Ο ανθρώπινος σκελετός που ανέσυρε ο σπηλαιολόγος ο οποίος εξερευνούσε αχαρτογράφητο βάραθρο, ανοίγει τον δρόμο για την ανασύνθεση της ιστορίας ενός αγνοούμενου από το 1994 κτηνοτρόφου, από το χωριό Κεχρινιά Αμφιλοχίας
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Τα Νέα”
Το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας γράφτηκε 21 χρόνια μετά
Ο σπηλαιολόγος που ανέλαβε ρόλο «CSI»
Η αγωνία της οικογένειας του Αθανάσιου Καραγκούνη κράτησε 21 ολόκληρα χρόνια. Ο 78χρονος είχε εξαφανισθεί τον Οκτώβριο του 1994 χωρίς κανένα ίχνος, «σα να ‘χε ανοίξει η γη…». Απάντηση στο ερώτημα έδωσε μόλις πριν από μερικές ημέρες ο αρχαιολόγος – σπηλαιολόγος Γιάννης Ζαβιτσανάκης.
Ο σπηλαιολόγος καταρριχήθηκε σε ένα άγνωστο και ανεξερεύνητο σπηλαιοβάραθρο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το χωριό του κτηνοτρόφου Κεχρινιά Αιτωλοακαρνανίας. Στην πρώτη του κάθοδο για να εξερευνήσει το σπηλαιοβάραθρο και σε βάθος 25 μέτρων, στο πρώτο επίπεδο του σπηλαίου βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα μακάβριο εύρημα: έναν ανθρώπινο σκελετό.Το μυστήριο της εξαφάνισης ενός αγνώστου για εκείνον προσώπου λυνόταν μπροστά του. Στη συνέχεια ο Ζαβιτσανάκης εκτέλεσε χρέη αστυνομικού και ιατροδικαστή αφού κανείς δεν μπορούσε να προσεγγίσει το σημείο όπου βρισκόταν ο σκελετός. Η έρευνα που ακολούθησε με τη μέθοδο DNA απέδειξε ότι ο εξαφανισμένος από το 1994 Αθανάσιος Καραγκούνης είχε χάσει τη ζωή του πέφτοντας στο σπηλαιοβάραθρο. Μετά τον εντοπισμό του σκελετού, έσπευσε να ειδοποιήσει την Αστυνομία. Εδωσε κατάθεση και περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το εύρημά του και το σημείο που το είχε εντοπίσει. Οδήγησε στην περιοχή του σπηλαίου μεικτό κλιμάκιο αστυνομικών και πυροσβεστών.
Γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να κατέβουν στο σπήλαιο και ο σπηλαιολόγος με άδεια εισαγγελέα και ιατροδικαστή ανέλαβε την ανάσυρση. Ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία, φωτογράφισε το σημείο και κατέγραψε όλες τις λεπτομέρειες προκειμένου από την αυτοψία οι Αρχές να βγάλουν συμπεράσματα για τις συνθήκες της πτώσης.Μετά την αυτοψία ο σπηλαιολόγος ανέσυρε τον σκελετό και τον παρέδωσε στις Αρχές για εργαστηριακές εξετάσεις.
ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ
Χαμένο σε δυσπρόσιτη περιοχή στο πρανές μιας βαθιάς ρεματιάς σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από την Κεχρινιά όπου διέμενε ο κτηνοτρόφος με την οικογένειά του βρίσκεται το σπήλαιο. Δεν ήταν μόνο ανεξερεύνητο αλλά ούτε καν καταγεγραμμένο. Δεκαπέντε χρόνια από το καλοκαίρι του 2001, που ο σπηλαιολόγος άρχισε το προσωπικό του ταξίδι στον «μαγικό κόσμο» των σπηλαίων, έχει εξερευνήσει στον τόπο καταγωγής του την Αιτωλοακαρνανία 134 σπήλαια και αρκετά σε άλλες περιοχές.Αφοσιωμένος στο αντικείμενό του, έκανε έρευνα στην περιοχή για να εντοπίσει ανεξερεύνητα σπήλαια εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Οπως κάνει συνήθως, μέσα από θρύλους, παραδόσεις ντόπιων, φθάνει στο σημείο του ενδιαφέροντος. Ενας κτηνοτρόφος από την Κεχρινιά τον οδήγησε σε μια από τις δύο εισόδους, ένα φυσικό πηγάδι, του σπηλαιοβαράθρου, το οποίο είχε ιδιαίτερη δυσκολία στην εξερεύνηση καθώς έχει στενά περάσματα και εναλλασσόμενα τμήματα, κάθετα και οριζόντια.
Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ότι είχε πολλά χαλαρά πετρώματα με κίνδυνο να απαγκιστρωθούν τα υλικά που χρησιμοποιούσε ο σπηλαιολόγος. Αλλος μεγάλος κίνδυνος ήταν τα φερτά υλικά (πέτρες, κλαδιά κ.λπ.) που μπορεί να πέσουν από την είσοδο ή την οροφή και να προκαλέσουν τραυματισμούς. Το κράνος, σε μεγάλα χτυπήματα, όπως εξηγεί ο σπηλαιολόγος, δεν μπορεί να αποτελέσει προστασία. Χρειάζεται εμπειρία ώστε να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα του χώρου. Το σπήλαιο είχε μικρή σταγονορροή στα βαθύτερα επίπεδά του διαμορφώνοντας τον διάκοσμο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Επτά ώρες μέσα στο απόλυτο σκοτάδι χρειάστηκε ο Ζαβιτσανάκης για να εξερευνήσει το σπήλαιο. Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη αναφέρει τον κτηνοτρόφο ο οποίος τον οδήγησε στην είσοδο του σπηλαίου: «Είχε τον νου του αν είμαι καλά. Το βράδυ την πρώτη φορά της εξερεύνησης ήρθε να με ψάξει, να δει αν είμαι καλά, αν έχω βγει από το σπήλαιο».