Τέλος από το νοσοκομείο Αγρινίου αποτελεί, όπως ήταν αναμενόμενο, ο διοικητής του Γ. Βλάχος. Η διοίκησή του είχε προκαλέσει τόσες και τόσες αντιδράσεις και προβλήματα, που μάλιστα παύθηκε πριν καν δώσει τη λεγόμενη “συνέντευξη αξιολόγησης”. Εξάλλου ο ίδιος τελούσε υπό παραίτηση εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις του καλοκαιριού και η κυβερνητική αδράνεια δεν επέτρεψε νωρίτερα τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων της χώρας.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην επόμενη μέρα για το νοσοκομείο Αγρινίου… Μέχρι τον ορισμό νέου διοικητή χρέη διοικητή θα μπορεί να εκτελεί ο διευθυντής της Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την διαδικασία επιλογής νέων διοικητών είναι ηλίου φαεινότερο, ότι τα κομματικά κριτήρια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπερισχύσουν, παρά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου περί του αντιθέτου. Εξάλλου είναι ενδεικτική η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη σχετικά με την αποπομπή των διοικητών : “Οι διοικητές που παύθηκαν είχαν τόσο σχέση με την υγεία όσο εγώ με τα διαστημόπλοια…” είπε. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αντέχει σε κριτική, αφού μπορεί να υπήρχαν κραυγαλέες περιπτώσεις όπως αυτή του Γ. Βλάχου που έγινε παραδεκτή η ανεπάρκειά του ακόμη και από τη κυβέρνηση που διορίστηκε, δεν μπορεί όμως αυτό να τσουβαλιάσει διοικητές που ομολογουμένως ήταν θετικότατοι στο έργο τους, όπως ο διοικητής του νοσοκομείου «Ελπίς» Θεόδωρος Γιάνναρος.
Η διαδικασία επιλογής σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα
Το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με την ανακοίνωσή του θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών με ανοιχτή πρόσκληση.Τα τυπικά προσόντα της εν λόγω προκήρυξης θα είναι ακριβώς τα ίδια με τις ανάλογες προκηρύξεις του παρελθόντος ενώ ταυτόχρονα θα συνεκτιμηθούν για πρώτη φορά τα παρακάτω προσόντα:Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σχετικός με τη διοίκηση, οικονομικά και πληροφορική της υγείας ή άλλος συναφής τίτλος στη διοίκηση και στα οικονομικά.
– Διδακτορικός τίτλος σπουδών συναφής με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά.
– Την επαγγελματική διαδρομή, όπως προκύπτει από τις θέσεις που υπηρέτησαν καθώς και τη γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.
– Τη γνώση της αγγλικής ή άλλης επίσης γλώσσας της ΕΕ που προκύπτει από σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, η σχετικό πιστοποιητικό που αποδεικνύει επάρκεια.
– Τις σπουδές στο εξωτερικό σε συναφές αντικείμενο με τη διοίκηση νοσοκομείων ή επαγγελματικό έργο σε υπηρεσίες υγείας σε χώρες του εξωτερικού.
– Το εκπαιδευτικό έργο που αναγνωρίζεται σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ σχετικό με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά ή διεθνείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά για τις υπηρεσίες υγείας.
– Την προσωπικότητα και την εκτίμηση των δεξιοτήτων των υποψηφίων που απαιτούνται για τη θέση και θα προκύψει από την προφορική τους συνέντευξη.
– Τη δοκιμασία αυτοαξιολόγησης.
– Τυχόν συστατικές επιστολές από προηγούμενούς τους εργοδότες.
– Το κοινωνικό τους έργο (συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις).