τμήματος και των λοιπών υπηρεσιών. Την προστασία και την αξιοποίηση του δασικού μας πλούτου.Διεκδικούμε πρωτίστως ένα σύγχρονο, λειτουργικό και αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας που να ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες και να παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής.Με τη σημερινή μας παρουσία δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, αλλά και να συμβάλουμε με τη συμμετοχή μας ως πολίτες και μαζικοί φορείς στην επίλυση των προβλημάτων.Καλούμε τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να ανταποκριθούν στα αιτήματά μας. Τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να αναδείξουν να προωθήσουν και να συμβάλλουν στη επίλυση του προβλήματος.Επιζητούμε τη συμβολή όλων. Επισημαίνουμε όμως ότι δεν αρκούν η ανάθεση σε κάποια επιτροπή, η διαμεσολάβηση κάποιων παραγόντων ή η αποστολή κάποιου υπομνήματος να για υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.Θεωρούμε ότι αποφασιστικό ρόλο παίζει η ενεργή παρουσία των κατοίκων. Η ενεργητική, αποφασιστική και συνάμα εποικοδομητική παρουσία της Κοινωνίας των Πολιτών.
Η σημερινή Συνέλευση των κατοίκων της περιοχής αποτελεί την απαρχή μιας πιο ενεργής συμμετοχής των πολιτών. Για την επίλυση των προβλημάτων του Κέντρου Υγείας και των άλλων ζωτικών ζητημάτων της περιοχής μας. Για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.